Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pastrňák se zařadil k elitním střelcům, útočník Bostonu dosáhl na metu 30 branek

New York - David Pastrňák patří definitivně mezi elitní kanonýry NHL. Šikovný útočník Bostonu vstřelil proti Calgary dvě branky a celkově má v sezoně už třicet zásahů. Stal se tak dvanáctým hráčem v ročníku, který na tuto metu dosáhl. Na spoluhráče Brada Marchanda, jenž se v zápase trefil jednou a je střeleckým lídrem ligy, ztrácí šest branek. Bostonští Medvědi dělají vše proto, aby se dostali do play-off. Aktuálně tahají sérii čtyř výher a z posledních deseti utkání prohráli jen dvakrát.

David Pastrňák z Bostonu slaví další branku s Bradem Marchandem
zdroj: ČTK/AP autor: Michael Dwyer

Boston se kromě prodloužení vítězné série postaral o první porážku Calgary Flames po deseti výhrách v řadě. Domácím přitom chyběl už jen jediný triumf, aby překonali klubový rekord z roku 1978, kdy ještě hráli pod hlavičkou Atlanta Flames.

Pastrňák měl ve 12. minutě na svědomí vyrovnávací gól na 1:1, když po pravé straně vnikl do útočného pásma a střelou po ledě z poměrně velkého úhlu překvapil brankáře Chada Johnsona. Podruhé skóroval tři sekundy před koncem základní hrací doby, když pečetil výhru trefou do prázdné branky při power play. Byl to jeho jubilejní 30. gól v sezoně.

Pastrňákův chytrý gól z úhlu:

"Věděli jsme, že Calgary teď hraje skvělý hokej. Ale snažili jsme se soustředit na vlastní výkon a hrát svou hru. A ta dnes fungovala. Je to samozřejmě velmi dobrý pocit," radoval se český mladík.

Bruins strhli výhru na svou stranu ve druhé polovině zápasu. Vítězný gól na 3:2 vstřelil ve 32. minutě David Backes po přihrávce Davida Krejčího, když přesnou střelou zakončil přečíslení tři na dva. Ve 44. minutě zvýšil na 4:2 Matt Beleskey poté, co byli po rychlém protiútoku sami před brankou ve dvojici s Ryanem Spoonerem.

Boston vyhrál dvanáct z patnácti zápasů pod vedením nového trenéra Bruce Cassidyho, který začátkem února nahradil odvolaného Claudea Juliena, a ztrácí už jen čtyři body na lídra Atlantické divize Montreal.

Ve středu pomohl Bruins k úspěchu i nejistý výkon brankáře Calgary Johnsona, který nastoupil poprvé od 24. února. Brian Elliott, jenž vychytal devět z deseti předchozích výher, onemocněl a nebyl ani na střídačce. "Moc jsem toho neodchytal, a když se objevíte konečně na ledě, pochopitelně nechcete být tím gólmanem, jemuž tam všechno spadne. Nemám z dnešního výkonu dobrý pocit, je to velké zklamání," řekl Johnson.

Gólem a asistencí přispěl k výhře Bostonu Brad Marchand, jenž se s 36 zásahy osamostatnil na čele tabulky střelců a s 76 body se rovněž dělí o první příčku v kanadském bodování s Patrickem Kanem z Chicaga a Sidneym Crosbym, jehož Pittsburgh prohrál 0:4 v pensylvánském derby na ledě Philadelphie.

Hlavní zásluhu na výhře Philadelphie nad Pittsburghem měl brankář Steve Mason, jenž zneškodnil 23 střel Penguins a vychytal třetí čisté konto v sezoně. Michal Neuvirth sledoval zápas ze střídačky stejně jako Petr Mrázek, jehož Detroit prohrál 1:3 na ledě Colorada. Po pěti zápasech přišli o vítěznou sérii hokejisté St. Louis, kteří padli 1:2 v Anaheimu.

Výsledky NHL:

Philadelphia - Pittsburgh 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)

Branky: 22. Couturier, 27. Simmonds, 56. Giroux, 60. Weise. Střely na branku: 28:23. Diváci: 19 514. Hvězdy zápasu: 1. Simmonds, 2. Mason, 3. Couturier (všichni Philadelphia).

Colorado - Detroit 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)

Branky: 33. Duchene, 44. Compher, 46. Söderberg - 6. Athanasiou. Střely na branku: 29:28. Diváci: 16 764. Hvězdy zápasu: 1. Compher, 2. Duchene, 3. Pickard (všichni Colorado).

Anaheim - St. Louis 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)

Branky: 6. Rakell, 27. Getzlaf - 51. Barbašev. Střely na branku: 22:27. Diváci: 14 760. Hvězdy zápasu: 1. Getzlaf (Anaheim), 2. Pietrangelo (St. Louis), 3. Bernier (Anaheim).

Calgary - Boston 2:5 (1:1, 1:2, 0:2)

Branky: 10. Chiasson, 28. Hamilton - 12. a 60. Pastrňák, 27. Marchand, 32. Backes (Krejčí), 44. Beleskey. Střely na branku: 23:32. Diváci: 18 892. Hvězdy zápasu: 1. Marchand (Boston), 2. Giordano (Calgary), 3. Pastrňák (Boston).

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy