Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Pittsburgh vyhrál v San Jose 3:1 a počtvrté v historii má Stanley Cup

San Jose - Po triumfech v roce 1991, 1992 a 2009 se Pittsburgh do análů zapsal i jako vítěz Stanley Cupu v roce 2016. Penguins vyhráli na ledě San Jose 3:1 a finálovou sérii ovládli 4:2 na zápasy. Z titulu se tak neraduje ani jeden český hokejista, v barvách Sharks si finálovou prohru připsali obránce Roman Polák a útočník Tomáš Hertl.

Tučňáci slaví zisk Stanleyova poháru
zdroj: Reuters/USA TODAY Sports autor: Gary A. Vasquez

I v pátém ze šesti finálových duelů šel do vedení Pittsburgh, když se v deváté minutě trefil v přesilové hře obránce Brian Dumoulin. Ve 27. minutě sice vyrovnal nejproduktivnější hráč play-off Logan Couture, ale za 79 vteřin vstřelil vítězný gól bek Kris Letang a 62 sekund před koncem Patric Hörnqvist při power play do prázdné branky pojistil výsledek. 

Pittsburgh navázal na triumfy z let 1991, 1992 a 2009. Jeho kapitán Sidney Crosby získal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče vyřazovacích bitev. San Jose při své první finálové účasti neuspělo.

"Když se ohlédnete zpátky, už je to nějaká doba (od zisku posledního Stanley Cupu). V roce 2009, kdy jsme byli druhý rok po sobě ve finále, šlo o něco, u čeho měl člověk pocit, že by to mohla být každoroční záležitost, ale tak snadné to není... Je obtížné vyhrát jednou, natož dvakrát. Ale nám se to povedlo, což hovoří samo za sebe," prohlásil Crosby, jeden z pěti pamětníků minulého Stanley Cupu v týmu.

Zápasu předcházela minuta ticha za oběti ozbrojeného útoku v Orlandu. Pittsburgh byl v minulých duelech aktivnější a stejně začal i snahu o proměnění druhého mečbolu, ale největší šanci měl v sedmé minutě na druhé straně Matt Nieto. Jeho pokus gólman Matt Murray vyrazil. V čase 8:16 otevřel v přesilové hře při trestu Dainiuse Zubruse skóre Dumoulin, když překonal od modré čáry Martina Jonese střelou na vyrážečku. 

Ve 13. minutě se dostal do úniku domácí Joel Ward, ale puk mu vypíchnul vracející se Chris Kunitz. Další možnost měl Brent Burns. Na druhé straně neuspěl v rychlém sledu střelou ani z následné dorážky Crosby a také Conor Sheary. O chvilku později minul osamocený Phil Kessel, na druhé straně před pauzou zahrozil Joonas Donskoi.

Při finále se vzpomnělo i na legendu Howea

Začátku druhé třetiny předcházela vzpomínka na zesnulou legendu NHL Gordieho Howea. San Jose se tlačilo za vyrovnáním, jenže Melker Karlsson minul. Po náporu Sharks mohli udeřit hosté, ale po akci Jevgenije Malkina neuspěl před Jonesem Bryan Rust. Ve 27. minutě se radovalo San Jose, když prostřelil Murrayho mezi betony Couture. "Snažil jsem se, co to šlo. Nemohl bych tady sedět s pocitem, že jsem na ledě nenechal všechno. Snažil jsem odvést maximum," prohlásil Couture.

Za 79 vteřin ale vedl znovu Pittsburgh. Letang podpořil ofenzívu, po efektní otočce vytvořil akci, kterou také nakonec po přihrávce Crosbyho z pravého kruhu s Jonesovým přispěním zakončil. Ve 31. minutě mohl smazat ztrátu kapitán Sharks Joe Pavelski, ale minul odkrytou branku. Pittsburgh hrozil z brejků a obrovskou možnost neužitkovali po vzájemné kombinaci Kunitz ani Malkin.

Sidney Crosby z Pittsburghu získal poprvé v kariéře Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off NHL. Dvojnásobný olympijský vítěz a mistr světa z loňska z Prahy dovedl Tučňáky po sedmi letech podruhé ke Stanleyově poháru - s 19 body byl za šest branek a 13 asistencí jejich druhým nejproduktivnějším hráčem v play-off po Philu Kesselovi a celkově skončil v kanadském bodování sedmý.

V závěrečném dějství nejdříve nevyužil tlak Pittsburgh, když největší možnost měl Kessel. San Jose se neprosadilo při trestu Shearyho a Pittsburgh domácí téměř nepouštěl do šancí. V 52. minutě se mohl hnát do úniku Kessel, jenže Burns mu vysekl hokejku.
 
V přesilovce Sharks odolali a v 54. minutě Jones pravý betonem zlikvidoval i další Kesselovu možnost. Pittsburgh povolil ve třetí třetině San Jose jen dvě střely na branku a v závěru při power play zachytil puk Crosby a Hörnqvist potvrdil triumf.

Pittsburgh vyhrál při celkovém skóre 15:12. O vyrovnanosti finále vypovídá i to, že 89 procent z odehraného času téměř 375 minut byl stav vyrovnaný nebo pouze s jednobrankovým vedením jednoho ze soupeřů.

"Pittsburgh zaslouží plné uznání. Myslím, že odehrál sakra dobré play-off. Proti nám hrál svou hru, mnohem delší pasáže, než se to podařilo nám. Penguins diktovali hru, začali rychleji než my. To je důvod, proč teď mají Stanley Cup," ocenil soupeře kouč poražených Peter DeBoer.

Finále play off NHL - 6. zápas:

San Jose Sharks - Pittsburgh Penguins 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 27. Couture (M. Karlsson, Burns) - 9. Dumoulin (Schultz, Kunitz), 28. Letang (Crosby, Sheary), 59. Hörnqvist (Crosby). Rozhodčí: McCauley, Sutherland - Murphy, Racicot. Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. Střely na branku: 19:27. Diváci: 17.562. Konečný stav série: 2:4. Hvězdy zápasu: 1. Crosby, 2. Letang (oba Pittsburgh), 3. M. Jones (San Jose).
 
San Jose: M. Jones - Braun, Vlasic, Burns, P. Martin, Polák, Dillon - Pavelski, J. Thornton, Donskoi - M. Karlsson, Couture, Marleau - J. Ward, Tierney, Nieto - Wingels, Spaling, Zubrus. Trenér: Peter DeBoer.
 
Pittsburgh: M. Murray - Dumoulin, Letang, Määttä, Lovejoy, Cole, Schultz - Hörnqvist, Crosby, Sheary - Kunitz, Malkin, Rust - Hagelin, Bonino, Kessel - Kühnhackl, Cullen, Fehr. Trenér: Mike Sullivan.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články