Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Petr: Skauting je důležitý, zápas může klidně rozhodnout maličkost

Ostrava – Hned jedenáct skautů, kteří se specializují na sledování jednotlivých soupeřů, má k dispozici realizační tým české reprezentace na domácím mistrovství světa. "Souvisí to se změnami na svazu v minulých letech a myšlení kolem hokeje obecně, myslím, že ve světě je to normální, a je dobře, že má reprezentace takový servis," myslí si trenér hokejové dvacítky Jakub Petr, který zároveň během šampionátu analyzuje hru Američanů.

Je nám líto, video expirovalo.
Skauti českých soupeřů: Tréninky jsou pro nás důležitější než zápasy

V zámoří tento model dlouhodobě funguje a skauti se považují za součást týmu. "Pamatuju si, že když jsme letos hráli na Memoriálu Ivana Hlinky s Kanadou a po zápase se stálo na modrých čarách, tak při předávání medailí se najednou z hlediště vynořilo asi 19 lidí v obleku s kanadskou vlaječkou na klopě. Jsem rád, že se jim v tom alespoň teď dokážeme vyrovnat," soudí Petr.

Na hru finského týmu se specializuje někdejší reprezentační obránce Marek Malík. "Na trénincích se snažíme vysledovat nějaké systémy, které jednotlivé týmy hrají, třeba signály při přesilovkách, prostě cokoliv, co našemu týmu pomůže lépe se připravit na hru soupeře. Z hlediska přesilovek jsou často důležitější tréninky než zápas, kdy třeba ten tým nemá tolik početních výhod," vysvětluje Malík.

V současném vyrovnaném hokeji podle Petra často důležité zápasy rozhodují úplné detaily. "Kdybychom podobný systém měli už před 11 lety, tak bychom o forhendové kličce Andyho Roache, která nás ve čtvrtfinále vyřadila, nejspíš věděli," domnívá se Petr. Právě Američané mají herní systém na šampionátu velmi propracovaný. "Souvisí to s tím, že skládali tým prakticky za pochodu. První dva tréninky byly tak hodně zaměřené na taktiku a herní systém, takže to mi pomohlo nakonec mnohem víc než sledování samotných zápasů," dodává.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články