Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Český výběr zakončí Světový pohár bitvou s USA

Toronto - České hokejisty čeká na Světovém poháru v Torontu závěrečný duel, ve kterém se postaví Spojeným státům americkým. Tým Josefa Jandače bude hrát s výběrem USA už bez šance na postup. Češi mají na kontě po duelech s Kanadou (0:6) a Výběrem Evropy (2:3 v prodloužení) bod. Američané, s kterými se české mužstvo utká o konečné třetí místo ve skupině, ještě nezískali žádný. Zápas můžete sledovat od 2:00 SELČ na ČT sport nebo na našem webu.

Čeští hokejisté Michal Birner a Jakub Voráček
zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

Česká reprezentace už nemůže do semifinále turnaje postoupit ani v případě výhry nad americkým týmem. "Kdybychom proti Výběru Evropy získali druhý bod my, tak by se nám teď turnaj de facto otvíral. Je to hrozná škoda, ale zároveň je to realita. Na druhou stranu máme ještě pořád jeden zápas, který tady musíme odehrát. Věřím, že motivace bude dostačující k tomu, abychom podali ten nejlepší výkon a vyhráli," řekl asistent trenéra Václav Prospal.

Český tým absolvoval ve středu poslední trénink v MC Centre. První duel s Kanadou odchytal Michal Neuvirth a druhý s Evropou Petr Mrázek, který se postaví do brány i proti Američanům. Nejistý zůstává start útočníka Radka Faksy, který po otřesu ze souboje s Kanaďanem Ryanem Getzlafem odstoupil v 18. minutě ze hry a proti Výběru Evropy. Dnes s týmem už trénoval. "Je připravený, ale má ještě testy s doktorem z NHL, takže čekáme na výsledky. Rádi bychom ho měli v sestavě," doplnil Špaček. 

Se Spojenými státy americkými se Češi utkali naposledy ve čtvrtfinále květnového mistrovství světa a prohráli 1:2 po samostatných nájezdech. Vývoj turnaje oběma celkům sebral naději, aby i v Torontu byl jejich souboj přímou bitvou o semifinále. I přesto, že pro český kádr už neexistuje možnost postupu, hráči chtějí zápas sehrát se ctí.

"Pokusíme se aspoň na závěr vyhrát," prohlásil útočník Roman Červenka, který v Moskvě nechyběl v sestavě stejně jako další sedmička hráčů současného kádru - obránci Michal Jordán, Michal Kempný, Tomáš Kundrátek a útočníci Tomáš Plekanec, David Pastrňák, Michal Birner a Faksa. "Musíme na ledě nechat všechno. Není to přátelák, ale Světový pohár a musíme hrát na tisíc procent. Chceme vyhrát, přece nepojedeme domů s bodem," prohlásil útočník Jakub Voráček.

Američané nemají v nominaci z MS nikoho, střelec obou branek ze čtvrtfinále šampionátu Auston Matthews i další útočník Dylan Larkin hrají na Světovém poháru za Výběr Severní Ameriky. Zápasem, v kterém už neměla šanci na další úspěch, uzavírala samostatná česká reprezentace (od roku 1993) turnaj jen na olympijských hrách v roce 1994 v Lillehammeru. Tam hrála po vyřazení ve čtvrtfinále s Kanadou duely o konečné umístění. Jinak končila vždy bitvou o medaile, v play-off či bojem o vyřazovací část.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články