Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Pardubicím se pod Říhou a Říhou dařilo, porazily Spartu

Pardubcie Hokejisté Pardubic při premiéře trenéra Miloše Říhy staršího zdolali ve 36. kole extraligy pražskou Spartu 6:3 a spravili si chuť po předchozích dvou porážkách se skóre 2:11. Návrat na lavičku Východočechů po 22 měsících osladil nástupci Zdeňka Venery čtyřmi body za dvě branky a dvě asistence Petr Sýkora. Pardubice ukončily sérii tří domácích nezdarů ze vzájemných zápasů se Spartou.

Pardubice - Sparta
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Trenérské duo otce a syna Říhových mohlo zařadit do sestavy už trio juniorských reprezentantů Ščotka, Voženílek a Špaček. Kouč Jandač dal poprvé v sezoně od začátku v brance šanci Lukášovi. Ten si při svém druhém extraligovém startu ve třetí minutě oddechl, že si v přesilovce nesrazil do vlastní branky vyhozený puk. Pardubice se ubránily a v šesté minutě se při Procházkově trestu ujaly vedení.

Přes Čáslavovu clonu se trefil od modré čáry kanonýr Sýkora. Další šance domácích měli Nahodil a v přesilovce Tybor a Zohorna. Ten se prosadil až ve 13. minutě, kdy dorážel po Špačkově střele. Při Klimkově trestu mohl zvýšit Tybor. Při Čuttově vyloučení se naopak dočkala v 18. minutě Sparta, když Ďalogovu ránu tečoval Mikuš. V úvodu druhé části skončila při Sýkorově pobytu na trestné lavici Saboličova teč těsně nad brankou. Sýkora po návratu na led připravil možnost pro Cetkovského. Při Šcotkově trestu měl nejdříve možnost opět Sabolič, vzápětí se už prosadil z levého kruhu Eminger.

Vrátit domácím vedení mohl ve 27. minutě v oslabení Starý, ale Lukáš jeho únik kryl. Vyloučený Tybor se ale přeci jen radoval se svým týmem, protože po práci Cetkovského propálil sparťanského gólmana bombou Sýkora. Při vyloučení Černocha na pět minut a do konce utkání za zákrok na Koríma se Pražané ubránili a vyrovnat mohl Buchtele, Kristana ale nepřekonal. Domácí se ubránili i při 44 vteřin trvajícím oslabení tří proti pěti a už při klasické přesilovce trefil Barinka tyč.

Dvě vteřiny před druhou pauzou se radovali Východočeši, když při Poláškově trestu protlačil puk za Lukáše Starý. Na začátku třetí třetiny sice Pardubice odolaly v oslabení, ale ve 45. minutě snížil po Hlinkově asistenci osamocený Klimek. Pro domácí ale bylo klíčové, že se ubránili i při dalších dvou přesilovkách Pražanů. V 54. minutě navíc při Klimkově trestu zakončil kombinaci Čutta a Pardubice zužitkovaly potřetí početní výhodu. Za tři minuty ještě korunoval výsledek po kombinaci Sýkory se Zohornou Cetkovský.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Pardubice - Sparta

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - HC Sparta Praha 6:3 (2:1, 2:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 6. P. Sýkora (Gregorc, T. Zohorna), 13. T. Zohorna (M. Špaček), 28. P. Sýkora, 40. Starý (Čáslava, P. Sýkora), 54. Čutta (Starý, Marcinko), 57. Cetkovský (T. Zohorna, P. Sýkora) - 18. J. Mikuš (Ďaloga, Pech), 26. Eminger (J. Hlinka, Pech), 45. Klimek (J. Hlinka). Rozhodčí: Pešina, Polák - Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 12:7, navíc Černoch 5 min. a do konce utkání, J. Hlinka (oba Sparta) 10 min. Využití: 3:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 9 108.

Pardubice: Kristan - Gregorc, Čáslava, Benák, Havlík, Píša, Ščotka, Čutta, Korím - P. Sýkora, T. Zohorna, M. Špaček - Radil, Nahodil, Tybor - Gašparovič, Marcinko, Starý - Voženílek, Cetkovský, Kaut. Trenéři: Říha st. a Říha ml.

Sparta: Lukáš - Eminger, Polášek, Ďaloga, J. Mikuš, Švrček, Barinka, od 41. navíc Piskáček - Sabolič, J. Hlinka, Klimek - Kumstát, Pech, Rolinek - Forman, Černoch, Buchtele - M. Procházka, Volek, Dvořáček. Trenéři: Jandač a Moták.

Miloš Říha starší (Pardubice): "Rozhodlo se ve druhé třetině, kdy jsme sice při pětiminutové přesilovce ani neohrozili brankáře, ale zato jsme vydrželi v oslabení tři na pět. Bylo to vítězství vůle a srdce tohoto mužstva a musím hráčům od prvního do posledního poděkovat. Proti tak silnému mužstvo, jako je Sparta, a v takové pohodě, jak hraje poslední zápasy, je to pro nás velké vítězství."

Zdeněk Moták (Sparta): "Bylo to nervózní utkání. V rovnovážném stavu pět na pět se moc nehrálo, byly tam přesilové hry a oslabení. Pravděpodobně rozhodla druhá třetina, kdy jsme nejdříve v početní převaze inkasovali gól. Pak jsme měli přesilovku pět na tři, kterou jsme nevyužili, a na konci jsme v oslabení inkasovali. Podařilo se nám ještě snížit na 3:4 a snažili jsme se o vyrovnání, bohužel jsme v dalším oslabení inkasovali."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články