Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kanaďané si po obratu nad USA došli pro postup, Američané a Češi na SP končí

Toronto – Zdálo se, že Američané jsou jako vyměnění. V úvodu utkání proti Kanadě působili jako zcela nový a odhodlaný tým, který si půjde za vítězstvím. Po první brance McDonagha ale Kanaďané přidali o jeden rychlostní stupeň navíc, čtyřmi brankami otočili vývoj utkání a organizovanou hrou plnou útočných akcí si pohlídali postup do semifinále Světového poháru po výhře 4:2. Výsledek znamená konec nadějí jak pro Američany, tak také pro českou reprezentaci. Obě zklamaná mužstva se utkají o čest v posledním utkání skupiny A.

Radující se hokejisté Kanady
zdroj: Reuters autor: Dan Hamilton

Zápas plný nasazení, tvrdých soubojů, ale také tyček a šťastných odrazů ve prospěch slavnějšího týmu. Takový byl duel mezi rivaly z Kanady a USA. Přestože se Američané ujali vedení a úvod zápasu měli dobře rozehraný, soupeřovo brzké vyrovnání a následný obrat po čtrnácti sekundách sebraly Spojeným státům vítr z plachet. Kanaďané přidali do první přestávky třetí gól a ve zbytku utkání si postupový zápas pohlídali.

Američanům se sice podařilo uhlídat Crosbyho, který řádil v prvním utkání proti Čechům, ale větší volnost využil zejména Duchene. Kanaďané postupně ovládli zápas organizovanou hrou charakteristickou pro rychlý přechod přes střední pásmo a kombinačním hokejem. Navíc těžili ze série příhodných odrazů, tři ze čtyř vstřelených gólů byly z kategorie šťastných. Priceovi v kanadské brance zase ve třetí třetině pomohla třikrát levá tyč.

Jestliže byli Američané v prvním utkání proti Výběru Evropy malátní, tentokrát neponechali nic náhodě a od začátku zápasu byli podobně jako Kanaďané velice aktivní. Po několika tvrdých soubojích se hokejisté Spojených států dostali do správné provozní teploty a z počáteční aktivity vytěžili z přečíslení první branku. Útočnou práci Kanea a Stepana dokončil obránce McDonagh, který doklepl puk vyražený brankářem Pricem.

Kanadu však brzký gól nesrazil, ba naopak. Už za devadesát sekund využil odrazu od zadního mantinelu po Vlasicově nepřesné střele Duchene a zasunul kotouč pohodlně do odkryté branky. Americká obrana se ještě nestihla vzpamatovat z prvního inkasovaného gólu a soupeř přispěchal s dalším. Ihned po vyrovnání se po pravé straně prohnal Couture a jeho bekhendové nahození vyrazil Quick pouze do dojíždějícího Perryho, od kterého se puk odrazil do sítě. Na uznání branky nic nezměnila ani výzva kouče Tortorelly.

Javorové listy ale neměly dost a otevřený a dynamický hokej nabízel další ofenzivní akce. Třetí branku Kanady přidal znovu Duchene, který si v přímém souboji vychutnal Quicka a trefil se mezi jeho betony. Američané nevěděli, kam dřív skočit, a ve zbytku třetiny se spíše bránili neutuchajícímu kanadskému tlaku. V ojedinělé šanci detroitský útočník Abdelkader nepřekvapil pozorného Price.

Matt Duchene (vlevo), autor dvou branek do sítě USA
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Ludvig Thunman

Spojené státy potřebovaly zvítězit, a tak od druhé třetiny opět v aktivitě přidaly, zejména ve střelbě. Kanaďané však nepouštěli soupeře do vyložených šancí, pokud se tak nestalo, byl Price připravený. Obránce Johnson zase nastřelil v dobré příležitosti pouze tyčku a v dalším přečíslení nepřihrál Kane volnému Parisemu přesně. A tak opět trestala Kanada.

Rychlý přechod do útoku vylepšil Tavares pěknou kličkou přes Niskanena a přihrávkou trefil Bergeronovu brusli, od které se puk odrazil ještě do něšťastného McDonagha. Američanům se nedařilo průběh duelu jakkoliv zvrátit. Kanadský tlak neustával, americká defenziva v čele s Quickem si skoro neoddechla a výsledkem byly početné útočné výpady a kombinace javorových listů i díky jejich organizovanější hře.

Kanadští hokejisté se nápaditými kombinacemi bavili i v poslední části zápasu a jednotlivé pětky se rovnoměrně střídaly v gólových šancích. Američané se potřebovali chytit snížením a vrátit se tím do utkání, ale soupeř si hlídal svůj náskok. Tempo hry postupně upadalo, kanadští hráči s pocitem jistého postupu poslední minuty jen dohrávali a nebýt štěstí v podobě nastřelených tyčí po pokusech Stepana, Byfugliena a Paciorettyho, mohlo dojít ještě ke zdramatizování závěru.

Naději Spojeným státům ještě vykřesal dalším šťastným odskokem Oshie, ale další dvě branky se americkým hráčům už vstřelit nepodařilo. Také proto, že Kanea vychytal lapačkou Price. Američané se po vyřazení rozloučí s turnajem vzájemným duelem s dalším nepostupujícím, reprezentací České republiky. Kanaďané se o vítězství ve skupině střetnou s Výběrem Evropy.

Kanada - USA 4:2 (3:1, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 6. Duchene (Vlasic, J. Thornton), 7. Perry (Couture, Toews), 13. Duchene (Burns), 29. P. Bergeron (Tavares, Pietrangelo) - 5. McDonagh (Stepan, P. Kane), 58. Oshie (J. van Riemsdyk, Pavelski). Rozhodčí: McCauley, Furlatt - Heyer, Cormier (všichni Kan.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 19 106

Kanada: Price - S. Weber, Vlasic, Doughty, Bouwmeester, Burns, Pietrangelo - P. Bergeron, Crosby, Marchand - Perry, Toews, Couture - Stamkos, Getzlaf, Tavares - R. O'Reilly, Duchene, J. Thornton. Trenér: Mike Babcock.

USA: Quick - Carlson, McDonagh, Niskaken, Suter, Byfuglien, E. Johnson - Oshie, Pavelski, J. van Riemsdyk - P. Kane, Stepan, Parise - Wheeler, Kesler, Abdelkader - Palmieri, Backes, Pacioretty. Trenér: John Tortorella.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články