Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Washington je krok od Stanley Cupu, ke třetímu skalpu Vegas pomohl trefou Kempný

Hokejisty Washingtonu dělí jediná výhra od historického triumfu ve Stanleyově poháru. Capitals porazili ve čtvrtém finále doma Vegas 6:2 a vedou v sérii 3:1 na zápasy. Trefou v 54. minutě na 5:2 pomohl k vítězství český obránce Michal Kempný. Čtyřmi body za čtyři asistence zazářil nejproduktivnější hráč play-off Jevgenij Kuzněcov.

Hráči Washingtonu se radují ze vstřelené branky
zdroj: ČTK/AP/Alex Brandon

Capitals rozhodli už v úvodní třetině, kterou vyhráli 3:0. Skóre otevřel v přesilové hře T. J. Oshie a prosadili se ještě Tom Wilson a Devante Smith-Pelly. Ve druhé třetině proměnil i druhou početní výhodu Capitals obránce John Carlson. Za hosty v závěrečné dvacetiminutovce nejdříve snížili na 2:4 James Neal a Reilly Smith, ale pak se prosadil Kempný a poslední slovo měl opět v přesilovce Brett Connolly.

Capitals jsou ve své 43. sezoně v NHL nejblíže k triumfu. Finále hráli jen v roce 1998 a podlehli Detroitu 0:4 na zápasy. "Je to příjemný pocit, ale ještě není hotovo. Nemyslím si, že jsme předvedli nejlepší výkon," řekl kapitán Alexandr Ovečkin, který sahá po vytouženém úspěchu.

Hosté nastoupili s jednou změnou v sestavě, když ve třetím útoku nahradil Davida Perrona Slovák Tomáš Tatar a dostal příležitost ve finálové sérii poprvé. V dresu poražených nechyběl forvard Tomáš Nosek. Na straně Capitals si vychutnal výhru na ledě vedle Kempného i útočník Jakub Vrána, zadák Jakub Jeřábek zůstal opět jen na tribuně.

Jako první zahrozil kapitán Capitals Alexandr Ovečkin, jenž zamířil do tyče. Vzápětí měli několik šancí k otevření skóre hosté. Po přihrávce Alexe Tucha z rohu tečoval puk do levé tyče Erik Haula. Neuspěl ani Jonathan Marchessault a při vyloučení Johna Carlsona před odkrytou brankou trefil levou tyč i James Neal. "V devíti z deseti případů by to pravděpodobně skončilo v brance," mrzela ho neproměněná šance.

V polovině úvodní části se při trestu Colina Millera radovali domácí. Po střele Kuzněcova doklepl kotouč Oshie. Snaha Golden Knights o vyrovnání byla marná. Na druhé straně otestoval Marca-Andrého Fleuryho po objetí branky z úhlu Vrána a v 17. minutě už domácí vedli o dvě branky. Wilson si vyměnil puk s Kuzněcovem a z mezikruží skóroval. Washington ještě 21 vteřin před první pauzou udeřil znovu. Po přihrávce Matta Niskanena od modré čáry se trefil Smith-Pelly.

Na začátku druhého dějství opět nezamířil přesně z dorážky Marchessault. Holtby držel čisté konto i při dalším Carlsonově vyloučení. Ve 28. minutě byl blízko pojistky náskoku Kempný, od něhož se po rychlém brejku a pokusu Smithe-Pellyho odrazil puk před prázdnou brankou vedle. Vzápětí pomohla Washingtonu opět tyč po nahození Braydena McNabba od modré čáry a neuspěl ani z dorážky Carpenter. Skóre se neměnilo ani v další přesilovce Vegas při Wilsonově pobytu na trestné lavici.

Capitals naopak i další početní výhodu proměnili. Při Nealově vyloučení našel Kuzněcov na levém kruhu Carlsona, který zamířil přesně k protější tyči. Na začátku závěrečné části se Golden Knights ubránili při Haulově trestu a sami těžili z Kuzněcovova vyloučení. Pouhou vteřinu po jeho skončení sebral Holtbymu po Haulově přihrávce čisté konto Neal.

Potom nedotáhl únik tísněný Ovečkin a v 53. minutě ještě vykřesal naději pro hosty Smith. Capitals ale za 73 vteřin uklidnil Kempný, který při hře čtyř proti čtyřem z pravého kruhu proměnil Bäckströmovu přihrávku. Definitivní podobu výsledku dal 69 sekund před koncem v další přesilovce Connolly. "Soupeř dal šest gólů, tři z toho v přesilovkách, předvedl několik opravdu pěkných kombinací. Ale i my jsme hráli většinu zápasu tak, jak jsme chtěli," řekl kouč Vegas Gerard Gallant.

Pátý zápas se hraje v noci na pátek od 2:00 SELČ v Las Vegas. Ze stavu 1:3 se podařilo z 33 případů otočit finálovou sérii pouze jednou. Toronto Maple Leafs prohrávali v roce 1942 s Detroitem dokonce 0:3 a nakonec slavili. "Nikdo to nevzdává. Vracíme se domů, kde se nám dařilo. Musíme se teď soustředit na příští třetinu. Nemyslet moc dopředu. Musíme hrát to svoje a uvidíme, co nám to přinese," uvedl brankář Fleury.

Finále play-off NHL - 4. zápas:

Washington Capitals - Vegas Golden Knights 6:2 (3:0, 1:0, 2:2) Branky a nahrávky: 10. Oshie (Kuzněcov, Bäckström), 17. T. Wilson (Kuzněcov), 20. Smith-Pelly (Niskanen, Ovečkin), 36. J. Carlson (Kuzněcov, Oshie), 54. Kempný (Bäckström, Oshie), 59. Connolly (Bäckström, Kuzněcov) - 46. Neal (Haula, C. Miller), 53. R. Smith (Marchessault, Sbisa). Rozhodčí: Sutherland, Rooney - Devorski, Amell. Vyloučení: 5:6, navíc Oshie - Engelland, Reaves všichni 10 min. Využití: 3:0. Střely na branku: 23:30. Diváci: 18 506. Hvězdy zápasu: 1. T.J. Oshie, 2. Jevgenij Kuzněcov, 3. Braden Holtby (všichni Washington). Stav série: 3:1.

Washington: Holtby - J. Carlson, Kempný, Niskanen, Orlov, Djoos, Orpik - T. Wilson, Kuzněcov, Ovečkin - Oshie, Bäckström, Vrána - Connolly, Eller, Burakovsky - Smith-Pelly, Beagle, Stephenson. Trenér: Barry Trotz.

Vegas: Fleury - Schmidt, McNabb, S. Theodore, Engelland, Sbisa, C. Miller - R. Smith, W. Karlsson, Marchessault - Tuch, Haula, Neal - Carpenter, Eakin, Tatar - Reaves, Bellemare, Nosek. Trenér: Gerard Gallant.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články