Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

BLOG: Matthewsův nový kontrakt s Torontem? Hráč i klub si mohou mnout ruce

Hokejová obec se dočkala. Nejočekávanější smlouva léta je na světě. Hvězdný útočník Auston Matthews se dohodl s Torontem Maple Leafs na prodloužení kontraktu o další čtyři roky za 53 milionů dolarů. A obě strany mohou být spokojeny.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Matthews bude díky nové smlouvě s Torontem nejlépe placeným hokejistou NHL

Nakonec to trvalo o něco déle, než si zřejmě Brad Treliving předsevzal. Hlavním úkolem nového generálního manažera Maple Leafs, jenž vstoupil do klubu jako nová persona po další neuspokojivé sezoně, bylo udržet Matthewse – a nakonec se tak stalo.

Navíc za dost přijatelných podmínek. Stále ještě 25letý Matthews se stane od sezony 2024/2025 s průměrným ročním příjmem nejlépe placeným hráčem NHL, ale vzhledem k tomu, že z kuloárů padaly ještě na začátku léta cifry pohybující se ke 14, či dokonce 15 milionům dolarů ročně, tak 13,25 milionu je pro obě zainteresované strany dobrým obchodem.

Co nabídlo přestávkové období v NHL z pohledu nových smluv? Poslechněte si Hokej fokus podcast:

Dosavadní lídr platových tabulek, Nathan MacKinnon z Colorada, jemuž více než stomilionová osmiletá smlouva začne od sezony 2023/2024, má průměrnou gáži 12,6 milionu dolarů. Průměrný "inflační nárůst" nejlépe placeného hráče ligy je tedy v Matthewsově případě solidních 650 tisíc. Mimochodem, v nadcházející sezoně dostane nejvíc peněz právě MacKinnon, jehož plat bude 16,5 milionu (s postupem času bude jeho roční plat klesat).

Že Matthews v průměru překoná MacKinnonovu roční gáži, je naprosto logické. Roli hraje hlavně čas. MacKinnon podepsal kontrakt s Avalanche v září 2022 a další navýšení finančního ohodnocení hráče, jenž je takzvaně "na řadě", je namístě. Přesně tak, jak MacKinnon překonal smlouvu Connora McDavida z Edmontonu (s průměrem 12,5 milionu). Dá se proto očekávat, že příští kontrakt pro někoho z elitních hráčů může být v budoucnu znovu novým maximem.

V rámci severoamerických sportů platový průměr

Matthews, stejně jako McDavid či MacKinnon, je prototypem hráče současné NHL, kterou táhnou mladé hvězdy. Útočník Toronta nastřílel od sezony 2016/2017, kdy vstoupil do nejlepší ligy světa, nejvíc branek (299) ze všech. A už dávno neplatí, že top hráči musí být z typicky hokejových destinací. Ostatně Matthews jako rodák z Kalifornie a vyrůstající v Arizoně je toho důkazem.

Nejlépe vydělávající hokejisté v NHL od sezony 2024/2025 (průměrný roční plat podle capfriendly.com):

1. Auston Matthews (Toronto) – 13 250 000 dolarů
2. Nathan MacKinnon (Colorado) – 12 600 000 dolarů
3. Connor McDavid (Edmonton) – 12 500 000 dolarů
4. Artěmij Panarin (NY Rangers) – 11 642 857 dolarů
5. Erik Karlsson (Pittsburgh) – 11 500 000 dolarů
6. David Pastrňák (Boston) – 11 250 000 dolarů
7. John Tavares (Toronto) – 11 000 000 dolarů
8. Drew Doughty (Los Angeles) – 11 000 000 dolarů
9. Mitch Marner (Toronto) – 10 903 000 dolarů
10. Carey Price (Montreal) – 10 500 000 dolarů

Přestože si Matthews přijde na více než třináct milionů dolarů ročně, v rámci čtyř hlavních severoamerických sportovních soutěží jde o průměrný nebo nanejvýš nadprůměrný výdělek. Američanův čtyřletý příjem téměř celý spolkne za pouhý jeden rok Stephen Curry z Golden State Warriors (NBA), s téměř 52 miliony dolarů nejlépe placený basketbalista v sezoně 2023/2024.

Ještě o půl milionu dolarů ročně víc si vydělá nejlépe placený quarterback v NFL Justin Herbert. V baseballové MLB má největší roční příjem duo veteránů Max Scherzer a Justin Verlander – oba si shodně přijdou na více než 43 milionů. Zajímavostí je, že Scherzerovi je 38 let, Verlanderovi dokonce 40. V NHL by byl tento jev prakticky nemyslitelný.

Na cestě mezi legendy klubu?

Ale zpátky k Matthewsově smlouvě. Jedinou kaňkou na jeho nové domluvě s dosavadním zaměstnavatelem je fakt, že hvězdný kanonýr neprodloužil v maximální možné délce osmi let. V éře napjatých platových stropů, kdy nejlepší týmy potřebují každý milion k dobru, je však střednědobý kontrakt z pohledu hráče i klubu výhodný.

Hráč bude moct po vypršení stávající smlouvy vyhlížet další finanční navýšení, klub zase může rozložit platovou zátěž kádru v průběhu nadcházejících let flexibilněji s ohledem na stále vzrůstající rozpočet. Při maximální délce by Matthews s velkou pravděpodobností požadoval vyšší průměrnou částku, s níž by klub v příštích letech hůř nakládal.

Kritici však poukazují právě na délku nového kontraktu a to, že se Matthews nezavázal klubu v dlouhodobém horizontu. Škarohlídi se zase Matthewsovi posmívají, že velké peníze má sice zajištěné, jenže v Torontu vysněný Stanley Cup s Maple Leafs vzhledem k neustálému trápení v play-off "nikdy nevyhraje".

Jenže co je víc než loajalita vůči klubu v době, kdy je NHL hlavně velkým byznysem? Matthews přitom mohl po konci nadcházející sezony a vypršení stávajícího kontraktu Torontu zamávat, aniž by klub získal aspoň nějakou náhradu. Místo toho zůstane v současném klubu (pokud ho nevymění) do třiceti, tedy v tom nejproduktivnějším věku.

Někteří totiž "hrozili" jeho odchodem například do domovské Arizony, kde by si téměř jistě mohl říct i o 15 milionů ročně. A Coyotes, kteří na rozdíl od většiny klubů nemají problém s platovým stropem, by si mohli dovolit takovou sumu vyplatit.

Matthews se však rozhodl setrvat v týmu, kterému věří a s kterým chce dojít na absolutní vrchol. Zda se mu to v Torontu někdy podaří, je ve hvězdách. Přesto má dobře našlápnuto k tomu, aby se stal jednou z legend tohoto ikonického klubu. A to i bez prstenu za triumf ve Stanley Cupu.

Zdroj
ČT sport, sportingnews.com, spotrac.com, nhl.com, CapFriendly

Hlavní zprávy

Nejčtenější články