Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Na Západě roste s Karlssonem kandidát na Stanley Cup, zbrojilo i Vegas. Černý kůň je Winnipeg

Západ proti Východu. I tak mohou brát někteří fanoušci boj o nejcennější hokejovou trofej. Hon za slavným Stanley Cupem se opět rozjíždí a třikrát v řadě si ho přivlastnily týmy z Východní konference NHL. Kdo odpoví z protější strany barikády? Posílení Rytíři z Vegas se pokusí opět o zázračnou jízdu do finále. Favorita dělá ze San Jose příchod beka Erika Karlssona. Nashville a Winnipeg chtějí vytěžit ze skvělé generace.

Posune hvězdný bek Erik Karlsson San Jose do finále Stanley Cupu?
zdroj: ČTK/AP/ autor: Tony Avelar

V minulé sezoně byste Vegas na seznamu celků v preview hledali někde na konci. Do nové sezony, ač se zdá loňská jízda stále těžko uvěřitelná, vstupují někdejší nováčci s tím, že obhajují finálovou účast. Zůstali pod vrcholem po porážce 1:4 na zápasy s Washingtonem, a tak na soupisku přidal generální manažer George McPhee dvě těžké váhy.

Z Montrealu do Nevady zamířil bývalý kapitán Canadiens Max Pacioretty. Po poslední nepříliš výrazné sezoně se pokusí na vegaské euforii zvednout a přiblížit třeba hranici 30 branek. Druhý přídavek je Paul Stastny z Winnipegu. Centr, který v loňské sezoně u Jets pookřál.

Záleží, jak oba zapadnou do herního stylu kouče Gerarda Gallanta založeného na rychlosti, energii a nepříjemném forčekinku podpořeném skvělými výkony brankáře Marc-André Fleuryho. Rytíři počítají z výraznějších ztrát jen v útoku, a to odchody střelce Jamese Neala a křídla Davida Perrona. K postupu do play-off z Pacifické divize bude chtít Vegas pomoct i křídlo pravděpodobně třetí formace Tomáš Nosek.

Poslechněte si nový Hokej fokus podcast k nadcházející sezoně NHL:

Pořádně dobili munici a jejich posílení patří k nejlepším z týmů NHL v letním období. O to zajímavější, že na to Žralokům ze San Jose stačilo jediné jméno - Erik Karlsson z Ottawy. Na trhu nejžádanější obránce, který v počtu asistencí zastíní kdejakého tvořivého centra, společně s Brentem Burnsem a Marc-Edouard Vlasicem nabízí hvězdnou defenzivní linii. 

Už v minulé sezoně před play-off se k týmu připojilo kvalitní levé křídlo Evander Kane, jenž se postaví k veteránovi a ikoně Sharks Joe Thorntonovi. "Určitě jsme od něj ještě neviděli to nejlepší. Osahal si náš způsob hry a teď bude připravený ukázat, co v něm je," těší se Thornton.

O čtyři roky se San Jose prodloužil Tomáš Hertl a propracovává se ke stále větší roli v týmu - ve druhé formaci, v oslabení i před brankovištěm soupeře. S tak nabitým kádrem, čítajícím ještě Joe Pavelskiho, musí San Jose pomýšlet na víc než loňské semifinále konference. A kdoví, třeba se po dvouleté odmlce opět podívá do finále.

Jedna z posledních šancí Nashvillu s Rinnem v brance

O pevnou defenzivu se opírá i Nashville. Už tak skvělou obranu s Josim, Ellisem, Ekholmem a Subbanem doplnil zkušený pětatřicetiletý Dan Hamhuis z Dallasu. Predátoři minulou sezonu narazili v semifinále konference na Winnipeg a podlehli mu až v sedmém utkání. Ve městě, kde to hokejem žije, si chtějí znovu zopakovat finále z roku 2017.

Svěřenci Petera Lavioletta ví, že se mohou opřít o nejlepšího brankáře uplynulé sezony Pekky Rinneho. Jenže jak dlouho? Kvalitní brankářská náhrada se zatím nerýsuje, a tak to bude zřejmě sezona ve stylu - teď nebo nikdy. V útoku září útočníci s potenciálem, zocelení zápasy v play-off okolo Filipa Forsberga, Ryana Johansena či Kevina Fialy.

Jediné je jisté. Cesta za Stanley Cupem už bude bez bojovníka Scotta Hartnella, který v 36 letech ukončil bohatou kariéru, za niž mu děkovaly i bývalé kluby Philadelphia či Columbus. "Sedmnáct let jako hráč v NHL, to je nejlepší práce, jakou si kdo mohl přát," pronesl Hartnell.

Pět z osmnácti expertů serveru nhl.com tipuje na vítěze konference Winnipeg. To rozhodně při výčtu několika silných celků na Západě není málo. Proč experti tak věří Jets?  

Jde o mužstvo, které nedá nic zadarmo. V minulé sezoně se prokousalo do finále na Západě, kde sice podlehlo 1:4 na zápasy Vegas, ale nyní může z této zkušenosti těžit. Jets potáhne jeden z nejlepších centrů ligy, loni v 77 utkáních základní části s 80 body velmi produktivní Mark Scheifele. "Dostat se do finále konference byl skvělý kousek, ale nakonec jsme vlastně nic nevyhráli. Všichni mají hlad dokázat ještě víc," prohlašuje Scheifele. 

Další střelecký posun se může očekávat od finského snajpra Patrika Laineho. V 99 duelech se trefil v 49 případech. Jeden z favoritů už na loňskou Vezina Trophy byl brankář Connor Hellebuyck, teď je o to větší kandidát.

Je nám líto, video expirovalo.
Redaktor webu ctsport.cz Tomáš Řanda o nové sezoně NHL

Výrazně posílilo i Calgary, které nechce dopustit třetí neúčast v play-off za poslední čtyři roky. Proto vedení přivedlo Neala z Vegas, jenž s pravidelností každý rok atakuje třicetigólovou hranici. 

V obzvlášť povedeném trejdu s Carolinou získal loni až jedenáctý tým konference kvalitního švédského útočníka Eliase Lindholma, obránce Noaha Hanifina a pracovitého centra Dereka Ryana. Ovšem Plameny musely obětovat produktivního zadáka Dougie Hamiltona.

Kromě zmíněných hráčů se přesunul do Alberty z Caroliny i kouč Bill Peters, na jehož styl hry si musí nyní Flames zvyknout. Hlavní úkol je zlepšit ofenzivu až ze 27. pozice z hlediska produktivity a třetí nejhorší domácí bilanci. 

Bluesmani získali centra top třídy k Tarasenkovi

V minulé sezoně přišel lehčí bodový úbytek hvězdného ruského forvarda Vladimira Tarasenka s 33 góly a 33 asistencemi. Pořád šlo o velmi dobrý individuální výsledek, jenže chyběla mu větší podpora. I proto St. Louis uniklo o pouhý bod play-off. Ovšem elitní centr a bojovník Ryan O’Reilly z Buffala může pomoct k tomu, aby se něco podobného neopakovalo.

Dále posílili St. Louis kvalitní hráči jako Tyler Bozak, David Perron či Patrick Maroon. Naopak překvapivě skončil český centr Dmitrij Jaškin. Obrana zůstala pospolu s hvězdnými beky Alexem Pietrangelem a ranařem Coltonem Paraykem. Jediný otazník snad visí nad výkony brankáře Jakea Allena.

Martina Hanzala zbrzdilo zranění zad
zdroj: ČTK/AP/ autor: Derik Hamilton

Texaský tým má co napravovat. Až šesté místo v Centrální divizi bylo pro Dallas velkým zklamáním, zvlášť s kádrem okolo Alexandera Radulova, Jamieho Benna či Tylera Seguina. Pod novým koučem Jimem Montgomerym se příliš změn neudálo.

Na post brankářské dvojky k Benu Bishopovi přišel Anton Chudobin. Kvalitní švédsko-finské obranné šiky rozšířil Roman Polák. Jen bohužel Martin Hanzal kvůli zranění zad z minulé sezony bude chybět zřejmě až do konce listopadu. Stávající kádr dostává de facto druhou šanci a měl by o chlup do play-off proklouznout.

Chicago marně vzhlíží k formě, s níž v roce 2010, 2013 a 2015 dokázalo vyhrát Stanley Cup. Zlepšení se čeká od lídrů Jonathana Toewse a Patricka Kanea, který si ale spravil chuť dobrými výkony na MS v Dánsku. Může se k nim přidat i malý, hbitý útočník Alex DeBrincat, loni nejlepší střelec s 28 góly.

Brankář Corey Crawford by měl být po otřesu mozku v pořádku. Loni to bez něj nešlo. I proti tomu se Blackhawks pojistili příchodem Cama Warda z Caroliny. Místo v sestavě by nemělo minout českého forvarda Davida Kämpfa a Jana Ruttu. Ovšem Chicago zase bude bojovat o to, aby se vyhnulo dalšímu propadáku.

Nejproduktivnější muž NHL čeká na podporu kolegů

Edmonton má sice ve svých službách držitele Art Ross Trophy Connora McDavida, ale za play-off zaostal loni o dvacet bodů. Vyjma Leona Draisaitla se k McDavidovi příliš mnoho útočníků nepřidalo, více se čeká od Jesse Puljujärviho.

Kouč Todd McLellan zůstal, takže jeho koncepce v klubu pokračuje. Prostor na zlepšení má i brankář Cam Talbot, který za obranou při ztrátě dlouhodobě zraněného Andreje Sekeru bude mít práci. 

O přestupovou bombu se postaralo Los Angeles Kings, které opět zlákalo do zámoří pětatřicetiletou ruskou hvězdu Ilju Kovalčuka, který podepsal tříletou smlouvu na 18,75 milionu dolarů. Dále se Králové spoléhají na Anže Kopitara či Tylera Toffoliho a v brance na Jonathana Quicka. Loni rychlý konec v play-off po porážce 0:4 od Vegas v prvním kole. Letos si Kings od dua Kopitar - Kovalčuk slibují velké věci.

Vždy nepříjemný a loni pátý celek Západní konference Anaheim je v trablech. Jeho klíčoví muži se potýkají se zraněními. Ryan Kesler se stihl dát do pořádku, co by za to dal důležitý forvard Kačerů Corey Perry, který bude po operaci kolene chybět pět měsíců. Ondřeje Kašeho, před nímž stojí slibná sezona, zase zdržel na startu sezony otřes mozku. O produktivitu se zatím musí postarat Švédové Rickard Rakell či Jakob Silfverberg.

Colorado potřebuje navázat na svůj vzestup ze dna NHL. V minulé sezoně si zahrálo vytoužené play-off, kde podlehlo 2:4 na zápasy Nashvillu. Zase bude stát ofenziva na Nathanu MacKinnonovi, jenž minulý rok nastřádal z 80 zápasů neskutečných 103 bodů. Podpoří ho i kapitán Gabriel Landeskog. V brankovišti zatím musí na svou šanci čekat Pavel Francouz za kvalitní dvojicí Semjon Varlamov a Philipp Grubauer. Na farmě začne i Martin Kaut.

Klidné léto bylo v Minnesotě. I přesto, že došlo ke změně na postu generálního manažera, kdy Chucka Fletchera nahradil Paul Fenton z Nashvillu. Kádr se příliš neměnil. Kostra zůstala pospolu. Tedy Eric Staal, Mikael Granlund, Zack Parise, beci Ryan Sutter a Matt Dumba. V brance pak Devan Dubnyk. Minnesota usiluje už o sedmé play-off v řadě.

Bek Arizony Ekman-Larsson v souboji s Draisaitlem
zdroj: ČTK/AP autor: Jason Franson

Kdežto pro Vancouver a Arizonu bude účast ve vyřazovacích bojích nejspíš jen zbožným přáním. Z této dvojice vypadají lépe Coyotes, kteří by měli být konkurenceschopnější než v předchozích letech. Stěžejní švédský obránce a kapitán týmu Oliver Ekman-Larsson podepsal osmiletou smlouvu a dal jasně najevo, že v týmu vidí budoucnost i třeba s příchodem Alexe Galchenyuka z Montrealu. Kojoti musí chytnout začátek sezony, loni měli pouhé dvě výhry z prvních 20 utkání.

Po ukončení kariéry bratrů Sedinů odešlo Vancouveru 105 bodů. Nástupci se budou hledat těžko. O gólovou potenci se musí pokusit Brock Boeser, Bo Horvat či ve své nováčkovské sezoně talentovaný Švéd Elias Pettersson. V brance také chybí osobnost, o zápasy se podělí Jacob Markström a Anders Nilsson.

Zdroj
nhl.com, ČT sport, thehockeynews.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články