Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Pardubický klub ocení hokejovou legendu Haška

Pardubice - Bývalý skvělý brankář Dominik Hašek se v neděli dočká ocenění od pardubického klubu. Východočeši před extraligovým utkáním se Spartou, která byla před 32 lety prvním Haškovým soupeřem v domácí nejvyšší soutěži, slavnostně vyvěsí maketu dresu s číslem 9, s nímž Hašek v Pardubicích chytal. Devítku už nikdo z hráčů v klubu nebude moci nosit. Duel Pardubice - Sparta a předzápasový program sledujte 1. prosince od 18:00 na programu ČT sport a našem webu.

Dominik Hašek slavící extraligový titul
zdroj: isifa autor: Pavel Paprskář

"Velice si toho vážím. Když mě Ondra Šebek (místopředseda představenstva klubu) oslovil s tím, že by byl rád, kdyby můj dres visel u stropu haly, a ptal se na můj názor, tak byl hned pozitivní," řekl osmačtyřicetiletý Hašek. "Je to pocta, že budu mezi těmi legendami, které tam už jsou. Jsem z toho však i maličko nervózní, protože je to první vyvěšení dresu. Třeba to jednou bude i v Buffalu, ale to teprve uvidíme," dodal Hašek.

V kariéře zažil podobnou slavnost na počest jiných hráčů několikrát. V zámoří si na to hodně potrpí. "Zažil jsem to v Detroitu, kde byl oceněn Steve Yzerman, a v případě Bretta Hulla v St. Louis. U Yzermana to bylo velkolepé, trvalo to asi hodinu a půl," vzpomínal Hašek. "V obou případech to byl pro mě zážitek. Věděl jsem, co ti hráči pro klub udělali a co pro klub znamenají," podotkl pětinásobný vítěz domácí ankety Zlatá hokejka.

Přiznal, že Pardubice jsou pro něho výjimečné. A i kdyby se dočkal pocty rovněž v Buffalu, které čekalo až na jeho definitivní konec kariéry, je rád, že právě Pardubice budou první. "Narodil jsem se tam a naučil jsem se tam hrát hokej. Odehrál jsem tam prakticky čtvrtstoletí svého života. Daly mi navíc tu možnost, abych tam prožil ještě jeden krásný rok po návratu ze Severní Ameriky," připomněl Hašek zisk titulu v roce 2010.

Pardubice chystají na neděli od 18 hodin zhruba půlhodinový program, který bude moderovat David Pospíšil, bývalý pardubický útočník a současný televizní komentátor, jenž v minulé sezoně působil u týmu jako asistent trenéra. Právě proti Spartě chytal Hašek v roce 1981 v domácí soutěži svůj první zápas - shodou okolností rovněž 1. prosince. "Když jsme viděli los, bylo jasno o tom, na kdy tato událost připadne. Byla to velká souhra náhod," uvedl Šebek.

Na Poctu Dominiku Haškovi naváže tuhý boj o body. "Týmy absolvují rozbruslení v malé hale, aby nebyly žádné prostoje. Je třeba poděkovat Spartě, že nám takto vyšla vstříc," řekl Šebek. Olympijský vítěz z Nagana a dvojnásobný šampion Stanleyova poháru s Detroitem Hašek definitivně ukončil kariéru před rokem. Konec aktivní činnosti však předtím oznámil již v letech 1999, kdy odchod do hokejového důchodu nakonec ani neuskutečnil, 2002 a 2008. Pokaždé se vrátil. 


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články