Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Sparta se učí Kruppův styl a vyhrává. Nechci čekat na soupeřovu chybu, zdůrazňuje kouč

Dalo by se říct, že léčba Kruppem zatím zabírá. Jistě, jde pouze o přípravná utkání, ale hokejová Sparta ze sedmi duelů v létě dosud pět vyhrála a dva nezvládla až v prodloužení. Naposledy zvítězila 3:2 v prodloužení v pražském derby, přestože na ledě Slavie v Edenu celý zápas nedominovala. Utkání ubojovala, k čemuž pomohlo i přesvědčení, které týmu vtlouká do hlavy od dubna nový kouč Sparty Uwe Krupp.

Kouč Sparty Uwe Krupp
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Úroveň a atmosféru pražského derby hodnotily obě strany jen superlativy. Nešlo jednoznačně poznat, že hraje prvoligový a extraligový tým. Po trefě Tomáše Šmerhy favorizovaná Sparta otáčela skóre díky dvěma brankám Petra Kumstáta. Duel poté až v prodloužení rozhodl Andrej Kudrna.

"Bylo to vzrušující utkání ve výborné atmosféře. Slavia hrála skvěle fyzicky a dobře bruslila, byla rychlá. Mohlo to skončit jakkoliv. Šance si vypracovaly oba týmy. Stále se učím o českém hokeji a musím Slavii přiznat kredit," pochválil soupeře německý trenér Krupp.

Slavia favorizovanou Spartu potrápila

Sparta si vyzkoušela utkání, které bylo opravdu se soutěžním nábojem. Pražské derby se bere prestižně, nyní bývá pouze jednou za rok. "Jsem si jistý, že uvidíte několik zápasů Slavie, které nebude hrát se stejnou intenzitou. Taková je realita. Když mužstvo hraje proti Spartě, tak s velkým úsilím. Musíme se na to připravit," upozornil třiapadesátiletý kouč.

Jeho svěřenci se pomaleji rozjížděli, Slavia byla v úvodní třetině aktivnější. Domácí brankář Patrik Polívka odolával, ale Sparta postupně zvyšovala tlak do branky. Co vyžaduje Krupp po svých hráčích a čím byli úspěšní třeba na Mountfield Cupu či turnaji Red Bulls Salute v Ga-Pa? 

"Po mém příchodu jsme změnili jen malé věci. Bylo toho hodně, co kluci dělali dobře. Chceme se ale prezentovat jako agresivní tým, hodně bruslit a nebýt reaktivní mužstvo. Kluci by měli vyjet na led a hrát fyzicky šedesát minut nahoru dolů. Nechci čekat, až soupeř udělá chybu," zdůraznil Krupp, který vedl německou reprezentaci na pěti světových šampionátech.

Neustálá aktivní hra a přímočarost. To si vtlouká Sparta do hlavy po loňském rychlém konci 0:3 na zápasy v předkole extraligy s Libercem. Nyní se zdá, že Pražané zatím míří lepším směrem. "Neřekl bych, že hrajeme něco jiného oproti loňsku, jen se snažíme pracovat jinak. Zatím nám to vychází, i když ne všechna skóre odpovídají tomu, jak zápas probíhal. Zase bych to tak moc nepřeceňoval," řekl zkušený útočník Petr Vrána.

Sparta v přípravě v Hradci Králové smetla Davos 10:2, Red Bull Mnichov na turnaji v Německu v duelu o třetí místo zase vyhrála 8:1. Německý celek ale i za stavu 0:6 odvolával brankáře, aby si hru bez něj vyzkoušel do sezony. Proto Vrána gólové smrště tolik nepřeceňuje. "Jedna věc je ale jistá, že makáme, ať už je skóre jakékoliv. Je tam vidět nasazení, jen doufám, že to přeneseme do sezony," popsal Vrána současnou Spartu.

V týmu je několik hráčů, kterým bude Kruppův styl vlastní. Richard Jarůšek se prezentuje na ledě buldočím stylem, posila z Pardubic Matěj Beran se také nebojí jít do branky stejně jako Miroslav Forman a další. Kromě kanadských beků Jeremieho Blaina a Stevena Delisle mužstvo doplnil jejich krajan, útočník Zach Sill. "Slyšeli jsme, že je Zach trochu živější, a hned nám to ukázal," pousmál se spoluhráč Kumstát.

Komunikace v angličtině? Naprosto bezproblémová, hlásí sparťané

Sparťané si zvykají na komunikaci téměř výhradně v angličtině. "Jsem šťastný za to, jak kluci reagují na podněty. Museli si přisvojit systém a naučit se proces, jakým chceme hrát. S těmi hráči, kteří mi třeba nerozumí, strávím více času jeden na jednoho, sednu si s nimi v menší skupince a někdo mi pomůže jim to přeložit. Každý se snaží prozumět, což je dobře. Obě strany se snaží komunikovat," pochvaluje si bývalý obránce Krupp.

Krupp odehrál za Buffalo, New York Islanders, Colorado, Detroit a Atlantu celkem 810 utkání v NHL. "Uwe mluví výborně anglicky. Spousta kluků navíc hrála v cizině. Základní hokejové věci se během měsíce začnou opakovat a myslím si, že všichni to pochopí," povídal Vrána. "Neumím sice moc anglicky mluvit, ale v zásadě všem věcem rozumím. Ptáme se opravdu jen na detaily," přidal Kumstát, který hraje celou kariéru v extralize.

Vítěz Stanley Cupu z roku 1996 s Coloradem se snaží jít v komunikaci týmu naproti. Češtinu trénuje na programu, který si stáhl do počítače. "Stále však nemám takovou intenzitu a naučil jsem se jen pár slov. Zatím jen dobrý den a dobré ráno. Mám plán, ale jsem v něm pozadu, když jsem byl na tréninkovém kempu. Nicméně v něm budu pokračovat. Není to ale lehké, čeština je velká výzva," smál se Krupp.

Prahu si stihl projít jen z části, ale zamlouvá se mu. "Hodně jsme pracovali a cestovali. Příští týden budeme zase v Rakousku, takže se stále s rodinou zabydlujeme. Rozmísťujeme si nábytek, jen pár výletů jsme stihli v Praze. Děti ale za chvíli začnou chodit do školy v září, bude to tady skvělé," dodal Krupp. Před extraligou stihne se Spartou duel proti Pardubicím a Energie Steiermark Trophy 2018 v Grazu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články