Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Tampa uspěla i ve druhém těžkém testu a je o dva kroky před Carolinou

Úvodní dvě vyrovnané bitvy venku zvládli. Hokejisté Tampy Bay zvítězili ve druhém kole play-off NHL na ledě Caroliny stejně jako v prvním utkání série 2:1 a vedou 2:0 na zápasy. První hvězdou duelu byl opět zvolen Andrej Vasilevskij. Ruský gólman kryl 31 střel a svým výkonem ozdobil úterní nominaci mezi tři finalisty na Vezinovu trofej, která se uděluje nejlepšímu brankáři sezony.

Anthony Cirelli z Tampy v kolizi s Alexem Nedeljkovicem z Caroliny
zdroj: ČTK/AP autor: Gerry Broome

První gól padl ve 28. minutě. Alex Killorn nahodil puk od modré čáry a gólman Alex Nedeljkovic, který nepustil v letošním play-off Petra Mrázka do branky ani na minutu, přes clonící hráče střelu vůbec neviděl. Zvýšit mohl ve 36. minutě Jan Rutta, jehož pokus z mezikruží zastavilo břevno. Na druhé straně se ještě v prostřední třetině dostal Martin Nečas při přečíslení dva na jednoho před Vasilevského, ale bekhendovou kličkou těsně minul.

Skóre se podruhé měnilo ve 49. minutě. Anthony Cirelli obral o kotouč Bradyho Skjeie a bekhendem zblízka zvýšil. Carolina vstřelila kontaktní gól devadesát sekund před koncem při hře bez brankáře. Snížil Andrej Svečnikov z hranice brankoviště po přihrávce Jordana Staala od zadního mantinelu. Vasilevskij ve zbytku zápasu při dalších závarech už odolal a obhájci Stanleyova poháru tak vyhráli venku i druhé utkání, byť vyslali jen patnáct střel.

"V prvním zápase jsme si vypracovali více šancí než soupeř a teď jsem cítil, že bylo utkání velmi podobné. O to více jsou obě prohry těžší. Samozřejmě jsou věci, které potřebujeme trochu upravit a zlepšit. Ale dovolit Tampě jen patnáct střel? To je opravdu dobré. Z obou utkání si odnášíme hodně pozitiv, ale stav je bohužel 0:2. Musíme to hodit za hlavu, brát sérii dál zápas po zápasu a uvidíme, kam nás to dostane," řekl kouč Caroliny Rod Brind’Amour.

Vrásky mu přidělalo, že po Ninovi Niederreiterovi přišel o dalšího útočníka. Vincent Trocheck se na konci druhé třetiny srazil se spoluhráčem Warrenem Foegelem a odkulhal do šatny, aniž by zatěžoval pravou nohu. Ještě zkusil ve třetí třetině jedno střídání, než definitivně odstoupil. "Nevypadá to dobře," řekl Brind’Amour. "Nevím, jak vážné to je, ale to, že nemohl pokračovat, nevěstí nic dobrého. Kdyby mohl, hrál by. Je to další výzva, kterou musíme překonat," dodal.

Predikci 2. kola play-off nabídl nový díl Hokej fokus podcastu:

Kouč Caroliny by potřeboval najít i recept na Vasilevského, který v sérii kryl 68 ze 70 střel. "Všichni víme, že je to jeden z nejlepších gólmanů na světě. Potřebujeme se mu nějak dostat pod kůži a střílet na něj víc a víc," řekl Svečnikov. "Jejich hráči kontrolují dorážky. Pokud bychom chodili ve větším počtu do branky, ztížili bychom jim to, přibylo by závarů," nastínil řešení kapitán Staal.

Tampa Bay stejně jako v prvním kole s Floridou vyhrála venku úvodní dvě utkání série, i tehdy zlomila na svou stranu vyrovnané zápasy. "Máme partu, která si věří a ví, co je potřeba udělat, aby tyto těsné zápasy dotáhla. Myslím si, že se to odvíjí i od celkové mentality hráčů, pro které je tým na prvním místě. Obětují se pro něj, dodržují systém a jsou za to odměněni," vysvětlil kouč Tampy Bay Jon Cooper.

Jeho svěřencům stačily k výhře pokaždé dva góly. "Nedá se čekat, že teď bude padat spousta branek po krásných přihrávkách a kombinacích. S tím, jak oba týmy brání, nemáme moc místa, navíc gólmani chytají skvěle. I formace na oslabení měly dnes navrch nad těmi přesilovkovými," doplnil kapitán a útočník Lightning Steven Stamkos.

2. kolo play-off NHL:

Centrální divize - 2. zápas:

Carolina - Tampa Bay 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

Branky: 59. A. Svečnikov - 28. Killorn, 49. Cirelli. Střely na branku: 32:15. Diváci: 16.299. Hvězdy zápasu: 1. Vasilevskij, 2. Cirelli (oba Tampa Bay), 3. A. Svečnikov (Carolina). Stav série: 0:2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články