Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sudí jsou přísnější na fauly hokejkou. Hlavně ať v tom není guláš, říká Duda

Praha Vedení extraligy vyhlásilo boj hráčům, kteří si v soubojích nedovoleně pomáhají hokejkou. Hokejisté i trenéři si v průběhu extraligové sezony zvykají na nový trend rozhodčích, kteří dostali minulý týden za úkol důsledně dbát na dodržování pravidel. Velký důraz je kladen zejména na postihování nečisté hry hokejkou. Ve víkendových zápasech se tak značně zvýšil počet trestů, z čehož někteří trenéři a hráči nebyli nadšení. V Hokeji den poté nejen nastalou novinku okomentovali Radek Duda a rozhodčí Vladimír Šindler.

Radek Duda
zdroj: ČTK autor: Pavel Němeček

Ve 20. kole, které se hrálo v pátek 14. listopadu (Slavia dohrávala svůj souboj s Karlovými Vary o čtyři dny později), udělili rozhodčí 78 menších trestů, v neděli v 21. kole 86. O týden později byly trestné lavice ve větší permanenci. V pátečním 22. kole arbitři rozdali 103 dvouminutových trestů, v neděli ve 23. kole poté rekordních počet 118 menších trestů. Nejpilnější byli rozhodčí v souboji Plzně a Liberce, kde udělili šestnáct trestů.

Rozhodnutí, které odsouhlasila minulý týden valná hromada Asociace profesionálních klubů ledního hokeje, si pochvaluje hlavně vedení soutěže a neplánuje z něj ustoupit. "Dohodli jsme se, že je potřeba se zaměřit na extraligu a její čistotu. Pomůže to i rozhodčím, u kterých se udělaly také systémové změny," řekl ředitel soutěže Josef Řezníček. "Nešlo o to, aby se striktně dodržovala pravidla, ta se dodržovala. Ale rozhodčí se mají zaměřit na menší fauly, kterými je ve srovnání s jinými ligami extraliga hodně postižená," uvedl.


"Sleduji ohlasy od hráčů, mluvil jsem i s řadou funkcionářů a určitě rozhodnutí mělo nějaký dopad. Hráči to berou pozitivně, i když se s tím budou chvilku prát. Postupem času budou počty vyloučených klesat, ale nesmí se od toho ustoupit, protože je to správná cesta," řekl Řezníček, který věří, že rozhodčí nastavený trend udrží.

"Extraligové kluby se stoprocentně shodly na novém výkladu pravidel a my se to snažíme uplatňovat v praxi. Jedná se především o posuzování faulů hokejkou, držení nebo nedovoleného bránění. V žádném případě, jak jsem z posledních ohlasů zaznamenal, se nejedná o posuzování hry tělem nebo tvrdosti v hokeji," uvedl pro ČT v Hokeji den poté sudí Vladimír Šindler.

Duda: Video příprava i na rozhodčí

Novou situaci vnímá řada hráčů, kterým nejčastěji vadí, že se ke změně vedení soutěže rozhodlo až téměř v polovině základní části. "Každý hráč se s tím musí vypořádat po svém. Takový je trend a nám nezbývá nic jiného než se tomu přizpůsobit. Jenom doufám, že všichni rozhodčí to budou dodržovat stejně a nebudou v tom dělat guláš. Tak abychom si na to co nejdříve zvykli," řekl útočník Karlových Varů Radek Duda.

Je nám líto, video expirovalo.
Sudí Šindler a Radek Duda o zpřísnění nečisté hry hokejkou

Hokeji den poté byl Duda ještě konkrétnější. "Budeme se na videu muset připravovat nejen na hráče soupeře, ale asi i na rozhodčí. Každý rozhodčí totiž píská něco jiného. Ve Varech jsem hodně vytěžovaný a moje role je být vidět. Budu se s tím muset popasovat," řekl pátý nejtrestanější hráč letošního ročníku.

Šindler odmítal připomínku, že špatná pověst může některým ještě více uškodit. "Myslím, že vůbec nehraje roli, jestli trestám fauly na základě pověsti nebo stylu hry jednotlivého hráče. Na druhou stranu k přirozené inteligenci rozhodčích patří, že když je na ledě hráč jako Radek, tak ho mají více v zorném poli, protože je kolem něj vždy živo a z toho pramení jeho možné fauly, ale také i na jeho osobu," prohlásil jasně.

Výrazně těžší úlohu mají nyní obránci, kteří si při snaze zastavit akce soupeřů musejí dávat velký pozor. "Musíme být rozhodně opatrnější. Budeme hrát hlavně před bránou a v rozích necháme hráče dělat, co chtějí. Nesmíme už tolik chodit do kontaktu," uvedl bek Komety Brno Jan Hanzlík. "Samozřejmě hákování a držení beru, ale nějaký kontakt a osobní souboje musí být. Tento metr mi až tak nevyhovuje, ale musíme se s ním všichni poprat," pokrčil rameny zkušený bek.

Litvínov - Vítkovice
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

Útočník Mladé Boleslavi Michal Broš poukázal na skutečnost, že vedení českého hokeje mělo podobné rozhodnutí udělat už v minulosti. "Takhle se to mělo řešit pár sezon zpátky, mezinárodní trend je trochu jiný. U nás pořád týmy, které hrají takový ten špinavý hokej, mají výhodu," podotkl Broš.

Změnu chválí reprezentační kouč Růžička

Rozhodnutí vedení soutěže kvituje i reprezentační trenér Vladimír Růžička, který na rozdílné posuzování zejména hry s hokejkou v extralize a na mezinárodní scéně poukázal i po skončení nedávného turnaje Karjala na následném jednání výkonného výboru ČSLH.

"Mám na to stejný názor jako reprezentační trenéři dvacítky nebo osmnáctky, všichni s tím máme na mezinárodním poli problémy. Za všechny zákroky hokejkou se vylučuje a naopak, když hráči hrají tělem, tak se to pouští," řekl Růžička.

Jedenapadesátiletý trenér si myslí, že vysoký počet vyloučených hráčů v budoucnosti klesne. "Musíme být trpěliví. Až si na to hráči zvyknou, tak to bude dobré. Bude to trvat pár zápasů," podotkl Růžička, který věří, že se přísnější metr pozitivně projeví i v zápasech národních týmů. "Hokej se mění a pravidla jsou pro všechny stejná. Fauly hokejkou se musejí pískat, i když se to někomu nelíbí. Vím, že pro hráče je to těžké, ale jiná cesta není. Za chvilku si na to zvyknou, jako si zvykl celý svět," řekl.

"Balet na ledě"

Řada extraligových trenérů nastoleným trendem není příliš nadšená. "Pro hráče je strašně těžké, že se některé zákroky ze dne na den posuzují jinak. Mělo se s tím začít na začátku sezony a ne v jejím průběhu. Často vidím, jak jedou hráči do soubojů se strachem, aby nebyli potrestáni, a to je špatně," řekl liberecký asistent Milan Černý. Podle vítkovického Ladislava Svozila nyní hokej připomíná spíš balet.

Nový hlavní kouč Plzně Michal Straka poukázal na fakt, že se musí hlavně pískat nečistá hra hokejkou a ne hra tělem. "Pro rozhodčí je to strašně těžké. Navíc hodně hráčů těm zákrokům holí přidává. Faulů hokejkou je (v každém zápase) strašně moc a jde o to, které si rozhodčí vybere. Všechno to potrestat nejde," podotkl Straka.

Zkušený trenér Pardubic Zdeněk Venera se snaží brát nový trend jako fakt. "Přístup rozhodčích je (oproti minulosti) hodně rozdílný. Musíme si na to dát pozor a počítat s tím," řekl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články