Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vaněček vychytal vítěze základní části, Rittich nezastavil gólovou lavinu Colorada

Florida po vítězství v základní části nezvládla první zápas bojů o Stanleyův pohár. Domácí prohru s Washingtonem 2:4 neodvrátil ani český obránce Radko Gudas, který asistoval u prvního gólu Panthers. Brankář Capitals Vítek Vaněček pomohl k výhře třiceti zákroky. Naopak David Rittich nevydržel v brance Nashvillu ani třetinu, po páté brance Colorada byl v 16. minutě střídán.

Vítek Vaněček v utkání s Floridou
zdroj: USA Today Sports autor: Sam Navarro

Capitals otevřeli skóre ve 4. minutě zápasu, kdy využili přesilovkového tlaku a těsně před návratem Mackenzieho Weegara na led se zásluhou dorážejícího Toma Wilsona dostali do vedení.

Panthers odpověděli na konci první třetiny, kdy se po Gudasově přistrčení ve vlastním obranném pásmu rozjel Sam Bennett a svou akci zakončil přesnou střelou nad Vaněčkovu vyrážečku.

Po třiačtyřiceti sekundách druhého dějství hokejisté Floridy zásluhou Clauda Girouxe otočili průběžné skóre, víckrát ale na Vaněčka nevyzráli.

Capitals naopak ve třetí části třemi brankami vrátili výhodu na svou stranu a došli si pro první výhru v sérii. Vítěznou trefu obstaral v 51. minutě T. J. Oshie.

Vaněček dostal přednost před Iljou Samsonovem a nastoupil do svého druhého zápasu v play-off v kariéře. Díky spolehlivému výkonu vychytal v bojích o Stanley Cup první výhru.

"Jsem rád, že jsme zvládli první zápas. Start do série je vždycky důležitý a může ovlivnit výkony v jejím dalším průběhu. Kluci dnes hráli opravdu dobře, odmakali to dozadu a v útoku dokázali využívat své šance. Myslím, že jsme odehráli dobrý zápas," pochvaloval si Vaněček.

O poznání horší vstup do play-off zažil Rittich, jenž při zranění Juuseho Sarose dostal v brance Predators šanci jako týmová jednička. Hokejisté Colorada ho překonali pětkrát z 13 pokusů a po patnácti minutách ho nahradil Connor Ingram.

Colorado do utkání vstoupilo aktivně a ve třetí minutě dvěma góly v rozmezí dvaadvaceti sekund odskočilo do dvoubrankového vedení.

Po úvodním tlaku domácích dostali hosté výhodu přesilovky, namísto snížení ale nechali ujet Andrewa Cogliana a inkasovali potřetí. Další branky přidali Cale Makar a Artturi Lehkonen a po patnácti minutách bylo prakticky rozhodnuto.

Jediným střelcem Nashvillu byl Matt Duchene, ale jeho dvě trefy pouze zkorigovaly vysokou prohru 2:7.

"Na začátku jsme byli trochu nervózní a doplatili jsme na to. Proti týmu, jako je Colorado, nesmíte v úvodu zaváhat, naopak ho musíte co nejrychleji zastavit. Teď se musíme připravit na další zápas, který bychom chtěli zvládnout mnohem lépe," řekl Duchene.

Až třetí prodloužení rozhodlo o vítězi prvního zápasu mezi Pittsburghem a newyorskými Rangers. Newyorskému celku nestačilo na výhru ani nevídaných 79 zásahů brankáře Igora Šesťorkina, jehož v čase 105:58 překonal krajan Jevgenij Malkin.

Více zásahů než ruský brankář si v play off připsal pouze Joonas Korpisalo, který v roce 2020 zlikvidoval 85 střel hokejistů Tampy Bay.

Rangers byli v zápase blízko výhře, v 57. minutě za stavu 3:3 dal gól Filip Chytil, ale rozhodčí po trenérské výzvě branku neuznali kvůli postavení jednoho z útočníků v brankovišti.

Malkin se díky vítězné trefě stal teprve třetím hráčem klubové historie, který se prosadil později než ve druhém prodloužení. Jediní dva hokejisté, kteří to v dresu Penguins dokázali před ním, byli čeští útočníci Petr Nedvěd a Petr Sýkora.

Série mezi Calgary a Dallasem odstartovala v defenzivním duchu. Flames díky trefě Eliase Lindholma ze 6. minuty porazili Stars 1:0.

Brankář Jacob Markström hned v prvním duelu play-off navázal na devět čistých kont ze základní části a potvrdil, že v aktuálním ročníku chytá ve fantastické formě. Proti Dallasu mu ale na nulu stačilo pouze 16 zásahů.

Výsledky 1. kola play-off NHL - 1. zápasy:

Florida - Washington 2:4 (1:1, 1:0, 0:3)
Branky: 18. Bennett (Gudas), 21. Giroux - 4. Wilson, 49. Kuzněcov, 51. Oshie, 60. Eller. Střely na branku: 32:37. Brankář Vaněček za Washington odchytal celý zápas, inkasoval dvě branky z 32 střel a úspěšnost zásahů měl 93,8 procenta. Diváci: 19 678. Hvězdy zápasu: 1. Kuzněcov, 2. Oshie (oba Washington), 3. Bobrovskij (Florida).

New York Rangers - Pittsburgh 3:4 ve 3. prodloužení (1:0, 2:3, 0:0 - 0:0, 0:0, 0:1)
Branky: 10. Fox, 24. Copp, 38. Kreider - 25. a 32. Guentzel, 39. Rust, 106. Malkin. Střely na branku: 68:83. Diváci: 18 006. Hvězdy zápasu: 1. Malkin (Pittsburgh), 2. Šesťorkin (NY Rangers), 3. Rust (Pittsburgh).

Colorado - Nashville 7:2 (5:0, 1:1, 1:1)
Branky: 3. a 47. MacKinnon, 3. D. Toews, 9. Cogliano, 13. Makar, 16. Lehkonen, 35. Landeskog - 39. a 53. Duchene. Střely na branku: 45:25. Brankář Rittich za Nashville odchytal 15 minut a 4 sekundy, inkasoval pět branek z 13 střel a úspěšnost zákroků měl 61,5 procenta. Diváci: 18 091. Hvězdy zápasu: 1. MacKinnon, 2. Makar, 3. Rantanen (všichni Colorado).

Calgary - Dallas 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
Branka: 6. E. Lindholm. Střely na branku: 26:16. Diváci: 19 289. Hvězdy zápasu: 1. Markström, 2. E. Lindholm (oba Calgary), 3. Oettinger (Dallas).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články