Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Pastrňák obhájil triumf v anketě Zlatá hokejka, Jágr nedostal ani hlas

V jubilejním 50. ročníku ankety Zlatá hokejka zvítězil David Pastrňák a obhájil tak loňské prvenství. Útočník Bostonu vyhrál s náskokem 107 bodů před Jakubem Voráčkem z Philadelphie. Nejlepším juniorem se stal Martin Nečas.

David Pastrňák
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Před rokem Pastrňák předčil Voráčka o 49 bodů a stal se nejmladším vítězem v historii ankety. Třetí příčku obsadil stejně jako loni další útočník David Krejčí. Pastrňákův spoluhráč z Bostonu zůstal za Voráčkem o 34 bodů. Nejlepším hráčem působícím v Evropě je na šestém místě Pavel Francouz, který hájil branku Čeljabinsku v KHL. Také reprezentační jednička uplynulé sezony zkusí štěstí v NHL, kde uzavřela smlouvu s Coloradem.

"Jsem rád, že tu mohu být mezi těmi deseti nejlepšími hráči a dalšími lidmi. Chci poděkovat mamince, bráchovi a babičkám. U nás je ta rodina úzká, ale bez nich bych to nedokázal. Je pro mě velká čest vyhrát tuto anketu. A jestli vyhraju za rok i potřetí? To vážně nevím, žiju ze dne na den a každý si užívám. Uvidíme," řekl na pódiu Pastrňák.

Staronový držitel 25 kilogramů vážící bronzové sošky hokejisty od Zdeňka Němečka má za sebou v NHL čtvrtou sezonu a vytvořil si v ní nová maxima. V 82 zápasech si připsal 80 bodů za 35 branek a 45 asistencí. V play-off ve 12 duelech nasbíral 20 bodů za šest gólů a 14 přihrávek.

Je nám líto, video expirovalo.
Pastrňák vyhrál 50. ročník ankety Zlatá hokejka

Bruins ale ztroskotali už ve druhém kole na Tampě Bay. Po porážce 1:4 na zápasy mohl Pastrňák, který loni podepsal s klubem šestiletý kontrakt na 40 milionů dolarů, posílit reprezentaci na světovém šampionátu v Dánsku. V pěti zápasech včetně neúspěšného čtvrtfinále zaznamenal čtyři góly a dvě nahrávky.

Osmadvacetiletý Voráček vedl průběžně po prvním kole ankety, v níž hlasují zástupci Českého svazu ledního hokeje, trenéři reprezentace, mládežnických výběrů i klubů nejvyšší soutěže a novináři, právě před Pastrňákem. Po druhém už měl takřka stobodové manko. O vítězi rozhodovaly pouze hlasy ve třetím kole.

Ani jeden hlas nezískal Jaromír Jágr. Šestačtyřicetiletý rekordman ankety s dvanácti prvenstvími má za sebou vinou zranění nevydařenou sezonu, kterou začínal v dresu Calgary a končil v prvoligovém Kladně.

Jako nejlepší junior byl během slavnostního vyhlášení v pražském Foru Karlín oceněn podruhé za sebou devatenáctiletý Martin Nečas, který na jaře pomohl Brnu k obhajobě extraligového titulu. V hlavní anketě skončil Nečas sedmý.

"Kromě rodiny, jež mě nesmírně podporuje, musím hrozně moc poděkovat Liborovi Zábranskému, který mě vzal v Brně do áčka, a také Martinu Eratovi, jenž mě dvě sezony vychovával - hlavně tedy během té první - a byl to takový můj druhý táta," uvedl Nečas na adresu majitele Komety a lídra mistrovského týmu.

Nejlepší hokejistkou byla zvolena Alena Polenská, útočnice Dynama Petrohrad a kapitánka reprezentace. Ocenění pro sledge hokejistu sezony převzal Pavel Doležal z Pardubic. Na slavnostní vyhlášení byli pozváni všichni dřívější vítězové ankety, mezi předávajícími či v hledišti nechyběli Patrik Eliáš, Dominik Hašek, Vladimír Martinec, Vincent Lukáč, Jiří Králík, Igor Liba, Tomáš Vokoun, Miloš Holaň či Roman Turek.

50. ročník ankety Zlatá hokejka: 1. David Pastrňák (Boston Bruins/NHL) 659 bodů, 2. Jakub Voráček (Philadelphia Flyers/NHL) 552, 3. David Krejčí (Boston Bruins/NHL) 518, 4. Tomáš Hertl (San Jose Sharks/NHL) 360, 5. Ondřej Palát (Tampa Bay Lightning/NHL) 353, 6. Pavel Francouz (Traktor Čeljabinsk/KHL) 334, 7. Martin Nečas (Carolina Hurricanes/NHL; Kometa Brno) 250, 8. Ondřej Kaše (Anaheim Ducks/NHL) 234, 9. Martin Erat (Kometa Brno) 226, 10. Milan Gulaš (Škoda Plzeň) 199.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články