Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Pastrňák ovládl první kolo Zlaté hokejky a směřuje k pátému vítězství za sebou

První kolo hlasování v anketě Zlatá hokejka vyhrál útočník Bostonu David Pastrňák, jenž ovládl poslední čtyři ročníky. Nejlepší český sportovec minulého roku dostal od hlasujících 506 bodů, druhý byl Ondřej Palát z Tampy Bay (385) a třetí jediný hokejista mimo NHL v elitní desítce Dmitrij Jaškin z Dynama Moskva.

David Pastrňák
zdroj: ČTK/AP/ autor: Charles Krupa

Čtyřiadvacetiletý Pastrňák je v aktuální sezoně NHL se 13 góly z 20 zápasů nejlepším českým střelcem v soutěži.

V tabulce produktivity je s 24 body mezi českými hokejisty druhý za úřadujícím vítězem Stanley Cupu Palátem, jenž v 28 utkáních zaznamenal 27 bodů (11+16). Pastrňák vstoupil do sezony později po zářijové operaci kyčle.

Jaškin se v již skončené základní části stal suverénně nejlepším střelcem Kontinentální hokejové ligy.

V 59 zápasech zaznamenal 38 branek a druhý nejlepší střelecký výkon v třináctileté historii soutěže. V produktivitě byl rodák z Omsku a odchovanec Vsetína s 60 body čtvrtý.

Elitní desítku prvního kola dále tvoří útočníci Dominik Kubalík (Chicago, 335 bodů), Jakub Vrána (Washington, 215), Martin Nečas (Carolina, 181), obránce Filip Hronek (Hradec Králové/Detroit, 176), brankář Vít Vaněček (Washington, 137) a útočníci Jakub Voráček (Philadelphia, 112) s Pavlem Zachou (New Jersey, 67).

Mezi deseti nejlepšími je tak osm útočníků a po jednom obránci a brankáři. Nejvýše postavený zástupce extraligy, nejlepší střelec základní části Matěj Stránský z Třince, skončil s 59 body jedenáctý.

V prvním kole ankety hlasovalo 53 trenérů, zástupců Českého hokeje a novinářů, alespoň jeden hlas obdrželo 40 hokejistů.

Průběžně první Pastrňák má šanci překonat pátým vítězstvím za sebou Jaromíra Jágra a v celkovém počtu prvenství se vyrovnat Dominiku Haškovi. Jágr je s dvanácti prvenstvími rekordmanem ankety.

Uzávěrka hlasování v druhém kole 53. ročníku Zlaté hokejky bude v červnu po mistrovství světa v Lotyšsku. Třetí kolo skončí v červenci po vyvrcholení Stanley Cupu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články