Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

První zápas českého hokejového mužstva skončil prohrou 1:8

Chamonix - Připíjet si na vysokou porážku nebývá ve sportu zvykem. Gólová nadílka, kterou reprezentanti zemí Koruny české inkasovali v utkání s Francií na turnaji v Chamonix roku 1909, však za oslavu rozhodně stojí. Šlo totiž o historicky první mezistátní zápas, ke kterému hokejisté z českých zemí nastoupili 23. ledna 1909. V rámci mezinárodního turnaje v Chamonix se sedmičlenný český tým představil poprvé v duelu proti domácí Francii a prohrál vysoko 1:8. Výsledek byl logický a v daném okamžiku naprosto druhořadý. 

Český svaz ledního hokeje
zdroj: ČT4

Ve čtvrtek 21. ledna 1909 vyrazilo sedmičlenné mužstvo z Nádraží císaře Františka Josefa. Výběr takzvaných hokejových mušketýrů tvořili brankář Josef Gruss, pravý obránce Boleslav Hammer, levý bek Jan Fleischmann, záložník Ctibor Malý, střední útočník Jaroslav Jarkovský, pravé křídlo Otakar Vindyš a levý křídelník Jan Palouš.

Vybavení Pražanů bylo prakticky nulové. Z úsporných důvodů měli pouze klubové bílé svetry s červenou hvězdou. Puk - ten mezi nimi vzbudil obzvlášť velký úžas - spatřili prvně až ve vlaku, kde později zvědavě okukovali jednoho z belgických hráčů. Skutečně svéráznou část jejich skromné výstroje představovaly jezdecké rajtky nebo vlněná šála, jíž si gólman Gruss omotal kolem nártu pravé nohy místo chráničů.

Den před prvním utkáním si Češi zakoupili první kanadské hole, podle čehož vypadal i úvodní trénink těsně před zápasem. Problémy jim působil hlavně kotouč, ale čekala je také další překvapení. Na rozdíl od bandy zmizely auty i rohy. A žádné zbytečné přerušování - na krajích stály 20 centimetrů vysoké mantinely.

A pak přišla historická premiéra. Zápas s Francií se podle očekávaní nevyvíjel příznivě a Češi v první půli, jak se tenkrát hrálo, dostali pět branek. Ve druhé části hry inkasovali ještě třikrát, ale i oni měli důvod k jásotu. To když praštil do puku Palouš a rozvlnil soupeřovu síť. Hráč kamarády přezdívaný Koza se tak stal autorem historicky prvního českého gólu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články