Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Kanadský pohár 1981: Dvacet minut hrůzy v montrealském Foru

Montreal – Mělo to být skvělé vyvrcholení turnaje, první velký finálový souboj dvou nejlepších hokejových týmů té doby. Finále druhého ročníku Kanadského poháru se ale pro domácí výběr stalo noční můrou. Sověti v památném zápase 13. září 1981 potupili javorové listy drtivou výhrou 8:1 a získali své první a nakonec jediné prvenství v tomto turnaji. Do kanadské hokejové historie se černě zapsala zejména třetí třetina, kterou domácí v montrealské hale Forum prohráli 0:5.

Zklamaný Wayne Gretzky po finále Kanadského poháru 1981
zdroj: Reuters autor: Gary Hershorn

Sama "sbornaja komanda" přitom přijela do dějiště turnaje s vlastní poměrně čerstvou bolestnou zkušeností. Rok stará finálová porážka od podceňovaných Američanů ve finále olympijského turnaje v Lake Placid Sověty stále strašila. Do Kanady proto znovu přivezli svou pozdější legendární pětku z CSKA Moskva a formace Igora Larionova se Sergejem Makarovem a Vladimirem Krutovem v zámoří na druhý pokus zazářila naplno.

Československo obhajovalo finálovou účast z prvního ročníku a pod vedením Luďka Bukače odehrálo povedený turnaj. Dokázalo remizovat se Sověty i Kanadou a k "jen" třetímu místu v základní skupině ho odsoudila až porážka 2:6 od Američanů. V semifinále ale Čechoslováci na Sovětský svaz napodruhé nestačili a po prohře 1:4 skončili na třetím místě. 

V druhém semifinále porazila Kanada stejným výsledkem v zámořském derby USA a postoupila do dlouho očekávaného finále. Před ním si domácí výběr hodně věřil, v základní skupině přehrál svého soupeře jasně 7:3, byť v tu chvíli už ani jednomu týmu o nic nešlo. Navíc výkony prvního útoku s Gilbertem Perraultem, Guyem Lafleurem a zejména nejproduktivnějším hráčem turnaje Waynem Gretzkym naháněly strach.

Wayne Gretzky ve finále Kanadského poháru 1981
zdroj: Reuters autor: Gary Hershorn

Jenže zatímco v základní skupině chytal proti kanadským hvězdám náhradník Vladimir Myškin, ve finále se do branky vrátil nejužitečnější hráč turnaje Vladislav Treťjak. Kanada sice vyhrála úvodní třetinu na střely 12:4, ale Treťjak čaroval a udržel pro sbornou v těžké situaci bezbrankový stav.

Sověti poprvé zaskočili domácí ve 25. minutě, když po rychlém brejku a zpětné přihrávce Krutova otevřel skóre Larionov. Kanada ovšem záhy odpověděla akcí útoku z New York Islanders, kterou úspěšně zakončil Clark Gillies. Jenže v tu chvíli zřejmě nikdo netušil, že to bude ze strany javorových listů vše.

Už o další tři minuty později totiž začal psát příběh svého životního zápasu Sergej Šepelev, který navíc ještě do konce druhé třetiny přidal v přesilovce třetí gól Sovětů. To nejhorší ale pro svěřence Scottyho Bowmana mělo teprve přijít.

Zřejmě nejpotupnější dvacetiminutovku v kanadské historii načal znovu Šepelev, který ve 42. minutě zkompletoval hattrick. A domácí vzápětí definitivně zlomil Krutov, když ve vlastním oslabení projel celou kanadskou obranou a prostřelil bezmocného brankáře Mikea Liuta.

Domácí odpadli, Sověti ale ten památný večer v montrealském Foru neměli slitování. V závěrečných pěti minutách dokonal potupu Kanady svým druhým gólem večera Larionov, poté skóroval bekhendem Vladimir Golikov a v poslední minutě se trefil i Alexandr Skvorcov.

A aby nebylo kanadské ostudy dost, pořadatelé turnaje v čele s Alanem Eaglesonem znemožnili Sovětům odvézt si domů vítěznou trofej, protože "nesmí opustit Kanadu". Kontroverzní funkcionář se navíc už před turnajem "proslavil" výrokem, že pokud Kanada nevyhraje, další ročník nebude, na což posléze samozřejmě zapomněl.

Pověst kolébky hokeje alespoň trochu vylepšila následná sbírka mezi fanoušky na zhotovení repliky poháru, kterou posléze organizátor akce George Smith předal sovětskému velvyslanci.

Zdroj
idnes.cz, NBC Sports, nhl.com, stream.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články