Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Ruští mladíci ukončili dlouhou švédskou sérii. Češi už nemůžou být ve skupině lepší než čtvrtí

Ruským hokejistům do 20 let se podařilo porazit švédské vrstevníky, kteří v základních skupinách MS vyhráli 54 zápasů v řadě. Rusové zvítězili 4:3 v prodloužení. Pro české mladíky výsledek znamená, že ve skupině B už nemohou skončit na lepším než čtvrtém místě. Přímý přenos utkání Česko – Rakousko sledujte na programu ČT sport a webu ctsport.cz od 20:00.

Ruští hokejisté do 20 let
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Andy Devlin

Pro české juniory výsledek znamená, že ve skupině B už nemohou být lepší než čtvrtí a v případě potvrzení postupu do čtvrtfinále proti Rakousku půjdou na vítěze áčka, jímž bude lepší ze souboje mezi Kanadou a Finskem.

Švédové předtím naposledy prohráli v základní skupině 26. prosince 2006 doma v Leksandu s Kanadou 0:2. S Ruskem museli jen dotahovat náskok soupeře a obrat se jim nepovedl. V 8. minutě dostal sbornou do vedení Jegor Afanasjev po ideální přihrávce Michaila Abramova, na což odpověděl Arvid Costman, ale týmu kouče Igora Larionova vrátil 46 sekund před koncem úvodní části náskok v přesilové hře Rodion Amirov.

Na 2:2 upravil v 36. minutě Alexander Holtz šikovně zpoza branky o záda gólmana Jaroslava Askarova, ale v polovině třetí třetiny se při jeho vyloučení radovali opět Rusové díky Kirillu Kirsanovovi. Minutu před vypršením základní hrací doby vynutil v power-play prodloužení Noel Gunler, ale v čase 64:54 rozhodl třetí využitou přesilovkou Ruska Marat Chusnutdinov.

"Jsme tady, abychom získali zlato, a o tom se nerozhoduje v základní skupině. Musíme hrát nejlépe, až půjde o všechno. Doufejme, že nás to posílí, budeme zítra lepší a připravení," uvedl kapitán švédské dvacítky Philip Broberg, jehož tým bude v noci bojovat o prvenství ve skupině proti Spojeným státům americkým.

Radost německých hokejistů do 20 let
zdroj: ČTK/AP autor: JASON FRANSON

Němci mají jistou vyřazovací část

Postup do play-off si zajistili Němci, kteří zdolali Švýcarsko 5:4 a posunuli se na třetí místo před Slovensko. Postarali se o to shodně pěti body John-Jason Peterka a Tim Stützle. Peterka si připsal hattrick a dvě asistence, trojka letošního draftu NHL Stützle skóroval dvakrát a u tří branek asistoval. Pro Švýcary, kteří nezískali ani bod a k postupu potřebovali vyhrát v základní hrací době, turnaj skončil.

Němci sehráli dosavadní tři duely kvůli koronavirové nákaze jen s pěti obránci a devíti útočníky. Proti Švýcarsku mohl kouč zařadit i beky Lucase Fladeho, Maksymiliana Szubera a forvardy Joshuu Samanského, Markuse Schweigera a pražského rodáka Filipa Reisneckera.

Němci při koncertu své elitní lajny vedli v 18. minutě už 3:0 a Švýcaři se prosadili až v 50. minutě za stavu 0:4. V čase 57:39 dovršil Peterka hattrick a upravil na 5:2. Byla to nakonec vítězná branka, protože Švýcarsko ještě finišovalo.

"Zatím se žádný německý tým nedostal do čtvrtfinále, takže jsme věděli, o co jde. Zápasy předtím jsme hráli se čtrnácti hráči (v poli), takže jsem strašně pyšný na náš tým a jak všechno klape. Zasloužili jsme si to. Jsem šťastný a nemůžu se dočkat čtvrtfinále," prohlásil Stützle, jehož si vybrala jako trojku Ottawa.

Díky svému výkonu se Stützle posunul s 10 body za pět branek a stejný počet asistencí ze čtyř utkání na druhé místo produktivity turnaje. Má stejnou bilanci jako vedoucí Američan Trevor Zegras, jenž má ještě zápas k dobru. Peterka, jehož draftovalo letos ve druhém kole na 34. místě Buffalo, je s bilancí čtyř gólů a šesti přihrávek třetí.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Edmontonu:

Skupina A:

Švýcarsko - Německo 4:5 (0:3, 0:1, 4:1)

Branky a nahrávky: 50. Delémont (Allenspach, Canonica), 51. Dähler, 59. Meier (Allenspach), 60. Knak (Meier, Baragano) - 5. Peterka (Elias, Stützle), 10. Stützle (Elias, Peterka), 18. Peterka (Stützle, Alberg), 34. Stützle (Peterka), 58. Peterka (Stützle). Rozhodčí: Labonte, Pearce - Brunelle, Chaput (všichni Kan.). Vyloučení: 8:6, navíc Volek (Něm.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:2. Bez diváků.

Skupina B:

Rusko - Švédsko 4:3 v prodl. (2:1, 0:1, 1:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 8. Afanasjev (Abramov, Gricjuk), 20. Amirov (Podkolzin, Chusnutdinov), 50. Kirsanov (Kňazev, Amirov), 65. Chusnutdinov (Amirov, Čisťakov) - 15. Costmar (Gunler, Holmström), 36. Holtz (Sundsvik, Andrae), 59. Gunler (Holtz, Söderström), Rozhodčí: Roeland, Sandlak - Harris, Wyonzek (všichni Kan.). Vyloučení: 5:4. Využití: 3:0. Bez diváků.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články