Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pietního aktu za Pavola Demitru se zúčastnily tisíce Slováků

Trenčín – Tisíce Slováků včetně známých sportovců a dalších osobností se dnes v Trenčíně rozloučily s bývalým kapitánem hokejové reprezentace Pavolem Demitrou, který se spoluhráči z týmu Jaroslavle přišel minulou středu o život při leteckém neštěstí v Rusku. Na zimní stadion ve městě, kde Demitra začal s kariérou, od rána přijížděly davy lidí. Na hokejistu, jenž si vysloužil přezdívku "gentleman na ledě", vzpomínali také jeho kolegové z reprezentace a bývalí spoluhráči ze Slovenska i zámoří.

Pieta za Pavola Demitru
zdroj: ČTK autor: Andrej Luprich

K rakvi, vystavené na trenčínském stadionu, kladli fanoušci i hokejisté květiny a věnce, prostory před jednou z tribun překrylo černé plátno s Demitrovou fotografií. Ačkoli aréna se pro veřejnost otevřela až v deset hodin, mnozí se do řady postavili už kolem sedmé ráno.

Odpoledne se s Demitrou rozloučili jeho bývalí spoluhráči. Přicestovali Zdeno Chára, Marián Gáborík, bratři Hossovi, Miroslav Šatan, Žigmund Pálffy, ale také vedení Slovenského svazu ledního hokeje. Čest jeho památce přišel vzdát také slovenský prezident Ivan Gašparovič a další politici.

S Demitrou se v pátek rozloučí i hokejisté Dukly Trenčín během prvního zápasu nového ročníku extraligy. Na zápas s Banskou Bystricou nastoupí ve speciálních černých dresech, duel bude v 38. sekundě přerušen a fanoušci zasypou ledovou plochu růžemi v barvách Dukly – červené a žluté.

Svaz vyřadí Demitrovo číslo 38

Hokejový svaz i vedení trenčínského týmu po tragédii rozhodly, že Demitrovo číslo 38 vyřadí ze sady dresů reprezentace i klubu. V letošních přípravných zápasech by navíc Slováci měli nastoupit v dresech, na nichž budou mít vyšitou malou osmatřicítku.

Demitra zahynul po pádu letadla i se svými spoluhráči z týmu KHL Lokomotiv Jaroslavl. Při neštěstí zemřeli také tři čeští hokejisté Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články