Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Světový pohár hlásí návrat po dvanácti letech. Co všechno přinese?

Toronto - Světový pohár se vrací na scénu. Turnaj, kvůli kterému posouvá start i zámořská NHL, má po dvanácti letech nabídnout to nejlepší ze světového hokeje vůbec. Zásadním rozdílem oproti ostatním mezinárodním turnajům budou pravidla, která budou kompletně podléhat systému hry NHL a přinesou významné technologické novinky. Je ale pro další pravidelný turnaj v nabitém hokejovém roce ještě místo? Čím konkrétně se liší systém NHL a co nabídne divákům? 

Mario Lemieux s trofejí pro vítěze Světového poháru
zdroj: ČTK/AP/RYAN REMIORZ

Turnaj přináší řadu novinek - na rozdíl od olympijských her nebo mistrovství světa startuje na začátku sezony a účastníky turnaje jsou mimo klasických reprezentací také Výběr Evropy a Tým Severní Ameriky do 23 let. Světový pohár nabídne divácky atraktivní podívanou a zajímavé novinky v podobě pravidel zámořské soutěže.

Pořadatelé si ale právě s účastí speciálních výběrových týmů na turnaji museli lámat hlavu. Nejenže pro Tým Evropy a Výběr Severní Ameriky do 23 let musely být vytvořeny speciální dresy, vyvstala ale také otázka, jaké hymny by měly při jejich zápasech zaznít. Organizátoři se nakonec rozhodli evropskému celku žádnou hymnu nehrát.

Naopak při utkání Výběru Severní Ameriky do 23 let zazní hned hymny dvě – kanadská i americká. Právě tyto týmy jsou velkým diváckých lákadlem, mohou turnaj oživit a nabídnout divákům něco jiného, než co vídají každoročně při mistrovství světa.

Turnaj se bude hrát ve dvou skupinách po čtyřech, kde se utká každý s každým. Do semifinále postupují dva nejlepší výběry z každé skupiny. Semifinálový boj se hraje na jedno vítězné utkání, finále na dvě vítězství. Světový pohár pořádá NHL a NHLPA ve spolupráci s hokejovou federací IHF a systém podléhá kompletně pravidlům zámořské soutěže. Nejedná se pouze o herní regule, NHL například určuje, jakým způsobem se budou hráči přepravovat, jaké občerstvení bude k dispozici v kabinách. Od evropského systému se liší i práce novinářů.

Nejvýraznější změnou oproti evropskému hokeji bude na Světovém poháru úzké kluziště, na kterém se běžně hraje NHL. Ledová plocha bude o čtyři metry užší než na evropských stadionech.

Dalším zásadním rozdílem bude systém prodloužení. Pokud dojde k nerozhodnému stavu utkání po skončení základní hrací doby, přijde pětiminutové nastavení, ve kterém proti sobě nastoupí z každého týmu tři hráči, případně poté následují samostatné nájezdy. V semifinále a ve finále se v případě prodloužení hraje klasicky pět na pět až do rozhodujícího gólu. Všechny zápasy Světového poháru budou soudcovat rozhodčí ze zámořské soutěže.

Josef Jandač na střídačce českého týmu
zdroj: AP autor: Dmitri Lovetsky

Světový pohár nabídne také dvě technologické novinky. První z nich je čip umístěný uvnitř puku a na dresech hráčů, díky kterému bude zaznamenána rychlost hokejistů, čas strávený na ledě i v jednotlivých pásmech, počet střel a držení puku. Výsledná čísla budou mít kromě trenérů k dispozici i diváci zápasu. Pokud by se tato novinka osvědčila, vedení NHL by ji začalo používat i v základní části zámořské soutěže.

Další technologická záležitost bude zásadní především pro realizační tým na lavičce. Na rozdíl od turnajů Mezinárodní hokejové federace mohou trenéři v utkání využít sami video při sporných brankách, kterým podle jejich názoru předcházel ofsajd nebo nedovolené bránění brankáře. Trenéři mohou "challenge" použít v případě, pokud si do té doby nevybrali oddechový čas. V poslední minutě třetí třetiny či v prodloužení jej nepotřebují, protože se revidují všechny situace.

Petr Mrázek při rozhovoru pro Českou televizi
zdroj: ČT sport

Zisk z turnaje si napůl rozdělí NHL a hráčská asociace NHLPA. Podle odhadů byl měl zisk ze Světového poháru dosáhnout na zhruba 65 milionů dolarů.

Další ročník Světového poháru by se měl uskutečnit v roce 2020. Podle Donalda Fehra, šéfa hráčské asociace NHLPA, je hlavním cílem zavést tradiční turnaj a prosadit jeho značku. Pořádáním turnaje za čtyři roky se ale snižuje šance, že se na příští zimní olympiádě objeví tak zvučná jména jako právě na Světovém poháru.

Zůstává tedy otázkou, jakou pozici si v už tak nabitém hokejovém kalendáři Světový pohár vytvoří. Zda dojde na slova funkcionářů z NHL, Světový pohár opráší svůj lesk, stane se z něj tradiční turnaj a zastíní tak olympiádu a nebo se už nedokáže vrátit na hokejové výsluní v plné síle.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články