Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Nová opatření: V Česku se na 14 dní prakticky zastaví profesionální sport

V České republice se od pondělí nebudou dva týdny konat žádné profesionální ani amatérské sportovní soutěže. Výjimku mohou dostat mezistátní zápasy. To by se mělo týkat i fotbalových utkání Sparty a Liberce, které 22. října čeká úvodní vystoupení v Evropské lize. Ligová fotbalová asociace (LFA) s rozhodnutím vlády nesouhlasí. Zápas Sparta - Lille má živě vysílat ČT sport a web ctsport.cz.

Koronavirus
zdroj: ČTK/AP autor: Kerstin Joensson

Od pondělí 12. října budou kvůli epidemii koronaviru zrušeny veškeré profesionální i volnočasové aktivity sportovců, venku smí sportovat nejvýš 20 osob, rozhodla vláda.

Již od tohoto pátku musí přerušit provoz posilovny, fitness centra, vnitřní bazény a koupaliště, řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula. Vyhlášená opatření mají trvat dva týdny a pomoci redukovat nárůst nakažených covidem-19.

Od pondělí bude možné hrát podle Prymuly fotbal či tenis, ale pouze venku a do počtu 20 osob, který platí i v jiných oblastech. "Co se týká speciálních výjimek, je možnost sehrání mezistátních zápasů, ale bez diváků a v omezeném režimu," uvedl ministr.

Považuje to za nezbytné, aby se zpomalilo šíření nákazy koronavirem v Česku. "Do neděle dobíhají soutěže podle původního schématu. Od pondělí dál budou zrušeny veškeré sportovní aktivity jak profesionální, tak volnočasové," oznámil.

Týká se to i nejvyšší fotbalové a hokejové soutěže. Výjimku by měly dostat české týmy v Evropské lize, která začne 22. října. Doma má hrát pražská Sparta a Liberec.

Fotbalová asociace ČR věří, že přerušení soutěží bude opravdu trvat jen dva týdny. FAČR, která v Česku řídí amatérské soutěže od třetí ligy níže, považuje venkovní sport za nejlepší možnou prevenci proti nemocím a k udržení zdraví. Asociace je ráda, že mohou dál probíhat alespoň mezinárodní zápasy.

"Kdyby tu bylo utkání Evropské ligy, tak udělíme výjimku na utkání, které proběhne a bude bez diváků," poznamenal k tomu Prymula. Otázkou je, zda obdobnou výjimku dostane i elitní tenisový turnaj WTA, který je naplánovaný na 19. až 25. října do Ostravy. Organizátoři turnaje o ni každopádně žádají.

Podle LFA s ohledem na vlastní přísná protiepidemiologická opatření ve fotbale nedávají nově zavedené restrikce smysl. LFA proto chce, aby vláda ještě postoj přehodnotila.

"Profesionální sport není v žádném případě volnočasovou aktivitou, ale odvětvím, které v ČR zaměstnává tisíce osob," uvedl šéf LFA Dušan Svoboda a dodal, že asociace se bude záležitostí zabývat v pondělí na mimořádném zasedání Ligového výboru.

Šéf LFA také doufá, že vedení prvních dvou nejvyšších soutěží se podaří přesvědčit vládu, aby postoj ještě přehodnotila. LFA současně zdůraznila, že už nyní kluby do opatření investují nemalé finanční prostředky. Hráči i další členové klubů jsou testováni před každým zápasem, v některých týmech dokonce i častěji. K záchytu infekce i jejímu dalšímu šíření tak podle LFA dochází okamžitě.

Je nám líto, video expirovalo.
Svoboda: Nová opatření s LFA nikdo předem nekonzultoval

Reakce funkcionářů:

Ředitel hokejové extraligy Josef Řezníček počítá s tím, že před pondělním přerušením sportovních aktivit bude v nejvyšší soutěži odehrán do neděle naplánovaný program. O dalším postupu by měli zástupci klubů s vedením extraligy jednat, až se vyjasní, jak opatření zasáhnou i do tréninkové přípravy.

V pátek jsou na programu v extralize duely Vítkovice - Karlovy Vary a Brno - Plzeň a v neděli Brno - České Budějovice a Litvínov - Sparta. Od začátku tohoto týdne se hraje v jednotlivých soutěžích po předchozím zpřísnění opatření bez diváků.

"Vedení FAČR si v rámci nouzového stavu uvědomuje nebezpečí narůstajícího počtu pozitivně testovaných osob. Na druhou stranu stále věříme, že venkovní sport je za dodržení všech platných hygienických opatření stále tou nejlepší možnou prevencí k pevnému zdraví nás všech," uvedl mluvčí FAČR Michal Jurman.

Šéfové mužské a ženské basketbalové nejvyšší soutěže Tomáš Kotrč a Daniel Kurucz považují zastavení sportovního programu za velice nepříjemnou situaci. Doufají, že se soutěžní duely poté rozjedou v co nejkratším možném termínu.

Také házenkáři věří, že zastavení soutěží bude opravdu trvat jen 14 dní. "S ohledem na vývoj situace v Česku a narůstající počet pozitivně testovaných i hospitalizovaných pacientů přijímáme nařízení vlády jako nutný a do jisté míry předvídatelný krok ke zvládnutí současné krize. Doufáme, že nařízená omezení skutečně povedou ke zlepšení současného stavu," uvedl prezident Českého svazu házené Jaroslav Chvalný.

Předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta rozumí úsilí vlády zastavit šíření viru. "Vývoj je extrémně špatný. Je potřeba nařízení respektovat. Nerespektování situaci dále zhorší. Je nám líto, že restrikce zasáhnou i sport. Snad jen krátkodobě a ne zcela. Musí se zohlednit, že sport a pohyb posiluje organismus, imunitu i psychiku. Budeme to dále zdůrazňovat. Věříme také v kompenzace soutěžím a provozům," uvedl.

Ocenil by, kdyby mohly probíhat alespoň tréninky. "Jinak to bude mít devastační vliv na lidi, kteří se sportem živí. Víme, že Milan Hnilička z Národní sportovní agentury za sport bojuje, jsme s ním v kontaktu," doplnil Jansta.

Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička rovněž rozhodnutí odborníků a epidemiologů respektuje. "Každopádně ale budu bojovat za to, aby se profesionálové mohli připravovat dál, i když teď nemohou hrát. A budeme se snažit o to, aby tato opatření byla co nejdříve uvolněna, jakmile to situace dovolí."

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval se přidal k těm, kteří připomněli význam sportu pro zdraví. "V kampani Silnější pro život už dlouhodobě apelujeme na lidi, aby se pohybovali, protože je to nesmírně důležité pro posílení imunity organismu. To je v této době hrozně důležité. Dnešní rozhodnutí je špatná zpráva pro sport," řekl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články