Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Rozhodnuto: Plzeň, Mladá Boleslav i Kladno přijdou o body

Praha - O body získané při startu hráčů s neplatnými registracemi přijdou v hokejové extralize Mladá Boleslav, Plzeň a Kladno. Utkání však nebyla kontumována, a tak si jejich soupeři bodově nepolepší. Mladá Boleslav ztratí 22 bodů, Plzeň 19 bodů a Kladno šest. Rozhodl o tom ředitel extraligy Stanislav Šulc, který svůj verdikt dnes zveřejnil na tiskové konferenci.

"Při našich právnických analýzách, diskuzích a konzultacích jsme došli jednoznačně k závěru, že se o neoprávněný start a závažné porušení základních hokejových řádů jedná. Z toho vycházely následné kroky. V okamžiku, kdy jsem o tom měl jasno, začalo to těžší. To byla snaha vybrat ze tří řešení, které řady znají, to nejméně špatné, které postihuje viníky, ale zároveň co nejméně zasahuje do soutěže," řekl Šulc.

Vedle kontumace byl další možností finanční postih pro proviněné kluby. Šulc v minulosti několikrát zopakoval, že kontumace je jediným možným trestem. "V hokeji vždy, co já pamatuji, pokud šlo o neoprávněný start hráče ze zavinění klubu, tak nikdy nebylo na stole jiné řešení než kontumace. Byla v jeden moment nejreálnější, ale nezvítězila právě proto, aby zásahy do rozehrané soutěže po takovém množství kol byly co nejmenší. Proto jsem rozhodl o ponechání výsledků, odebrání bodů a nepřičtení bodů nikomu," doplnil Šulc.

Je nám líto, video expirovalo.
Šulc definitivně rozhodl o odebrání bodů

Stanislav Šulc k rozhodnutí:

"Jsem přesvědčen, že z daných možností je nejsprávnější a nejspravedlivější. Nesdílím ale názor, který je někdy vytvářen, že to soutěž naprosto devastuje, znehodnotí a není o co hrát. Je to cílená snaha někoho tento dojem vytvořit."

Mladá Boleslav se neoprávněnými starty Jiřího Marušáka a Tomáše Divíška provinila v 18 zápasech a rázem tak spadla z devátého místa na poslední pozici s pouhými devíti body, za dosud čtrnácté Kladno, které má o bod více. Kladno mělo nesrovnalosti u Jindřicha Kotrly v šesti duelech. Plzeň, která se provinila nasazením Petra Přikryla a Tomáše Frola celkem ve 14 duelech, klesla ze sedmého místa na dvanácté se 13 body. 

192648.jpg192655.jpg192642.jpg

U všech pěti hráčů byl stejný problém

U hokejistů nedošlo k potvrzení tzv. ohlášení přestupu či prohlášení o podstoupení hráčské smlouvy ředitelem APK. "Není to nic, co by zavinil Český svaz ledního hokeje, není to vina Asociace profesionálních klubů, ale jedná se zcela jednoznačně o selhání klubů," doplnil Šulc. "Nebyly schopny splnit dílem to, co jim ukládá jejich členství v Českém svazu ledního hokeje, a dílem to, co jim ukládá jejich působení v rámci APK, respektive nejvyšší domácí soutěži. To, co si samy kluby pro působení v nejvyšší domácí soutěži schválily."

Chybu systému Šulc odmítá. "Kdyby to tak bylo, nemohlo by určitě docházet k tomu, že třeba ze čtyř namátkou vybraných hráčů, které v létě nebo na jaře na přestup či na hostování dělaly jak Mladá Boleslav, tak Plzeň, bylo u dvou postupováno naprosto přesně v souladu s přestupním řádem a herním řádem Tipsport extraligy, zatímco u dvou nebylo provedeno to nejzákladnější vůbec," doplnil Šulc.

Mladá Boleslav a Plzeň zvažují odvolání, Kladno trest přijalo

Vedení hokejových klubů Plzně a Mladé Boleslavi se s verdiktem nehodlá smířit. Západočeši měli před novou sezonou vysoké ambice. Místo toho však mají nyní před sebou ztrátu 14 bodů na desátou příčku, z níž lze ještě proniknout do vyřazovacích bojů. "Je to samozřejmě nepříjemná situace a musíme se s tím nějak poprat. K tomu rozhodnutí se vyjádříme teprve tehdy, až budeme analyzovat odůvodnění toho rozhodnutí. Je samozřejmě na místě podat proti němu odvolání," řekl právní zástupce HC Plzeň 1929 Tomáš Tesař.

Mladá Boleslav, která hájila v uplynulých dvou sezonách setrvání v extralize v baráži, bojovala o postup do vyřazovacích bojů. Nyní dopadla na úplné dno. "My s tím výrokem samozřejmě nesouhlasíme a budeme podnikat další kroky. Jestliže to v tuto chvíli bude odvolání, tak budeme postupovat tímto směrem," generální manažer klubu Cyril Suk.

Kladnu se v úvodu sezony vůbec nedařilo, odpočet bodů se ho tak dotkl ze všech postižených týmů nejméně. "Pokud jsou stanovena pravidla a ta pravidla probíhají v průběhu soutěže, tak je všichni musíme respektovat. A pokud dojde k chybě, tak je potřeba se k ní postavit čelem a myslím, že Kladno to udělalo od začátku. Ten verdikt naprosto přijímáme a nebudeme ho více komentovat. Pokusíme se především uhrát co nejvíce bodů, co půjde," prohlásil výkonný ředitel kladenského klubu Milan Volf.

Ohlasy dotčených aktérů:

Tomáš Tesař, právní zástupce Plzně: "Pokud budeme dobře analyzovat ty mediální výstupy, které proběhly od 1. do 4. listopadu, tak zjistíme, že jedinou možností byla tehdy kontumace, zatímco dnes tu vidíme výrazný posun. V tomto ohledu jsme spokojeni."

Cyril Suk, generální manažer Mladé Boleslavi: "Myslím, že v tuto chvíli je to výsměch hokeji - říct, že to tu ligu neovlivní. Podle mého je extraliga v tuto chvíli absolutně znehodnocená."

Milan Volf, výkonný ředitel Kladna: "Uvědomujeme si, že se jednalo o neoprávněný start hráče. Je třeba se k tomu postavit čelem a neměnit pravidla, která jsou odsouhlasena."

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články