Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Spolu až do konce. Dvojčata Sedinova se po 18 letech rozloučí s NHL

Spolu hráli už od žáčků, společně se ze švédského Modo vydali za oceán a v jednom útoku Vancouveru Canucks bavili NHL celých osmnáct let. A tak není překvapením, že Daniel a Henrik Sedinovi se rozhodli i zámořskou kariéru ukončit ve stejnou chvíli. Švédská hokejová dvojčata se tři zápasy před koncem základní části rozloučila s fanoušky Canucks v tiskovém prohlášení.

Daniel (vlevo) a Henrik Sedinovi
zdroj: USA TODAY Sports autor: Anne-Marie Sorvin

"Původně jsme si mysleli, že se rozhodneme až po sezoně, ale po rozhovorech s našimi rodinami začalo být jasné, že tohle bude náš poslední ročník. Všem se nám to tak zdá správné," uvedli sedmatřicetiletí Sedinové.

Rodáci z Örnsköldsviku a odchovanci tamního klubu Modo byli v roce 1999 draftováni Vancouverem v druhém a třetím kole. Za Canucks hráli společně od roku 2000 a klub opouštějí až nyní po téměř dvou desetiletích.

Jejich největším úspěchem ve Vancouveru byl postup do finále Stanley Cupu v roce 2011, v němž kanadský tým podlehl v sedmi zápasech Bostonu. Se Švédskem vybojovali v roce 2006 v Turíně olympijské zlato a jsou mistry světa z roku 2013.

"Být 18 let členem rodiny Canucks bylo nejlepším obdobím v našich životech. Teď ale přišel čas na naše rodiny a život po hokeji. Přišel čas na každodenní pomoc s domácími úkoly. Přišel čas na to být o víkendu na všech narozeninových oslavách, na všech hokejových stadionech a fotbalových hřištích. Přišel čas na to být každý den doma na večeři." napsali Sedinové.

Dvojčata se loučí s NHL s podobnými statistikami. Henrik zatím odehrál 1327 zápasů, v nichž nasbíral 1068 bodů (240+828), Daniel nastoupil k 1303 duelům, ve kterých zaznamenal 1038 bodů (391+647).

Oba mají ve sbírce Art Ross Trophy za vítězství v kanadském bodování. Henrik navíc získal Hart Trophy pro nejlepšího hráče NHL podle novinářů, Daniel zase Ted Lindsay Award pro nejlepšího hráče podle samotných hokejistů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články