Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nuda bez sestupu i lítý boj o extraligu, čekatel Motor či Jágrovo Kladno. Startuje první liga

Velký souboj tří silných týmů o možnost zahrát si baráž o extraligu bude jednoznačným tahákem nadcházející sezony první hokejové ligy. Dlouhodobého aspiranta postupu České Budějovice a účastníka posledního extraligového ročníku Jihlavu doplňuje Kladno, v jehož dresu začne další sezonu nestárnoucí Jaromír Jágr. V roli nováčka se představí ostravská Poruba, která rozšířila počet účastníků na 15. Ze soutěže se ani letos nebude sestupovat a první liga se tak za rok znovu rozroste o vítěze druholigového play-off.

Jaromír Jágr v dresu Kladna
zdroj: ČTK/Pancer Václav

Motor pokukuje po nejvyšším patře tuzemského hokeje dlouhodobě. O extraligu Jihočeši přišli v roce 2013 přesunem licence do Hradce Králové, proklestit si cestu zpět se jim zatím nepodařilo. Novým impulzem má být jihočeský patriot na střídačce Václav Prospal, jenž po krachu v jarním play-off nahradil na pozici hlavního kouče Mariana Jelínka.

"Cíle jsou tu stále stejné, takže si nemyslím, že by se měnily kvůli tomu, že přišel nový trenérský tým. Ale na druhou stranu teď nebudu říkat, že určitě postoupíme. Uvidíme, jak se soutěž bude vyvíjet," prohlásil k ambicím týmu Prospal.

Utkání České Budějovice - Kladno
zdroj: ckmotorsport.cz

Po nezvládnuté baráži a sestupu po jediné sezoně v extralize touží po okamžitém návratu Dukla Jihlava. "Cíl do sezony je jednoznačný. Chceme postoupit zpět a děláme pro to všechno. Ať už na úrovni hráčů nebo realizačního týmu," řekl jednatel Dukly Bedřich Ščerban.

"Po sestupu z extraligy jsme se soustředili na to, abychom udrželi hráče, o které jsme měli zájem. To se povedlo pouze s dvěma výjimkami, kterými byli Richard Diviš a Petr Šidlík. Jinak se tým podařilo udržet tak, jak jsme plánovali. Podařilo se nám ale přivést Vlastimila Dostálka a Matěje Pekra, což byla naše priorita," doplnil Ščerban.

Sport
zdroj: ČT4

Postupovými ambicemi se nijak netají ani Kladno. "My si nemusíme nic extra nastavovat. V zájmu klubu i samotných hráčů je ten cíl jasný a netřeba ho připomínat. Kdybychom ten cíl neměli, tak by to bylo smutný," řekl hrající majitel dalšího tradičního klubu v soutěži Jágr.

Připustil však, že těžký bude každý soupeř, nejen ti z řad spolufavoritů. "Už v přípravě jsme si to vyzkoušeli. I týmy, co nemají až takové ambice a finance, mají výhodu, že si půjčují hráče z extraligy. A pro extraligové kluby je to lepší, než aby hráli pět minut za zápas nahoře nebo třeba vůbec, aby se ti hráči vyhráli, takže je půjčují," připomněl Jágr.

Sport
zdroj: ČT4

Z týmů druhého sledu by měla favority nejvíce prohánět Slavia. Pražané ovšem vstoupí do soutěže ve značně obměněném složení. Kabinu opustila mimo jiné brankářská opora Dominik Frodl, nejproduktivnější útočníci týmu David Šafránek a Zdeněk Doležal i trenér Milan Razým, který odešel do extraligového Litvínova.

Slávisté si proto nestanovují vysoké cíle a chtějí se soustředit na zabudovávání mladíků. "Pokud chceme koukat ve střednědobém horizontu na návrat do vyšších pater, tohle je pro nás cesta," prohlásil majoritní vlastník klubu Vladimír Pitter. "Jestli to ode mne chcete slyšet, play-off by bylo dobré," dodal.

Utkání Vsetín - Kladno
zdroj: rytirikladno.cz autor: Adam Soukup

Velkými ambicemi se netají loňský nováček Vsetín, který posílil třeba o Petera Mikuše nebo Luboše Roba. Cílem dodnes nejúspěšnějšího klubu v historii samostatné české extraligy je postup do semifinále. "Tým vypadá na papíře hodně dobře. Budeme se snažit, aby to tak bylo i na ledě," uvedl sportovní manažer Pavel Tesařík.

Zejména návrat Vsetína, stále plný stadion v Českých Budějovicích a Jágrův návrat na Kladno stály v minulé sezoně za zvýšeným zájmem fanoušků. Průměrná návštěva dosáhla téměř 1900 diváků na zápas, čímž předčila třeba i nejvyšší slovenskou soutěž. Hlavní lákadla zůstala, navíc Jágr by mohl odehrát v dresu Rytířů celou sezonu. Nejvyšší návštěvy bude mít pravděpodobně opět Motor, který před sezonou prodal už 4500 permanentek.

"Myslím, že přijde další nárůst návštěvnosti, protože tady máme dohromady sestup tradičního klubu Jihlavy, extrémní ambice Budějovic, které jsou nejnavštěvovanějším druholigovým klubem Evropy (domácí průměr 5869 diváků) a příchod Jardy Jágra, což je pro tuto soutěž špička. A když k tomu přičteme účast Vsetína, to všechno budou pro diváky velké taháky," řekl ředitel soutěže Pavel Setikovský.

Sport
zdroj: ČT4

Soutěže se účastní 15 týmů, budou hrát ale bez hrozby sestupu v rámci projektu, jenž napomáhá co největšímu zapojení mladých hráčů a směřuje k mistrovství světa dvacítek v Pardubicích v roce 2020. Pokračuje rovněž "projekt Dukla", v rámci kterého budou Litomeřice dávat prostor mládežnickým reprezentantům.

"Minulý rok nám zasáhlo do hry 106 juniorů, z toho 30 alespoň v polovině utkání. Za posledních pět let došlo k nárůstu celkového počtu hráčů juniorů o 40 procent, těch, co nastoupili alespoň v polovině duelů, dokonce o 50 procent," připomněl Setikovský.

S problémy se potýká kvůli stařičkému stadionu Prostějov. "Zázemí pro hostující mužstva a rozhodčí se na něm neslučují s dobou. Zastavil se tam čas. Ostatní stadiony splňují všechno, co splňovat mají. A soustavně pracují na tom, aby bylo zázemí pro hosty lepší," přiznal Setikovský.

První ligu nakonec nadále bude hrát i Kadaň. S odstupem nejhorší celek minulé sezony uvažoval o prodeji licence, ve hře byl zejména Hodonín. Spolek provozující kadaňskou mládež ale odmítl podpořit přesun profesionální licence na jih Moravy.

Seriál základní části o délce 60 kol začne v sobotu a skončí 26. února. Následovat bude play -off a dva nejlepší týmy vyřazovacích bojů si opět zajistí účast ve čtyřčlenné baráži o extraligu.

V azylu v Ostravar Aréně, kde působí extraligové Vítkovice, bude hrát kvůli rekonstrukci domácí haly minimálně do konce října nováček Poruba.

Zdroj
ČTK, hokej.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články