Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

S králem bodyčeků se český hokej rozloučil v Prostějově

Prostějov – Bývalí spoluhráči, funkcionáří i kamarádi se dnes v Prostějově přišli naposledy rozloučit s legendárním hokejovým obráncem Oldřichem Machačem, který zemřel minulý týden po vleklé nemoci ve věku 65 let. Smuteční osazenstvo tvořili zejména lidé spjatí s brněnskou Kometou, kde "mistr bodyčeků" zažil nejslavnější léta. Machač byl trojnásobným mistrem světa ze 70. let, na olympijských hrách pomohl vybojovat dvě stříbra a bronz.

Poslední rozloučení s Oldřichem Machačem
zdroj: ČTK autor: Vladislav Galgonek

Smutečního obřadu se zúčastnil také Machačův reprezentační trenér Karel Gut.Za hokejisty pronesl smuteční řeč Machačův spoluhráč z reprezentace František Černík, který při loučení připomenul hlavní hokejové úspěchy slavného obránce. "Věděli jsme, že je Olda nemocný. Ale zpráva o jeho úmrtí nás přesto všechny zaskočila. Byl nejen vynikající hráč, ale také skvělý kamarád," uvedl také Černík.

Machač začal s hokejem v Prostějově, později přešel do Brna, kde strávil většinu kariéry. V reprezentaci vytvořil legendární dvojici s Františkem Pospíšilem. Mezi jeho spoluhráče z Komety Brno patřil i Jaromír Meixner, se kterým Machač po příchodu z Košic začínal v obranné dvojici. "Dal nás tehdy dohromady trenér Vaněk. Ale brzy nás musel roztrhnout, neboť jsme měli oba toulavé boty a vyráželi často k útočení. Největší dobu v Brně odehrál Machač zřejmě s Ctiradem Fialou," vrátil se Meixner vzpomínkami do slavných dob brněnského hokeje.

Za československou reprezentaci odehrál Machač 293 mezistátních utkání, více jich má na kontě jen Jiří Holík, který byl rovněž mezi smutečními hosty. V listopadu 2008 byl Machač uveden do Síně slávy českého hokeje, o devět let dříve se stal členem Síně slávy Mezinárodní hokejové federace.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články