Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
#ProHokejJakyJe

Pavelec: Jestli byl přesun na farmu fér? Hokej není o spravedlnosti

Winnipeg - Přesun Ondřeje Pavelce z brány Winnipegu Jets na farmu Manitoby Moose nepřišel pro českého gólmana jako blesk z čistého nebe. Změny v kádru očekával již po konci loňské sezony, kdy se jeho tým nedokázal probojovat do play-off. Pouze nečekal, že to bude právě on, kdo se spolu se sedmi dalšími hokejisty bude stěhovat mezi Losy.

Pondělní Díkůvzdání Pavelcovi mnoho vděku nepřineslo. Sedm odchytaných sezon v dresu Winnipegu a Atlanty, kde klub působil před stěhováním do Kanady, nestačilo zkušenému brankáři k tomu, aby své místo mezi třemi tyčemi uhájil. Místo toho putoval do AHL, kde v dresu manitobských Losů absolvoval první trénink.

Devětadvacetiletý gólman už předem tušil, že se něco chystá. "Dokážu tak trochu číst mezi řádky. Prošli jsme si těžkou sezonou, v níž jsme nepostoupili do play-off. A pokaždé, když se tohle stane, lze čekat, že přijdou změny," řekl Pavelec.

Překvapilo ho však, že otřesy v kádru odnesl i on sám. Dosud totiž ve Winnipegu patřil k oporám, čemuž odpovídá i jeho roční plat v této sezoně 3,9 milionu dolarů. Vedení však vsadilo na třiadvacetiletého Connora Hellebuycka a o tři roky staršího Michaela Hutchinsona.

"Byl jsem trošku překvapený, i když jsme tam byli tři gólmani a člověk je svým způsobem připravený na cokoliv. Zklamaný nebo něco takového ale nejsem. Je to těžké, ale je to, jak to je. A já s tím teď nemůžu nic dělat. Je mi 29 let, už se tady pohybuju nějaký čas, takže vím, že něco takového se může stát. Je to součást tohohle byznysu. A teď se to také stalo. Těžko k tomu říkat více, jsem teď prostě s Moose a uvidíme, co přijde," prohlásil Pavelec.

Zkušenost vs. mládí

Domnívá se rovněž, že může být do určité míry i obětí trendu NHL, kde se omlazují soupisky. "Každý chce samozřejmě hrát nejlepší ligu světa. Když jednou ochutnáte NHL, už v ní chcete zůstat. A hrát ji, jak to jen nejdéle jde. Zároveň ale dostávají hodně prostoru mladí hráči a také mladí gólmani. Stačí se podívat na to, kolik nováčků je na soupisce Jets."

V přípravě dostal šanci v jediném utkání a po výhře 4:0 v Calgary byl vyhlášen první hvězdou zápasu. "Nevím, zda to bylo pro trenéry nějak těžké rozhodování. Přijel jsem ze Světového poháru, byl připravený na kemp a odchytal jsem jeden zápas, zatímco ostatní gólmani dva nebo tři," uvedl Pavelec. "Jestli to bylo fér? Co je v životě fér? Tohle je čistě na trenérech a managementu klubu, co oni chtějí a jak se rozhodnou. Vy to musíte respektovat. A jestli to je, nebo není fér, o tom to není. Musím se s tím poprat," dodal.

AHL už Pavelec jednou vyhrál

American Hockey League si naposledy vyzkoušel v jediném utkání během sezony 2010/11. "Nějakou dobu jsem AHL nehrál, takže upřímně řečeno moc nevím, co od toho očekávat. Ale je to moje práce. A mou prací je, abych byl připravený a chytal. Jsem si jistý, že připravený budu. Když chci být zpátky v NHL, musím něco předvádět v AHL," uvedl gólman, který v NHL odchytal 371 zápasů.

Na AHL má příjemnou vzpomínku. "Když jsem tady byl prvním rokem jako profesionál (2007/08), s Chicagem Wolves jsme ji vyhráli," připomněl zisk Calder Cupu. "Od té doby se soutěž hodně změnila. Hraje tady hodně mladých kluků," řekl Pavelec.

Smlouvu s Jets má do konce sezony, o motivaci má po všech stránkách postaráno. "Cílem bude dobře chytat a pomoci vyhrávat zápasy, i když nemám absolutně představu, kolik jich odchytám. Co se stane, to se stane, nemám to teď v rukách. Musíme se s trenérem Pascalem Vincentem pobavit i o tom, jaké má plány," sdělil.

Pomoc bývalému trenérovi

Právě pod Vincentem nastupoval v Cape Breton Screaming Eagles v juniorské QMJHL. "Je to pro mě o to snadnější. Znám spoustu hráčů a pod Pascalem jsem hrával, což je pro mě velká pomoc. On pomohl tehdy v juniorech mně, teď se budu snažit pomoci já jemu," podotkl Pavelec.

Když byl umístěn na listinu volných hráčů, doufal, že si ho některý z klubů vybere. "Ale věděl jsem, že to s mou smlouvou a v této fázi roku bude těžké. Takže jsem si byl na 99 procent jistý, že půjdu na farmu," uvedl.

Zdroj
ČTK,

Hlavní zprávy

Nejčtenější články