Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Vítejte v Mekce slovenského hokeje. V Trenčíně vyrostli přední zástupci zlaté generace i hvězdy NHL

Trenčín, město módy. Heslo, které platilo v tehdejším Československu, už dávno odvál čas. Přesto je to něco, co k tomuto místu neodmyslitelně patří. Podobně je tomu i u dalšího symbolu – hokeje. Právě v Trenčíně vyrostla nejúspěšnější slovenská generace, jež sbírala medaile ze světových šampionátů a ve velkém to dotáhla až do NHL. Na další početné následovníky se ale zatím čeká marně. Seznamte se s klubem z 55tisícového města, které proslavilo slovenský hokej v zámoří a kde se národní tým střetne v přípravném zápase s tamní reprezentací. Přímý přenos utkání Slovensko–Česko můžete sledovat exkluzivně na webu ctsport.cz v pátek od 18 hodin.

Zimní stadion Pavla Demitry v Trenčíně
zdroj: ctsport.cz

Český hokej dříve proslavila zejména jihlavská nebo brněnská líheň, poté hlavně ta kladenská či litvínovská. Švédové mají zase věhlasný Örnsköldsvik. Také Slovensko má svůj "hockeytown".

Podobně jako jihlavská, tak také trenčínská Dukla postupem času těžila z přísunu československých hráčů díky jejich vojenským povinnostem v éře socialistického Československa. Tamní armádní klub, který vznikl v roce 1962, si ale proklestil cestu do nejvyšší celostátní soutěže až v ročníku 1976/1977.

Medailové žně Dukly nebraly v 90. letech konce

První úspěšná generace Trenčína se výrazně prosazovala počátkem 90. let. Nejprve skončila v československé lize dvakrát stříbrná v letech 1989 a 1990 a po bronzu v dalším roce se dočkala vysněného federálního titulu v ročníku 1992. Na finále neradi vzpomínají v Plzni, Západočeši tenkrát podlehli v sérii 1:3 na zápasy. V poslední společné sezoně pak Trenčín prodloužil medailovou sbírku o další bronz.

V samostatné slovenské lize po rozpadu federace ale úspěšné žně neskončily. Hned v prvním ročníku získali "vojáci" druhý titul, pak se museli sice dvakrát sklonit před finálovými soupeři, ovšem po dvou stříbrech přišlo další zlato v sezoně 1996/1997. Celková bilance tohoto období tak byla úctyhodná: od roku 1989 do roku 1997 devět medailí v řadě včetně tří titulů. Zatím poslední titul přidala Dukla v ročníku 2003/2004.

Výčet medailových úspěchů ale není tak úchvatný jako plejáda výjimečných hráčů, která prošla trenčínským klubem, ať už v juniorském nebo dospělém věku. Většina z nich se zviditelnila jak na mistrovství světa, tak hlavně v zámořské NHL.

Hvězda vedle hvězdy. Od Hlinky přes Růžičku až po Demitru

Za Duklu si v minulosti zahrály i takové legendy jako Ernest Bokroš, Zdeno Cíger, Oto Haščák, Ivan Hlinka, Miloš Holaň, Ján Pardavý, Vladimír Růžička st., Roman Stantien nebo Antonín Stavjaňa. Až zásoba talentů pro NHL ale dostala Trenčín na světovou hokejovou mapu podobně, jako je tomu u dalších známých bašt.

Posuďte sami: Zdeno Chára, Pavol Demitra, Marián Gáborík, Marián Hossa, Tomáš Kopecký, Richard Lintner, Andrej Meszároš, Branislav Mezei, Žigmund Pálffy, Róbert Petrovický, Branko Radivojevič, Andrej Sekera, Ľubomír Sekeráš, Miroslav Šatan, Róbert Švehla. Vedle mistrů světa či držitelů kompletní medailové sbírky ze světových šampionátů z let 2000–2003 najdete ve výčtu i několikanásobné vítěze Stanley Cupu a uznávané persony.

Trenčínští odchovanci z generace 90. let, kteří po domácích triumfech dobyli zámoří a vyšlapali cestu mladším kolegům, se na letní tréninkové drily pravidelně vraceli domů a připravovali se na novou sezonu společně. Na tamním zimním stadionu "pod hradem", jak se hovorově říká podle hlavní dominanty tyčící se na skále nad městem, tak mohli fanoušci sledovat na přelomu století přehlídku hvězd, která se proháněla po ledě.

Pálffy se Šatanem zpátky na scéně

Pryč jsou však zlaté časy trenčínského, ale i slovenského hokeje. Za posledních 15 sezon, tedy od roku 2005, vytěžila Dukla jen čtyři medaile, z toho dvě stříbrné. Jediný cenný kov (stříbro) uhrála seniorská reprezentace v roce 2012.

Nejúspěšnější generace hráčů pomalu, ale jistě končí a následovníci jsou v nedohlednu. Z nastupující garnitury se v NHL prosadil jen Tomáš Tatar, který prošel juniorkou v Trenčíně. Na výraznější šanci čeká Marko Daňo, syn Jozefa Daňa, jenž si udělal jméno i v Třinci.

Starý stadion, klasický "zimák", tak připomíná zašlou slávu trenčínského hokeje už jen prostřednictvím titulových praporů pod stropem haly. Po tragickém neštěstí, kdy při letecké nehodě zemřeli hokejisté Jaroslavle, byl hokejový stánek přejmenován na konci září 2011 na Zimní stadion Pavla Demitry po zesnulém hráči.

Vzpomínky na úspěšnou dobu se částečně opráší a připomenou na nadcházejícím šampionátu na Slovensku, kde Mezinárodní hokejová federace uvede Pálffyho se Šatanem do Síně slávy IIHF.

Zdroj
ČT sport, hokej.sk, nhl.com, hkdukla.sk

Hlavní zprávy

Nejčtenější články