Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Marchand v dresu Kanady dosud slavil jen zlaté úspěchy, přijde další?

Toronto – Utočník Brad Marchand má s kanadským výběrem nakročeno k dalšímu triumfu. V utkání s Ruskem pomohl k vítězství Kanady v semifinále Světového poháru 5:3 a stejně jako při svém debutu na květnovém mistrovství světa v Rusku může pomýšlet na zlato. Osmadvacetiletý bojovník z Bostonu by mohl dovršit svou unikátní bilanci. Zlato má totiž i z obou startů na světových šampionátech dvacítek z let 2007 a 2008.

Brad Marchand
zdroj: ČTK/ZUMA/Ludvig Thunman

Marchand proti Rusku ve 38. minutě nejdříve vyrovnal na 2:2 a po 76 vteřinách otočil stav. Zahájil tak obrat, po němž Kanada dostala díky vedení 5:2 zápas pod kontrolu. Předtím nevyužil 175 centimetrů měřící vítěz Stanleyova poháru z roku 2011 s Bostonem několik šancí, ale udeřil v pravou chvíli.

"Bobrovskij chytal výborně a předvedl několik skvělých zákroků, hlavně v druhé třetině, kdy držel Rusko ve hře. Měli jsme hodně dobrých příležitostí a naštěstí jsme je pak dokázali využít. Člověk o neproměněných šancích nepřemýšlí, hokej je rychlá hra. Musí hrát dál a snažit se reagovat na vývoj," řekl Marchand.

Těžil z přihrávek Sidneyho Crosbyho, který se díky gólu a dvěma asistencím dostal do čela produktivity turnaje se sedmi body za tři trefy a čtyři přihrávky. Marchand se s pěti body za tři góly a dvě asistence zařadil hned za něj. Možnost hrát ve formaci s klubovým spoluhráčem Patricem Bergeronem a kapitánem Crosbym si užívá.

Hvězda Pittsburghu podle něj v Torontu dokazuje, proč patří mezi nejlepší hokejisty světa. "Jednou z věcí, která jej dělá tak skvělým hokejistou, je jeho odhodlání. A vždycky zahraje skvěle v důležitých zápasech. Ukáže v nich své vůdčí schopnosti," ocenil Marchand.

Kanada dokázala na turnaji svou dosavadní dominanci. Mezi 38. a 50. minutou dostala zápas pod kontrolu a vedla už 5:2. "Každý z nás se soustředí na to, aby každé střídání předvedl to nejlepší. Třetí třetina byla důležitá, ale nikdo z nás v kabině k tomu nemusel nic říkat. Ukázalo se, jak jsou všichni schopní předvést svůj nejlepší výkon," podotkl Marchard.

Formaci Bergeron, Crosby, Marchard sestavil kouč Mike Babcock od prvního dne tréninkového kempu a tah mu skvěle vyšel. Přestože Marchand byl se 37 góly v minulé sezoně nejlepším střelcem ze všech členů kádru Kanady, jeho zařazení do elitní formace vyvolalo trošku překvapení.

"Vždycky věříte, že každá sestavená lajna bude dobrá. Na předešlých takových turnajích jsem musel udělat více změn než na tomto. Nevím, jak se to stalo, ale tady to klape. Ale vždycky se snažíte, aby to bylo ještě lepší," pochvaluje si Babcock, který dovedl Kanadu k triumfům na olympijských hrách v letech 2010 i 2014 i na mistrovství světa v roce 2004 v Praze.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články