Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Švédové vyráží do boje se silnou obranou a Lundqvistem v zádech

Světový pohár se zdá být Švédům jako ušitý na míru. Tre Kronor se na turnaji budou moci opřít o tým, který je kompletně složený z hráčů NHL, v obraně bude čarovat nejlepší bek současnosti Erik Karlsson a švédskému kádru bude navíc krýt záda Henrik Lundqvist. Mínusem mohou být pro tým Tří korunek absence některých hráčů kvůli zranění. Největší ztrátu Švédové utrpěli, když přišli o kapitána Henrika Zetterberga, který v týmu plnil pozici nejen zkušeného útočníka, ale také týmového lídra. Dokáže tým Tří korunek dosáhnout na vytoužené finále?

Švédové se radují ze vstřeleného gólu
zdroj: ČTK/ZUMA/Joel Marklund

Seveřané budou hladoví po mezinárodním úspěchu, navíc ve Světovém poháru, který se vrátil po dvanácti letech. Švédové devětkrát ovládli mistrovství světa, olympiádu vyhráli dvakrát. Zlatý medailový úspěch na Světovém poháru jim ale ve sbírce na rozdíl od stříbra a bronzu chybí.

Do finále Světového poháru se Švédové probojovali v roce 1984, na favorizovanou Kanadu ale nestačili. I přesto, že švédský tým na posledních dvou světových šampionátech nezazářil, je nyní zpět v plné síle a s vysokými ambicemi. Na mistrovství světa v Praze skočil výběr Tří korunek pátý, letos v Moskvě se umístil ještě o jednu příčku níž.

Kromě Výběru Evropy jsou Švédové jediným evropským týmem, který disponuje kádrem sestaveným výhradně z hráčů zámořské soutěže. V nominaci se sešla také čtveřice zkušených hráčů, kteří byli součástí zlatého olympijského úspěchu v Turíně, devět hokejistů ze švédského kádru má stříbro ze Soči.

Hvězda Světového poháru: Erik Karlsson

Pro tým Tří korunek bude v Torontu oporou jednoznačně brilantní obrana v čele s Erikem Karlssonem a nestárnoucí Lundqvist v brance. Právě Karlsson je bezpochyby nejlepší ofenzivní bek současnosti a řadí se do pomyslného all star týmu turnaje. Jeho suverénní herní projev ve hře dopředu bude velkou výhodou švédského výběru. V NHL dosáhl ottawský bek na 66 asistencí a s 82 body byl pátým nejproduktivnějším hokejistou celé soutěže. Mezi další jistoty švédského obranného bloku se řadí Victor Hedman nebo Oliver Ekman-Larsson. Výraznou postavou švédské ofenzivy je také trojnásobný vítěz Stanleyova poháru Niklas Hjalmarsson.

Program týmu Švédska:

18.09., 21:00 Rusko - Švédsko (přímý přenos ČT sport a ctsport.cz)

20.09., 21:00 Finsko - Švédsko (přímý přenos ČT sport a ctsport.cz)

21.09., 21:00 Výběr Severní Ameriky - Švédsko (přímý přenos ČT sport a ctsport.cz)

Samostatnou kapitolou švédského výběru je zkušený gólman Henrik Lundqvist. Přestože "Král Henrik" brzy oslaví pětatřicáté narozeniny, stále může zazářit a dovést Tre Kronor až na vrchol. V dresu New York Rangers se mu sice minulá sezona příliš nepovedla, přesto ještě není čas Lunqvista zatracovat. Mezinárodní turnaje jsou pro něj speciální záležitostí, a jak sám říká, cítí se stejně jako při své první sezoně v NHL.

Otázkou zůstává, zda by Švédy dokázali stoprocentně podržet další dva gólmani týmu Rikarda Grönborga - Jacob Markström a Jhonas Enroth, který na poslední chvíli nahradil zraněného Robina Lehnera z Buffala. Pokud by v případě Lunqvistova zranění musel jeden z nich nastoupit, zdaleka by nedosáhl respektu, který vzbuzuje švédská brankářská jednička.

Rošády v sestavě na poslední chvíli, Švédové přišli o kapitána Zetterberga

Stejně jako ostatní týmy, i Švédsko postihly změny v nominaci kvůli zranění. Velkou ztrátou pro Tre Kronor bylo především zranění kapitána týmu Henrika Zetterberga. Zkušený útočník z Detroitu si během přípravy zranil koleno a po vyšetření bylo jasné, že Světový pohár nestihne. Švédové tak přišli nejen o vynikajícího hokejistu, ale také o zkušeného lídra, který měl v týmu nenahraditelnou roli.

Zetterberga provází v roli kapitána na velkých mezinárodních akcích smůla. Na olympiádě v Soči se švédský útočník zranil hned v prvním utkání a na turnaji si už nezahrál. Ve švédské nominaci nahradil pětatřicetiletého matadora Mikael Backlund z Calgary. Zetterberg mohl na Světovém poháru předávat zkušenosti, protože je jedním z pamětníků, kteří hráli už na turnaji před dvanácti lety. Jeho jméno se také vyjímá na seznamu Triple Gold klubu, Zetterberg dokázal vyhrát mistrovství světa, olympiádu i získat Stanley Cup.

V druhé polovině srpna bylo rozhodnuto, že do týmu se zařadí útočník Rickard Rakell z Anaheimu, který nahradí Alexandera Steena ze St. Louis, který nestihl doléčit operované rameno. Pro Rakella tak Světový pohár měl být první velkou akcí mezinárodního charakteru, jenže i tento náhradník se zranil a do Toronta místo něj odjel Steenův spoluhráč ze St. Louis Patrik Berglund.

Švédský výběr neposílí kvůli zranění kotníku ani brankář Robin Lehner z Buffala. V sestavě Tre Kronor ho nahradí Jhonas Enroth. Další ztrátou pro Švédy bude absence Niklase Kronwalla, který musí doléčit bolavé koleno. Místo něj nastoupí Hampus Lindholm z Anaheimu.

V roli kapitána se místo Zetterberga představí Henrik Sedin, který kapitánskou pásku nosí od roku 2010 i Vancouveru. Henrik tvoří nerozlučnou dvojku v životě i na ledě se svým dvojčetem Danielem. Společně jsou celou kariéru věrni jednomu klubu, kde hrají bok po boku v jednom útoku. Zároveň byli oba u všech významných švédských úspěchů v posledních letech. Švédskému výběru pomohli při zisku zlata v Turíně, stříbra v Soči a ve své sbírce mají tři cenné kovy se světových šampionátů.

Švédové v Torontu představí zkušený tým, který je schopný konkurovat nejen evropským soupeřům, ale i výběru Kanady či USA. Tre Kronor zahájí turnaj v neděli 18. 9. proti Rusku ve 21:00. Ve skupině B je dále čeká Finsko a výběr Severní Ameriky.

Nominace Švédska na Světový pohár:

brankáři: Henrik Lundqvist (NY Rangers), Jacob Markström (Vancouver), Jhonas Enroth (Toronto)

obránci: Victor Hedman, Anton Stralman (oba Tampa Bay), Erik Karlsson (Ottawa), Nicklas Hjalmarsson (Chicago), Oliver Ekman-Larsson (Arizona), Mattias Ekholm (Nashville), Hampus Lindholm (Anaheim)

útočníci: Daniel Sedin, Henrik Sedin (oba Vancouver), Patric Hörnqvist, Carl Hagelin (oba Pittsburgh), Nicklas Bäckström (Washington), Loui Eriksson (Boston), Gabriel Landeskog, Carl Söderberg (oba Colorado), Filip Forsberg (Nashville), Jakob Silfverberg (Anaheim), Marcus Krüger (Chicago), Patrik Berglund (St. Louis), Mikael Backlund (Calgary)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články