Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nová sezona NHL je tady. Bedard, Fantilli a další jsou příslibem ještě většího zatraktivnění ligy

Už dlouho nebyl start zámořské NHL tak sledovaný jako letos. Důvod je zřejmý – chystá se nástup nové vlny vysoce talentovaných hráčů, kteří vstupují mezi hokejovou smetánku v počtu, jaký snad nemá obdoby. Největší mladou hvězdou bude Connor Bedard, ale v zástupu jsou další zajímavá jména. První zápasy se odehrají v noci z úterý na středu středoevropského času.

Bedard, jehož si vybralo Chicago v posledním draftu jako celkovou jedničku, bude jistě hlavním kandidátem na Calder Trophy pro nejlepšího nováčka sezony. V týmu Blackhawks, který však prochází přestavbou, ho nečeká nic lehkého. Přesto se zdá, že je na nejlepší hokejovou ligu více než dostatečně připraven a s vysokou produktivitou by neměl mít problémy.

Hráčů, kteří by mu však mohli vydatně šlapat na paty, je hned několik. Zřejmě nejlepší předpoklady k tomu má další všestranný hráč, jenž umí pohotově vystřelit i dobře zakombinovat, a sice Adam Fantilli z Columbusu, letos celková trojka draftu NHL.

Jeho nespornou výhodou oproti Bedardovi bude pestřejší plejáda produktivních spoluhráčů, kterými bude v Blue Jackets obklopen – ať už se jedná o finského kanonýra Patrika Laineho, technickou hračičku Johnnyho Gaudreaua nebo dalšího mladíka Kenta Johnsona.

Arizona zase vkládá velké naděje do střelce Logana Cooleyho, trojky loňského draftu, jenž v týmu Coyotes pravděpodobně dostane také hodně prostoru. V Torontu by zase měl udělat další krok v hokejovém růstu Matthew Knies, který by se v některých zápasech mohl objevovat po boku ligových hvězd Austona Matthewse a Mitche Marnera.

Zřejmě nejsledovanějším nastupujícím brankářem bude Devon Levi v Buffalu, které je symbolem proměňující se NHL s řadou mladých hráčů. Anaheim by mohl v budoucnu táhnout centr Leo Carlsson. Montreal už loni vsadil na Juraje Slafkovského místo Shanea Wrighta (Seattle), v New Jersey zase vzhlíží k obránci Lukeovi Hughesovi – všichni tři stejně jako Knies už nakoukli do NHL v minulé sezoně.

David Pastrňák
zdroj: Reuters

Dvě české kolonie

Největší pozornost českých fanoušků bude upřena na Davida Pastrňáka z Bostonu, který se však bude muset obejít bez kamaráda Davida Krejčího, jenž se rozhodl ukončit zámořskou kariéru. Společně s Bruins je nejpočetnější česká kolonie také v San Jose, v obou týmech jsou čtyři čeští zástupci.

Vedle Pastrňáka je v Bostonu ještě Pavel Zacha, Jakub Lauko a Jakub Zbořil, u Sharks kromě Tomáše Hertla a Radima Šimka zase nově působí také Jan Rutta a Filip Zadina. Z nastupující generace bude pod drobnohledem stále ještě devatenáctiletý obránce David Jiříček v Columbusu.

Z českých brankářů se mohou těšit na zřejmě největší porci utkání Karel Vejmelka z Arizony, Vítek Vaněček z New Jersey a Petr Mrázek z Chicaga. Zápasového nárůstu by se mohl v Anaheimu dočkat Lukáš Dostál, jehož v Ducks čeká třetí sezona, do které vstupuje jako nadějná dvojka týmu. V minulém ročníku dostal příležitost v 19 duelech.

Kapitán Vegas Golden Knights Mark Stone se Stanley Cupem
zdroj: Reuters autor: Stephen R. Sylvanie

Favoritů je v obou konferencích dost

Stanley Cup obhajují Vegas Golden Knights, kterým se povedlo udržet tým pohromadě. V Západní konferenci budou jejich hlavními protivníky Edmonton Oilers s největší hvězdou ligy Connorem McDavidem, jenž naposledy vyprodukoval v základní části 153 bodů.

Dalšími favority na Západě by měli být šampioni z roku 2022 Colorado Avalanche nebo Dallas Stars, kteří byli dvakrát z posledních čtyř play-off minimálně v konferenčním finále.

Na Východě jsou zřejmě hlavním favoritem Carolina Hurricanes, kteří ovládli Metropolitní divizi v posledních dvou ročnících a na jaře došli ve vyřazovacích bojích do finále konference. Počítat by se mělo také s New Jersey nebo New Yorkem Rangers.

V Atlantické divizi se všeobecně hodně věří kanadskému Torontu, které by mohlo těžit z hráčského oslabení Bostonu i Tampy Bay, která dosáhla na dva triumfy v letech 2020 a 2021 a loni podlehla ve finále Coloradu. Jakýkoliv kanadský zástupce však čeká na další zisk Stanley Cupu od roku 1993, kdy jako poslední došli až na vrchol Montreal Canadiens.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články