Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rittich po úspěšné premiéře za Kings: Platí mě za vítězství, ne za čistá konta

Téměř perfektní debut v dresu Los Angeles Kings má za sebou český brankář David Rittich. Na ledě San Jose totiž jednatřicetiletý jihlavský rodák vychytal výhru 4:1 a jen málo scházelo k tomu, aby svůj výkon ozdobil nulou. Po utkání mimo jiné řekl, že prvořadý byl týmový úspěch.

Brankář David Rittich chytá puk v dresu LA Kings
zdroj: REUTERS

"Je to samozřejmě skvělý pocit," prohlásil Rittich po úspěšné premiéře. "Kluci přede mnou ale odváděli hned od úvodního buly skvělou práci. Zblokovali spoustu střel, hráli výborně a na mě toho moc neprošlo," ocenil spoluhráče.

Inkasoval až v oslabení v čase 58:41, kdy ho i díky asistenci Filipa Zadiny prostřelil obránce Jacob MacDonald, jenž využil zakrytého výhledu českého gólmana. Rittich si tak na pátou nulu v NHL musí počkat. "Vůbec jsem neviděl, že na mě letí puk," popsal Rittich. "Ale je to tak, jak to je, nedá se nic dělat. Já jsem ale placený za to, abych vychytal vítězství, nikoli za čistá konta. A tak se na to snažím i dívat," dodal s úsměvem.

Rittich se začátkem července domluvil s LA Kings na ročním kontraktu za 875 tisíc dolarů. Skvěle mu vyšla příprava, ale před startem NHL se musel přesunout na farmu do Ontaria do AHL. Přednost totiž v prvním týmu dostali Cam Talbot a Phoenix Copley, který se však před pár dny zranil.

Přišla tak šance pro Ritticha, jenž v AHL nastoupil za farmářský tým Reign do 16 utkání, odchytal je s průměrem 2,63 inkasované branky, úspěšností zákroků 90,1 procenta a třikrát udržel čisté konto. V San Jose přispěl k dvoubodovému zisku 15 úspěšnými zásahy.

Na vyšší úroveň dokázal přepnout bez potíží. "Patří to k mé práci. Samozřejmě je to všechno trochu jiné – jiná liga, jiní hráči, jiná rychlost... Právě v rychlosti je asi hlavní rozdíl. V součtu s tím, co všechno hráči v NHL umí a čeho jsou schopní. Ale s týmem jsem mohl pár dnů potrénovat a snažit se být prostě co nejlépe připravený," konstatoval Rittich.

Kings s jeho přispěním vylepšili svou výtečnou bilanci v arénách soupeřů na 13 vítězství z 15 utkání, přičemž pouze jednou nedokázali bodovat. I díky tomu patří k nejlepším celkům Západní konference.

"Venku se jim daří. A sami jste mohli vidět, proč tomu tak je. O každý puk tvrdě bojují, hodně rychle k nám přistupovali, a my jsme tak neměli zrovna moc prostoru," uvedl útočník San Jose Tomáš Hertl.

Pochvala od trenéra

Copleyho zapsali Kings na seznam dlouhodobě zraněných a má být mimo hru přinejmenším do 9. ledna, takže Rittich by mohl v dohledné době dostat další příležitost.

"David je zkušený brankář. Ligu zná, takže moc dobře ví, jak to v ní chodí. A zároveň tohle o něm ví i jeho spoluhráči," podotkl kouč Todd McLellan.

"Absolvoval s námi velmi povedený tréninkový kemp, po kterém se o něm hodně uvažovalo. Cítili jsme, že tady máme tři brankáře, kteří mohou kdykoliv hrát. A on tímhle zápasem ještě zvýšil důvěru, kterou v něho máme, což je určitě dobré znamení," doplnil McLellan.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články