Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME ve vodním slalomu 2024

Zacha s Pastrňákem pomohli Bostonu k prvnímu vítězství nad Floridou, zářil Swayman

Po infarktové sérii s Torontem zahájili hokejisté Bostonu úspěšně i druhé kolo play-off NHL. K výhře 5:1 na floridském ledě přispěli také Češi. Pavel Zacha zapsal dvě asistence a David Pastrňák připravil jeden gól. Ústřední postavou Bruins byl ovšem brankář Jeremy Swayman, který pochytal 38 střel Panthers.

Hokejisté Bostonu se radují z gólu
zdroj: REUTERS

Právě Swayman je zatím nejlepším hráčem Bostonu v play-off. V sedmi duelech ani jednou nedostal více než dva góly a drží úspěšnost 95,5 procenta. Suverénně tak vládne brankářským statistikám bojů o Stanley Cup.

Pětadvacetiletý americký brankář drží průměr 1,42 obdrženého gólu na zápas, což ho v této fázi play-off řadí na první místo v klubové historii. "Mojí prací je chytat puky jakýmkoli způsobem. Jsem rád, že se mi to v play-off zatím docela daří," řekl Swayman.

V prvním utkání konferenčního semifinále si dobrá čísla dlouho držel i jeho protějšek Sergej Bobrovskij. První gól dal až ve 32. minutě domácí Matthew Tkachuk, ale vedení Floridě dlouho nevydrželo. Bruins odpověděli po 67 vteřinách, kdy Pastrňák se Zachou využili špatné rozehrávky domácích a jejich práci zužitkoval Morgan Geekie.

"Měli jsme solidní start, a dokonce jsme dali první gól. Pak jsme ale sundali nohu z plynu a udělali jsme několik chyb, které neměly přijít. Soupeř hrál dobře, ale myslím, že jsme mu to usnadnili," konstatoval Tkachuk, jenž bodoval i v šestém zápase play-off.

Je nám líto, video expirovalo.
Pastrňák po výhře: Florida měla pauzu, chtěli jsme na ni vletět

Také u druhého přesného zásahu Bruins byli na ledě oba čeští útočníci. Asistenci si ale připsal pouze Zacha, který na modré čáře posunul puk Parkeru Wotherspoonovi, jehož nahrávku poslal za Sergeje Bobrovského bek Mason Lohrei. Do konce druhé dvacetiminutovky navíc Boston přidali ještě jednu trefu. Jednadvacet vteřin před sirénou zvýšil na 3:1 Brandon Carlo.

Před utkáním přitom nebylo jisté, jestli sedmadvacetiletý obránce nastoupí. Carlo neletěl s týmem, protože v Bostonu čekal na narození syna. Nakonec americký zadák velkou životní událost oslavil druhým gólem v letošním play-off. "Bylo to celé trochu hektické, ale věděl jsem, že chci hrát. Teď jsem rád, že jsem nastoupil," uvedl Carlo.

Ve třetím dějství Florida přestřílela hostující tým 16:8, góly však dávali pouze Bruins. Justin Brazeau se stejně jako Lohrei prosadil poprvé v play-off a na konečných 5:1 zvýšil trefou do prázdné branky Jake DeBrusk.

Boston proto jednoznačnou výhrou vykročil za odvetou za loňské první kolo, v němž překvapivě podlehl Panthers 3:4 na zápasy.

2. kolo play-off NHL:

Východní konference – 1. zápas:
Florida – Boston 1:5 (0:0, 1:3, 0:2)
Branky:
32. M. Tkachuk – 33. Geekie (Zacha, Pastrňák), 37. Lohrei (Zacha), 40. Carlo, 48. Brazeau, 57. DeBrusk. Střely na branku: 40:29. Diváci: 19 275. Hvězdy zápasu: 1. Swayman, 2. Lohrei, 3. Zacha (všichni Boston). Stav série: 0:1.

Zdroj
ČT sport, ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články