Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Slovensko: Hokejová špička je daleko – a nepřibližuje se

Praha – Byla by to velká hokejová událost, kdyby Slovensko dosáhlo na šampionátu u českých sousedů na větší úspěch. Medaile by pak byla senzací. Pokud tuzemským hokejem rezonují debaty o ústupu ze slávy, pak na východ od Lanžhotu jsou ještě nepoměrně silnější. Po silném začátku tisíciletí se Slováci dočkali jediného výraznějšího, tedy medailového úspěchu. A nezdá se, že by jej letos měli v Praze a Ostravě zopakovat.

Sport
zdroj: ČT4

Mezi nejužší hokejovou elitu se Slováci probojovali v roce 2000. Světový šampionát tehdy hostil ruský Petrohrad, česká reprezentace byla v plné síle a dokráčela až do finále. Po Naganu to nebylo velkým překvapením. Na rozdíl od druhých finalistů – Slováků. Parta kolem Miroslava Šatana v play-off vyřadila postupně Spojené státy i Finsko. Přestože na zlato nakonec nedosáhla, rázně o sobě dala vědět.

O rok později sice Slovensko skončilo sedmé, v roce 2002 však dosáhlo svého největšího úspěchu v historii. Tým, který vedl jako kapitán opět Miroslav Šatan, přešel jednobrankovým rozdílem ve čtvrtfinále přes Kanadu, v semifinále podobně porazil Švédsko, aby po finálovém vítězství nad Ruskem slavil své velké zlato. A opět po výhře o jediný gól.

V Helsinkách v roce 2003 Slováci vybojovali bronz, poté se však, zpočátku velmi pomalu, začali vrcholu vzdalovat. V Praze před jedenácti lety prohráli v boji o třetí místo, rok nato byli pátí, aby se později propadali ještě více. Úspěchem neskončil ani první domácí světový šampionát v roce 2011, kde slovenští hokejisté nenaplnili velké očekávání a skončili až desátí.

Slovensko pod Vůjtkem: od oslnivého úspěchu zpět do podprůměru

Jako zjevení v tomto světle působí zatím poslední slovenský medailový úspěch z roku 2012. Tým, který převzal český trenér Vladimír Vůjtek, postoupil ze základní skupiny sice až ze čtvrtého, tedy posledního postupového místa. Na první Kanadu ale ztratil pouhé čtyři body. Největší chvíle Slovenska ale přišly v play-off, ve kterém nejdříve vyřadilo právě Kanadu, aby v semifinále přehrálo český výběr. Přestože Slováci ve finále nakonec nestačili na Rusko, jednalo se o jednu z jejich nejcennějších získaných medailí.

Na posledních dvou šampionátech se ale Vůjtkovi a jeho výběru velký úspěch nepodařil. V Bělorusku Slovensko ani nepostoupilo ze skupiny, přičemž nejvíce se hráči mohli drbat na hlavě po porážce 3:5 od Francie, která právě na úkor Slováků postoupila do vyřazovacích bojů. Vůjtek však svůj post přesto obhájil a povede reprezentaci minimálně i v Ostravě.

Sport
zdroj: ČT4

Spolehnout se musí zejména na hráče působící v Evropě. Z NHL vyztuží obranu Andrej Meszároš, útok povedou Marián Gáborík, Tomáš Kopecký, Richard Pánik a Marko Daňo, zbytek soupisky však prezentuje své dovednosti na domácím kontinentu. Do hry by mělo zasáhnout i šest hráčů působících v české extralize, tři hokejisté se na mistrovství dokonce probojovali ze slovenské nejvyšší soutěže.

Letmý pohled na slovenskou nominaci zřejmě u soupeřů nebude budit panické stavy. Pokud chce Vůjtkův výběr uspět, bude muset čerpat ze zkušeností zámořských hráčů, obětavosti mladších hráčů a zejména ze semknutého kolektivu. A pomoci by mohl ještě jeden faktor: téměř domácí prostředí v ostravské hale, ze kterého budou v základní skupině Slováci bezpochyby těžit. Pokud tlak ustojí a dokáží podpory využít, stát se může ledacos.

Nominace hokejistů Slovenska na MS v Praze a Ostravě:

Brankáři: Branislav Konrád (Trenčín), Július Hudáček (Örebro/Švéd.), Ján Laco (Astana/KHL),

obránci: Marek Ďaloga, Juraj Mikuš (oba Sparta Praha/ČR), Ivan Baranka, Michal Sersen (oba Slovan Bratislava/KHL), Adam Jánošík (Košice), Dominik Graňák (Fribourg/Švýc.), Milan Jurčina (Dinamo Riga/KHL), Andrej Meszároš (Buffalo/NHL),

útočníci: Milan Bartovič, Libor Hudáček (oba Slovan Bratislava/KHL), Vladimír Dravecký, Štefan Ružička (oba Třinec/ČR), Michel Miklík (Chabarovsk/KHL), Tomáš Surový (Banská Bystrica), Mário Bližňák (Plzeň/ČR), Martin Réway (Sparta Praha/ČR), Patrik Lušňák (Junosť Minsk/Běl.), Marek Viedenský (Hämmenlinna/Fin.), Marko Daňo (Columbus/NHL), Marián Gáborík (Los Angeles/NHL), Tomáš Kopecký (Florida/NHL), Richard Pánik (Toronto/NHL).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články