Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
SP v boulderingu 2024

Vaněček vychytal výhru a byl mezi hvězdami zápasu. San Jose s třemi Čechy opět prohrálo

Brankář Vítek Vaněček pomohl v NHL hokejistům New Jersey 31 zákroky k výhře 4:3 nad Minnesotou a byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu. San Jose, za které nastoupili Tomáš Hertl, Filip Zadina a Jan Rutta, podlehlo ve Washingtonu 1:3 a prohrálo i devátý zápas v sezoně. V utkání pod širým nebem zdolal Edmonton před 55 411 diváky Calgary 5:2.

Vítek Vaněček
zdroj: ČTK/AP

Hlavním hrdinou New Jersey byl se třemi body Jesper Bratt (2+1), který vstřelil v sedmé minutě první gól zápasu. Minnesota ale skóre otočila. Za domácí obranu se probil Pat Maroon a překonal Vaněčka střelou nad vyrážečku. V úvodu druhé třetiny využil přesilovou hru Ryan Hartman, který po šťastném odrazu zakončil akci do prázdné branky.

New Jersey překlopilo výsledek na 4:2 v pasáži od 27. do 37. minuty trefami Tylera Toffoliho, Erika Hauly a Bratta. Vaněček inkasoval ještě v čase 55:17, kdy se prosadil z předbrankového prostoru Jake Middleton. Víc český gólman nedovolil a vychytal čtvrtou výhru v pátém startu sezony od úvodní minuty.

Nejvíce práce měl Vaněček ve druhé třetině, v níž chytil 16 ze 17 střel. Většinu zneškodnil v přesilových hrách soupeře, po kterých zůstal stav 3:2. "Bylo to těžké pro mě, ale i pro spoluhráče. Hodně střel zblokovali, to bylo jako vždy ohromně důležité. Jsem šťastný, že jsme to zvládli," uvedl Vaněček.

San Jose, které v předchozích dvou zápasech neskórovalo, poslal ve 12. minutě do vedení Luke Kunin. Gólman Mackenzie Blackwood, který kryl v zápase 39 střel, odolával až do začátku poslední třetiny. Nejprve jej překonal Dylan Strome, v 56. minutě Tom Wilson a vítězství Washingtonu zpečetil gólem do prázdné branky Jevgenij Kuzněcov.

Bitva o Albertu se hrála na Commonwealth Stadium, kde se před dvaceti lety konal i první zápas základní části NHL pod širým nebem. V roce 2003 si jej zahrál Edmonton s Montrealem a oba tyto týmy zastupovali v neděli tři hráči z tehdejších kádrů, kteří vhodili před utkáním čestné buly. Mezi nimi i Aleš Hemský.

Součástí zahajovacího ceremoniálu byla i minuta ticha za Adama Johnsona, který v sobotu zemřel v Británii na následky řezné rány po zásahu bruslí do krku. Hráč Nottinghamu odehrál pár utkání i v NHL.

Zápas v Edmontonu se odehrál v ideálním počasí – nepršelo, nesněžilo ani nemrzlo. Teplota se pohybovala okolo nuly. "Podmínky byly skvělé, celý víkend byl skvělý a speciální," uvedl útočník Calgary Blake Coleman.

Edmonton povzbudil návrat Connora McDavida po zranění, ale nejlepším hráčem večera byl vyhlášen Zach Hyman (1+1), který v desáté minutě zvýšil na 2:0. Calgary, v jehož dresu plnil roli náhradního gólmana Daniel Vladař, vstřelilo oba góly v přesilových hrách, kterými snížili Nazem Kadri na 1:2 a A. J. Greer na 2:3. Čtvrtou branku Oilers vstřelil Vincent Desharnais, který skóroval v NHL poprvé.

"Myslím, že jsme se vrátili k základům, jak by naše hra měla vypadat a jak potřebujeme hrát," prohlásil Evander Kane, který gólem do prázdné branky zpečetil výhru a v zápase nasbíral tři body (1+2). "Velmi dobře jsme bruslili, hráli jsme agresivně. A góly, které jsme vstřelili, padaly z předbrankového prostoru. To všechno je recept na úspěch," podotkl.

V Edmontonu věří, že je zápas nakopne, protože stejně jako Calgary jsou za očekáváním. Na kontě mají oba kanadské týmy shodně pět bodů, horší je v NHL pouze San Jose.

Výsledek:

Buffalo – Colorado 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)

Branky: 11. Peterka, 22. Mittelstadt, 29. Jost, 57. Dahlin. Střely na branku: 29:23. Diváci: 15 717. Hvězdy zápasu: 1. Luukkonen, 2. Peterka, 3. Skinner (všichni Buffalo).

New Jersey  Minnesota 4:3 (1:1, 3:1, 0:1)

Branky: 7. a 37. Bratt, 27. Toffoli, 27. Haula - 15. Maroon, 23. Hartman, 56. Middleton. Střely na branku: 30:34. Vítek Vaněček odchytal za New Jersey celý zápas, inkasoval tři branky z 34 střel a úspěšnost zásahů měl 91,2 procenta. Diváci: 16 514. Hvězdy zápasu: 1. Bratt, 2. L. Hughes, 3. Vaněček (všichni New Jersey).

Washington  San Jose 3:1 (0:1, 0:0, 3:0)

Branky: 43. D. Strome, 56. Wilson, 60. Kuzněcov – 12. Kunin. Střely na branku: 42:31. Diváci: 15 856. Hvězdy zápasu: 1. Wilson, 2. Kuemper (oba Washington), 3. Blackwood (San Jose).

Edmonton  Calgary 5:2 (3:1, 0:1, 2:0)

Branky: 5. Kulak, 10. Hyman, 17. Bouchard, 47. Desharnais, 60. E. Kane – 15. Kadri, 32. Greer. Střely na branku: 34:26. Diváci: 55 411. Hráno na Commonwealth Stadium v Edmontonu. Hvězdy zápasu: 1. Hyman, 2. Draisaitl (oba Edmonton), 3. Weegar (Calgary).

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články