Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Slovenské hokejisty přivítaly tisíce lidí

Bratislava - Ovacemi a bouřlivým potleskem přivítaly dnes v Bratislavě tisícovky fanoušků slovenské hokejisty, kteří v neděli získali stříbrné medaile na mistrovství světa. Ani porážka s Ruskem ve finále turnaje v Helsinkách neubrala na mohutnosti oslav, které připomněly radost pod Tatrami před deseti lety, kdy se Slováci právě po vítězství nad sbornou stali poprvé světovými šampiony.

Už na bratislavském letišti odpoledne vítaly hokejisty stovky lidí v dresech, s vlajkami, potleskem a pokřiky "Slovensko, Slovensko". Hráči v čele s českým koučem Vladimírem Vůjtkem se hned z letištní plochy vydali v autobusu s otevřenou střechou na okružní jízdu slovenskou metropolí. V ulicích jim tleskaly davy fanoušků, auta troubila, někteří šoféři zastavovali a hráče si fotili. Hokejisté s medailemi na krku si zájem fanoušků užívali, s mnohými si podávali ruce.

"Stříbrní šampioni", jak hráče nazvala slovenská média, završili spanilou jízdu na zaplněném náměstí v centru města, kde na ně čekaly další tisícovky lidí. Na připravené pódium hokejisté vycházeli po jednom, předvedli se i tanečními kreacemi. Divákům házeli kšiltovky, dav jim odpovídal potleskem. "Velmi pěkně vám děkujeme," řekl publiku brankář Ján Laco, jenž byl vyhlášen nejlepším gólmanem šampionátu. Ovací se dostalo i kouči Vůjtkovi, který vystoupil před dav jako poslední z týmu. Hráči jej vzápětí nešetřili a vystříkali na něj několik lahví sektu. Náměstím se pak nesl klasický sportovní hit We Are The Champions a neoficiální hokejová hymna "Nech bože dá".

Naposledy se Slováci radovali na mistrovství světa ze zisku cenného kovu v roce 2003, kdy rovněž v Helsinkách vyhráli bitvu o bronzové medaile proti Česku. Letos zase přes český výběr postoupili do finále, v němž nestačili na favorizovaný ruský výběr, který na turnaji ani jednou neprohrál. Letošní úspěch slovenských hokejistů vynikl o to víc, že fanoušci před turnajem medailová očekávání neměli. Hokejová horečka v zemi propukla až poté, co hráči postoupili do závěrečných bojů o medaile.

Už předtím Vůjtkův výběr splnil cíl a zajistil Slovensku přímý postup na olympiádu 2014 v Soči. Právě český kouč, který minulý týden oslavil 65. narozeniny čtvrtfinálovým vítězstvím nad Kanadou, má podle komentátorů značný podíl na návratu slovenských hokejistů mezi elitu. Vůjtek se postavil na trenérskou lavičku po loňském neúspěchu Slováků na mistrovství světa před domácím publikem a hned na prvním velkém turnaji získal cenný kov.

Na úspěch hokejistů zareagovala i Slovenská pošta, která připravila k šampionátu pohled a příležitostné razítko s nápisem "Zlatí hoši se stříbrem na krku". Přenos z nedělního finálového utkání šampionátu se stal v zemi nejsledovanějším programem za posledních sedm let, doma u televizorů zápas sledovalo 1,79 milionu lidí. Další tisícovky fanoušků si souboj o zlaté medaile nenechaly ujít v barech nebo u velkoplošných obrazovek ve vícero městech.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články