Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Hrdina Tatar prolomil smůlu. Na Kanadu půjdeme skromně, říká

Toronto – Na překvapivém postupu Výběru Evropy do finále Světového poháru má velký podíl Slovák Tomáš Tatar. Útočník Detroitu v pravou chvíli ukončil svůj bodový půst na turnaji a poslal Evropany nejdříve do vedení nad Švédskem. Semifinálovou bitvu pak pětadvacetiletý hráč rozuzlil ve čtvrté minutě prodloužení.

Výběr Evropy - Švédsko
zdroj: Reuters

"Je to skvělý pocit. Věřil jsem, že na tomto turnaji můžeme něčeho dosáhnout," řekl Tatar.

Evropa byla především v základní skupině s Kanadou a USA považována stejně jako Česko za outsidera, ale popřela prognózy. "Celý turnaj posloucháme hlasy z venku, že jsme outsider, což nám vůbec nevadí. Ať si lidé myslí, co chtějí. My bojujeme za sebe, nepřipouštěli jsme si to. Hráli jsme svoji hru a odvedli svoji práci," uvedl Tatar.

Výběr složený z osmi zemí dokázal vytvořit sourodé mužstvo. "Máme velkou skupinu lídrů, všichni mluví rozumně a je jedno, jestli je to mladší nebo starší hráč. Všichni jsme tam spolu. Každý, kdo si myslí, že by nám něco mohlo pomoci, tak to poví," podotkl.

První gól vstřelil v 41. minutě, vítězný však ještě nebyl. Oslavy odstartoval naplno až v čase 63:43, když po přihrávce Matse Zuccarella sám před Henrikem Lundqvistem se štěstím dostal puk do branky. "Byl tam nastřelený puk po mantinelu a Mats se předtím, než se k němu puk dostal, na mě podíval, tak jsem zpomalil. Dostal jsem hned přihrávku, počkal jsem si, Henrik předvedl skvělý zákrok, ale naštěstí to šlo od jeho betonu do mé brusle a do brány," popsal vítěznou trefu Tatar.

Pozvolný začátek

Výběr Evropy načal přípravu porážkami s Výběrem Severní Ameriky 0:4 a 4:7, které ale podle rodáka z Ilavy neukázaly sílu týmu. "Ať už proto, že někteří kluci hráli v Evropě olympijskou kvalifikaci, nebo že jsme se sešli poprvé," poukázal Tatar na to, že se Evropa na začátku soustředění nesešla kompletní a někteří hráči měli v nohou duely za národní týmy.

"Severní Amerika byla rychlá a možná jsme ani nezkusili nejlepší strategii, jak proti nim hrát. Promluvili jsme si o tom a se Švédskem jsme ukázali, že opravdu umíme hrát," připomněl výhru v generálce nad semifinálovým sokem 6:2. "Od té doby má náš tým a naše hra nějaký směr a vypadá to na ledě dobře."

Lepší než v roce 2012?

Tatar už si zahrál finále v dresu Slovenska v roce 2012 na mistrovství světa ve Švédsku a Finsku. "Je to rozdílné, že jsme reprezentovali jen svou zemi. Bylo to pro mě něco nového, byl jsem mladý kluk a byl jsem hrozně hrdý, že jsem Slovák," řekl Tatar.

"Tento turnaj je o mnoho lepší a nedá se to porovnávat. Je to neskutečný pocit se dostat do finále. Nikdy bychom se tam asi nedostali, kdybychom byli sami jako Slováci. Jdeme bojovat o zlatou medaili," váží si Tatar šance hrát proti nejlepším ve Výběru Evropy.

Na šampionátu v Helsinkách podlehli Slováci vedení českým trenérem Vladimírem Vůjtkem starším ve finále favorizovanému Rusku. Teď čeká podobná role Evropu v sérii na dva vítězné duely proti Kanadě. "Bude to náročné, nikdo nepochybuje, že tu má Kanada nejlepší mužstvo, samé hvězdy. Chceme jít do toho skromně, hrát jeden za druhého. Doufám, že ta velká story bude pokračovat," dodal Tatar.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články