Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Hokej na Hrách aneb přebere definitivně Světový pohár olympiádě hráče NHL?

Lední hokej patří mezi tradiční olympijské sporty, poprvé se představil už na olympijských hrách v Antverpách v roce 1920 a od té doby z rodiny olympijských sportů nikdy nevypadl. Dlouho však byl zapovězen profesionálům, a to nejen těm z NHL.

Dominik Hašek si podává ruku s Waynem Gretzkym po vyhraném naganském semifinále s Kanadou
zdroj: isifa/Gettyimages autor: Brian Bahr

Coubertinovský ideál amatérského sportovce, jenž vznikl na přelomu století, v běhu času postupně ustupoval do pozadí. V západním světě se hokej zprofesionalizoval a reprezentanti zemí východního bloku sice měli oficiálně status amatérů, fakticky se však věnovali hokeji naplno jako své profesi.

To samozřejmě země jako Sovětský svaz nebo Československo mohutně zvýhodňovalo v duelech proti americkým a kanadským studentům, proti nimž na olympijských turnajích nastupovaly, a i z tohoto faktu se tak po druhé světové válce zrodila dlouholetá dominance sovětského celku.

Proti neúčasti profesionálních hráčů (nejen na Hrách, ale i na mistrovství světa) se bouřila především Kanada, jejíž reprezentanti olympijským turnajům dominovali před druhou světovou válkou. Spor kanadské federace na jedné straně a Mezinárodního olympijského výboru (MOV) a Mezinárodní hokejové federace (IIHF) na straně druhé vyvrcholil v roce 1970, kdy se Kanada rozhodla neúčastnit všech vrcholných akcí včetně olympiád.

Ke smíru došlo o šest let později. Dohoda zněla, že na mistrovství světa proti sobě mohou nastoupit "všichni hráči světa," na Hrách však i nadále profesionálové (z NHL) chyběli.

Zásadní zlom nastal v roce 1986, kdy se MOV rozhodl povolit start na olympijských hrách i profesionálním sportovcům, a v Calgary 1988 se tak mohli poprvé oficiálně představit i hráči z NHL. Jenomže nepředstavili. Zimní olympiáda se tradičně koná v únoru a zástupci NHL nebyli ochotni přerušovat soutěž kvůli Hrám. Ke změně se zástupci kanadsko-americké soutěže, jak dnes už víme, nakonec odhodlali, pomoci jim ale musel basketbal.

Barcelonských letních Her v roce 1992 se poprvé v historii účastnily i hvězdy z NBA. "Dream team" tehdy drtil soupeře a komisař NHL Gary Bettman prohlásil, že účast mužstva USA v Barceloně dramaticky zvýšila povědomí o NBA ve světě a rozhodl se, že něco podobného by si zasloužila i NHL.

V zámořské soutěži v devadesátých letech zářila řada evropských hráčů včetně Jaromíra Jágra a Dominika Haška, a zástupci NHL se tak rozhodli "vyslat" na Hry hned půltuctu Dream teamů. V japonském Naganu v roce se tak na takzvaném "turnaji století" poprvé pod pěti kruhy ukázaly všechny hvězdy NHL. Z vítězství se tenkrát poměrně překvapivě radoval tým Česka.

Sport
zdroj: ČT4

Od té doby hráči NHL nechyběli na žádné z olympiád, náklonnost zástupců soutěže i majitelů klubů k olympijským hrám ale jako by postupně chladla. NHL přece jen není pouze o sportu, ale jde hlavně o velký byznys. Když se celý hokejový kolotoč na tři týdny zastaví, především majitelé klubů na tom tratí nemalé peníze a navíc riskují, že se jim zraní jejich hvězdy.

"Odškodní teď snad MOV nebo IIHF naše permanentkáře?" položil řečnickou otázku generální manažer New York Islanders Garth Snow poté, co se na Hrách v Soči zranila hlavní hvězda jeho týmu John Tavares, který tak přišel o zbytek sezony.

O účasti hráčů NHL na příštích zimních Hrách v Pchjongčchangu se zatím ještě nerozhodlo, ale slovy prezidenta IIHF Reného Fasela "to nevypadá dobře". Hlavní problém spočívá v tom, že dosud pojištění a cestovní náklady za hráče hradily IIHF a MOV. (V Soči se prý tato částka vyšplhala vysoko přes dvacet milionů dolarů.) MOV už ale napříště podle všeho platit nehodlá, zřejmě aby nestanovila precedens pro jiné sporty, a IIHF tolik peněz nemá.

Navíc je jasné, že nikdo z NHL platit pojistné a cestovní náklady nehodlá. Jak prohlásil sám Fasel: "NHL už takhle dělá hodně." A tak je otázkou, jestli napříště nebude Světový pohár jediným turnajem, kde budeme moci sledovat všechny hvězdy NHL.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články