Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Potvrzeno: Zápasy Plzně, Boleslavi i Kladna budou kontumovány

Praha - Extraligové hokejové kluby Plzně, Mladé Boleslavi a Kladna přijdou o body ze zápasů, ve kterých v jejich dresu nastoupili hráči s neplatnou registrací. Plzeň tak přijde kvůli startu brankáře Petra Přikryla a obránce Tomáše Frola o 19 ze současných 28 bodů, Mladá Boleslav kvůli zařazení Jiřího Marušáka a Tomáše Divíška o 22 z 24 bodů a Kladno za neoprávněný start Jindřicha Kotrly o šest z 13 bodů.

"Hokejové řády v tomto případě jinou možnost než kontumaci neznají," řekl ředitel extraligy Stanislav Šulc novinářům na neformálním setkání. Kluby však budou mít možnost obrátit se na Odvolací komisi Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH).

Hloubková kontrola APK LH a Českého svazu ledního hokeje ve všech registracích extraligových klubů prokázala pochybení jen v těchto pěti případech. Původně byl zmiňován i další útočník Mladé Boleslavi Peter Fabuš, ale u něho k pochybení nedošlo.

Stanislav Šulc, ředitel extraligy:

"Netvrdím, že současný systém je správný, ale podle řádů to takhle prostě je. Můžeme se bavit o tom, jestli jej změnit, ale až od příští sezony."

V pořádku byly i smlouvy hráčů dalších jedenácti extraligových klubů. Šulc s vedoucím registračního oddělení ČSLH Vladimírem Schiefnerem prověřovali zejména zahraniční hráče. Například Yoricka Treilleho a Douga O'Briena ze Sparty, Reného Vydareného z Českých Budějovic, slovenskou trojici ve službách Karlových Varů František Skladaný, Rastislav Dej, Karol Sloboda nebo Martina Čakajíka z Liberce. "U všech ale bylo vše v pořádku. Jejich transferkarty byly řádně potvrzeny," řekl Šulc. Jisté nesrovnalosti byly u českobudějovického Rostislava Martynka. "Klub ale všechny dokumenty doložil," uvedl ředitel soutěže.

Základním problémem tří chybujících klubů bylo, že u pětice Přikryl, Frolo, Marušák, Divíšek, Kotrla neexistuje zaregistrovaná takzvaná Smlouva o postoupení Hráčské smlouvy. "Jejich přestup se tak z právního hlediska vůbec neuskutečnil," řekl Šulc. Chyby odhalila žádost Plzně o povolení hostování Přikryla v prvoligových Litoměřicích, při které se zjistilo, že brankář je oficiálně stále hráčem Sparty. 

192655.jpg192648.jpg192642.jpg

Definitivní rozhodnutí padne brzy

Ředitel soutěže bude celou kauzu řešit po sportovně-technické stránce, všechny tři kluby nebo jejich funkcionáři poté půjdou i před disciplinární komisi ČSLH. Šulc osobně chce rozhodnout co nejdříve. "Nebudu to odkládat. Myslím si ale, že není důležité, jestli to bude o dva dny dříve nebo později. Podle řádů stejně nemůže přijít nic jiného než kontumace," podotkl Šulc.

Kluby se budou moci odvolat, o čemž už byly informovány. Starty nezaregistrovaných hráčů by však neměla řešit valná hromada APK. "Myslím si, že je to jedna z mála věcí, kterou nemůže. Rozhodovat o nějakém pardonu. Nemůžeme si říci, že když máme tolik másla na hlavě, tak od 17. září do dnešního dne řády neplatí," uvedl Šulc. Je však možné, že kluby budou přesto požadovat svolání mimořádné valné hromady.

Na kontumaci nejvíce bodově vydělá Sparta

V současné době předposlední Spartě přibude k současným 22 bodům dalších osm a posune se na deváté místo. Na příděl bodů se může těšit v takovém případě i dalších osm týmů - České Budějovice a Zlín (6 bodů), Třinec, Karlovy Vary a Pardubice (po 4), Brno, Litvínov a Slavia (po 3). Jen Vítkovice a Liberec zůstanou na stejném bodovém zisku jako nyní, protože plné bodové zisky uhrály už předtím regulérně na ledě.

Naopak katastrofální dopad má situace především pro Mladou Boleslav a Plzeň. Mladoboleslavští přijdou o 22 ze svých 24 zápasů a z hranice desítky pro předkolo play-off klesnou s pouhými dvěma body na poslední místo. Bruslařský klub bude pět bodů za Kladnem s jedním odehraným zápasem navíc, sedm za Plzní a ztrátou 27 bodů na pozice pro předkolo play-off. Ambiciózní Plzeň, která loni vyhrála základní část, má na pozice pro vyřazovací část v tabulce se započítanými kontumacemi manko 20 bodů. Pro Kladno se i po odečtu šesti z jeho 13 bodů situace relativně vylepšila. V dosavadní tabulce má na chvostu ztrátu devíti bodů na Spartu a Slavii a nově by bylo pět bodů před Mladou Boleslaví a jen dva za Plzní. Ale prakticky tím také ztrácí možnost dohnat týmy od 11. místa nahoru.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články