Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Před čtvrtstoletím: Hašek se v Naganu teprve seznamoval s parťáky. Růžička chtěl tlačit bus

Rozhovory ospalých hráčů s tím, že se ze všeho nejvíc těší do postele, i seznamování se. Tak se dá shrnout start poutě hokejových reprezentantů za historickým úspěchem na olympiádě v japonském Naganu. Přesně před čtvrtstoletím dorazili svěřenci Ivana Hlinky do Tokia. Po příletu ještě netušili, že za 15 dní překvapí hokejový svět a poblázní celou republiku...

Vyvolená soupiska 23 hráčů se do dějiště Her přesouvala rozdělená na dvě části. První dvanáctka hokejistů z české extraligy a Skandinávie se vypravila z Prahy na mnohahodinovou cestu. "Tak dlouho jsem ještě nikdy necestoval. Recept nemám žádnej," řekl lakonicky před odletem úřadující mistr extraligy se Vsetínem Jiří Dopita.

Nadšený zřejmě nebyl, až po více než 26 hodinách se dostal s kolegy do olympijské vesnice. A nejčastější odpověď na letišti v Tokiu? "Jsem opravdu rád, že jsme na místě. Jdu spát," mluvil za všechny Jan Čaloun, tehdy křídlo IFK Helsinky. "Ale mysleli jsme, že to bude horší," mírnil únavu s úsměvem asistent trenéra Slavomír Lener a naopak ocenil organizaci na místě.

Pomalá a předpisová jízda řidiče

Hokejisté přece jen lehkou výtku měli. Po příletu se ještě museli přepravit autobusem z Tokia do Nagana, což zabralo dalších necelých šest hodin. Kapitán výběru Vladimír Růžička měl k předpisové jízdě řidiče výhrady. "Horší byla cesta do vesnice. Autobus jsme pomalu mohli tlačit, to není možný, jak jel pomalu," smál se zkušený centr Slavie.

Reprezentanti z Evropy měli na odpočinek dostatek času, o den později za nimi dorazila jedenáctka ze zámoří. V kompletním složení pak mohla začít příprava na ledě a vlastně i seznamování. 

"Ahoj, já jsem Dominik, ještě se neznáme."

V českém hokejovém prostředí bylo v nominační den překvapivé že Hlinka prakticky rozdělil tým rovným dílem na muže z Evropy a zámoří. Není divu, že pozdějšímu hrdinovi turnaje Dominiku Haškovi zpočátku trvá, než se v mužstvu plně adaptuje. 

"Jsem trochu v rozpacích, některé hráče tady uvidím poprvé v životě. S některými jsem se neviděl dlouhou dobu, třeba s Vláďou Růžičkou. Těším se, až se poznáme," prohlásil Hašek na letišti, kde musel s kolegy ještě hodinu setrvat. "Petr Svoboda přijel poslední, ještě hodinku jsme na něj čekali," dodal s úsměvem.

Hašek zářil v Buffalu

Společně s hvězdou Pittsburghu Jaromírem Jágrem, který měl sezonu rozjetou na sto bodů (nakonec 102 bodů v základní části), byl Hašek nejvýraznější postavou skupiny z NHL. Zažíval skvělou sezonu s několika vychytanými nulami. Zámořští experti věděli, že to kanadské a americké hvězdy budou mít s pardubickým odchovancem složité. 

"Samozřejmě brankář musí chytat dobře, když chce mužstvo uspět. Záleží na tom, abychom hráli jako tým, a ne jako na posledním Kanadském poháru. Záleží na výkonnosti celého mužstva, a ne na jednotlivcích," připomněl Hašek špatnou zkušenost ze Světového poháru v roce 1996, kde Češi skončili bez bodu v základní skupině a schytali debakl 1:7 s Němci.

V Naganu to byl ale úplně jiný příběh. Hlinkovi svěřenci vyjeli k prvnímu zápasu o šest dní později a porazili Finsko 3:0. Pověry o nešťastném pátku třináctého tentokrát zůstaly jen povídačkami.

Nominace české hokejové reprezentace pro OH v Naganu:

Brankáři: Roman Čechmánek (Vsetín), Dominik Hašek (Buffalo), Milan Hnilička (Sparta Praha).

Obránci: Roman Hamrlík (Edmonton), František Kučera (Sparta Praha), Libor Procházka (AIK Stockholm), Petr Svoboda (Philadelphia), Jiří Šlégr (Pittsburgh), Richard Šmehlík (Buffalo), Jaroslav Špaček (Färjestad).

Útočníci: Josef Beránek (Vsetín), Jan Čaloun (IFK Helsinky), Jiří Dopita (Vsetín), Milan Hejduk (Pardubice), Jaromír Jágr (Pittsburgh), David Moravec (Vítkovice), Pavel Patera (AIK Stockholm), Martin Procházka (Toronto), Robert Reichel (New York Islanders), Martin Ručinský (Montreal), Vladimír Růžička (Slavia Praha), Martin Straka (Pittsburgh), Robert Lang (Pittsburgh).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články