Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Voráček a Vrbata rozhodli nájezdy, v Detroitu zářili čeští gólmani

New York - Útočníci Jakub Voráček a Radim Vrbata rozhodli v penaltovém rozstřelu o výhrách svých týmů v NHL. Philadelphia uspěla 2:1 po nájezdech v Detroitu, Vancouver stejným výsledkem zvítězil na ledě New Yorku Islanders.

Radim Vrbata
zdroj: AP autor: Andy Martin Jr.

Zápas Detroitu s Philadelphií byl soubojem českých gólmanů Petra Mrázka a Michala Neuvirtha. A oba zazářili, když v normální hrací době inkasovali každý jen jeden gól. Domácí poslal do vedení ve 39. minutě pohotovou dorážkou Niklas Kronwall, za hosty vyrovnal ve 45. minutě Claude Giroux, který zužitkoval Voráčkovu přihrávku od zadního mantinelu.

Členové elitní formace Flyers pak sehráli klíčovou roli i v nájezdech. Ve druhé sérii nejprve Giroux odpověděl na trefu Pavla Dacjuka, následně Neuvirth zneškodnil pokus Brada Richardse a Voráček na druhé straně prostřelil Mrázka mezi betony. Třiadvacetiletý Mrázek, který si připsal 30 zákroků, utrpěl první porážku po pěti výhrách v řadě. O čtyři roky starší Neuvirth pomohl Philadelphii 29 zásahy k pátému vítězství z posledních šesti zápasů a byl vyhlášen první hvězdou večera.

"Je to pro nás ohromně cenná výhra. Po dvě třetiny byl soupeř lepší, ale ve třetí třetině jsme začali bruslit," uvedl Voráček. O den dříve v nájezdech neuspěl a Philadelphia podlehla New York Rangers. Šestadvacetiletý český útočník nicméně bodoval ve třetím utkání za sebou a dává zapomenout na trápení ze začátku sezony. "Poslední dva měsíce se naše hra zvedla," konstatoval.

Sestřih utkání Detroit - Philadelphia:

V duelu Islanders s Vancouverem byl Radim Vrbata v nájezdech jediným úspěšným střelcem, když ve druhé sérii překonal slovenského gólmana Jaroslava Haláka blafákem do bekhendu. Hrdinou utkání byl brankář Canucks Ryan Miller, jenž zlikvidoval 47 střel domácích a všechny tři penalty. O čisté konto ho připravil až 51 sekund před koncem třetí třetiny gólem při power play Ryan Strome.

"Islanders mají výborný tým, vytvořili si toho dnes opravdu hodně. Naštěstí jsem byl vždy ve správný čas na správném místě, měl jsem párkrát štěstí při odražených kotoučích, ale jinak bylo důležité, že jsem většinu střel viděl," uvedl Miller, jehož tým vyhrál tři z posledních čtyř zápasů až v nastaveném čase nebo po nájezdech. Stejně jako při páteční výhře v prodloužení na ledě Caroliny byli Canucks i tentokrát pod těžkou palbou soupeře.

"Nevyhrajete moc zápasů, v nichž umožníte soupeři čtyřicet nebo více střel. Je to jen důkaz toho, jak skvělé máme gólmany," poznamenal trenér Willie Desjardins, který se musel většinu zápasu obejít bez kapitána Henrika Sedina, jehož na konci první třetiny ošklivě narazil na mantinel Michail Grabovskij. "Nemohl jsem se skoro hýbat. Jestli budu moct hrát v úterý proti Rangers, je otázka. Uvidíme, jak na tom budu," řekl švédský útočník.

Sestřih utkání NY Islanders - Vancouver:

Třetí porážku v řadě po předchozí sérii dvanácti výher utrpěli hokejisté Floridy, kteří podlehli 1:3 v derby na ledě Tampy Bay. Zatímco Jaromír Jágr se podruhé za sebou neprosadil, k vítězství Lightning přispěl jedním gólem český obránce Andrej Šustr. Pětadvacetiletý bek ve 39. minutě zvýšil na 2:0, když dorazil do branky střelu Jasona Garrisona, která se odrazila od zadního mantinelu.

Šustr si připsal druhý zásah v sezoně a třetí v kariéře v NHL. Florida završila sérii šesti zápasů na hřištích soupeřů a již v pondělí přivítá na domácím ledě Edmonton. "Musíme tu sérii porážek co nejdříve zastavit," konstatoval Jágr. "Když jsme měli vítěznou šňůru, zdálo se, že jde všechno lehce. Ale když je to opačně, máte pocit, že vám nic nevychází. Musíme se toho co nejdříve zbavit."

Sestřih utkání Tampa Bay - Florida:

Na vítězné vlně se naopak dále vezou hokejisté Chicaga, kteří porazili 5:2 Montreal a vyhráli jedenáctý zápas v řadě. Dvěma góly se pod poslední úspěch podepsal kapitán Jonathan Toews, první gól v dresu Blackhawks oslavila nedávná posila slovenský útočník Richard Pánik. Svůj druhý hattrick v NHL zaznamenal po téměř deseti letech útočník Justin Williams, díky němuž Washington porazil 5:2 New York Rangers. "Paradoxní je, že jsem ani jednou nevystřelil na gólmana. Jeden gól jsem dal do prázdné branky při power play a další dva po úspěšných tečích," poznamenal Williams.

Výsledky nedělních zápasů NHL:

Pittsburgh - Carolina 5:0 (2:0, 1:0, 2:0)
Branky: 30. a 47. Crosby, 4. Määttä, 11. Sheary, 54. Daley. Střely na branku: 32:22. Diváci: 18 528. Hvězdy zápasu: 1. Crosby, 2. Fleury, 3. Määttä (všichni Pittsburgh).

NY Islanders - Vancouver 1:2 po nájezdech (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)
Branky: 60. Strome - 30. Hutton, rozh. nájezd Vrbata. Střely na branku: 48:26. Diváci: 15 795. Hvězdy zápasu: 1. Miller, 2. Hutton (oba Vancouver), 3. Strome (Islanders).

Tampa Bay - Florida 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)
Branky: 25. a 59. Kučerov, 39. Šustr - 49. Bjugstad. Střely na branku: 32:27. Diváci: 19 092. Hvězdy zápasu: 1. Kučerov, 2. Bishop, 3. Šustr (všichni Tampa).

Anaheim - Los Angeles 2:3 (0:0, 1:3, 1:0)
Branky: 22. Rakell, 46. Perron - 21. Lecavalier, 36. Toffoli, 38. Kopitar. Střely na branku: 32:26. Diváci: 17 227. Hvězdy zápasu: 1. Kopitar (Los Angeles), 2. Rakell, 3. Perron (oba Anaheim).

Chicago - Montreal 5:2 (1:1, 2:0, 2:1)
Branky: 34. a 39. Toews, 3. Pánik, 52. P. Kane, 59. Hossa - 7. Eller, 51. Pacioretty. Střely na branku: 33:29. Diváci: 22 030. Hvězdy zápasu: 1. Toews, 2. P. Kane, 3. Hossa (všichni Chicago).

Detroit - Philadelphia 1:2 po nájezdech (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0)
Branky: 39. Kronwall - 45. Giroux (Voráček), rozh. nájezd Voráček. Brankář Mrázek odchytal za Detroit celý zápas, z 31 střel inkasoval 1 gól a úspěšnost zásahů měl 96,8 procenta. Brankář Neuvirth odchytal za Philadelphii celý zápas, z 30 střel inkasoval 1 gól a úspěšnost zásahů měl 96,7 procenta. Střely na branku: 30:31. Diváci: 20 027. Hvězdy zápasu: 1. Neuvirth (Philadelphia), 2. Dacjuk (Detroit), 3. Giroux (Philadelphia).

Washington - NY Rangers 5:2 (1:1, 2:1, 2:0)
Branky: 29., 45. a 59. Justin Williams, 19. Ovečkin, 28. Johansson - 11. a 38. Kreider. Střely na branku: 24:33. Diváci: 18 506. Hvězdy zápasu: 1. Justin Wiliams (Washington), 2. Kreider (Rangers), 3. Chorney (Washington).

Zdroj
ČTK, nhl.com, nh.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články