Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

"Vítkovický Australan" Walker míří do NHL, česky ale nezapomněl

Washinghton - Austrálie a hokej? To nejde dohromady! Tenhle stereotyp už několik let úspěšně boří Nathan Walker. Do velkého hokeje vletěl v dresu Vítkovic a stal se tak prvním australským hokejistou, jenž nastoupil v nejvyšší profesionální soutěži v Evropě. Dvacetiletý talent ale míří výš. Nyní Walker podepsal s Washingtonem Capitals nováčkovskou smlouvu na tři roky a má jako první Australan nakročeno do NHL.

Nathan Walker v dresu Vítkovic
zdroj: ČTK autor: Zehl Igor

Cesta Nathana Walkera do nejlepší hokejové soutěže nebyla snadná a přímočará. Walker se narodil ve velšském Cardiffu a jako dítě se přestěhoval z jedné nehokejové země do druhé. Ve dvou letech s rodiči zamířil do Austrálie, odkud je to do profesionálních soutěží na severní polokouli pořádně daleko, a to nejen geograficky.

V Austrálii Walker platil za velký talent. Už ve třinácti hrál proti dvacetiletým, a přitom patřil k nejlepším hráčům na hřišti. To nemohlo uniknout pozornosti Jakuba Petra, jenž vedl australskou osmnáctku. Když se trenér v roce 2007 vrátil do Česka a převzal juniorku Vítkovic, vzal si tehdy třináctiletého Walkera s sebou.

Australský útočník se i přes svůj malý vzrůst brzy prosadil do prvního týmu Vítkovic. 9. října 2011 si v sedmnácti letech odbyl extraligovou premiéru a stal se prvním Australanem v historii, jenž nastoupil v nejvyšší profesionální soutěži v Evropě. Již to samo o sobě by bylo skvělým úspěchem, Walker ale mířil výš.

"Chtěl být pořád lepší"

"Ohromně na sobě pracoval a chtěl být stále lepší. Loni se naskytla možnost, aby Nathan odešel do USHL (jedna ze severoamerických juniorských lig – pozn. red.). Kdyby vítkovický klub chtěl, Walkera by nepustil, hráče měl pod smlouvou. Ale lidé z vedení vyšli vstříc a za to zaslouží poděkování," prohlásil pro hokej.cz hráčův agent Vladimír Vůjtek mladší.

V další sezoně už Walker – aniž by byl draftován – nastupoval v AHL za farmu Washinghtonu. V Hershey Bears ve 43 utkání vstřelil pět branek, přidal šest nahrávek a zaujal Capitals natolik, že si jej  - jako prvního Australana v historii - vybrali v letošním draftu a nakonec s ním i podepsali nováčkovský kontrakt.

Stane se Walker prvním Australanem v NHL? Mladý útočník je vysněnému cíli blízko, na Českou republiku, kde s velkým hokejem začínal, ale nezanevřel. "Vždycky když mám možnost, tak rád mluvím česky," vzpomněl Walker v rozhovoru pro stránky Capitals

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články