Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Máme na Montreal recept a toho se držíme, tvrdí Rutta

Gólem do horního rohu branky Careyho Price nastartoval obránce Jan Rutta už ve druhé minutě cestu hokejistů Tampy Bay za třetí výhrou ve finálové sérii play-off NHL s Montrealem. Stal se tak vůbec prvním hokejistou prestižní soutěže, který dal gól v červenci. Český hokejista věří, že už po dalším zápase budou slavit obhajobu trofeje.

Palát s Hedmanem se radují s Ruttou z jeho gólu
zdroj: ČTK/AP autor: Paul Chiasson

Lightings by se tak staly devátým klubem, který obhájí pohár dvakrát po sobě. Naposledy se to v letech 2016 a 2017 podařilo Pittsburghu. A historie hovoří v jejich prospěch. V sedmadvaceti finálových sériích, hraných na čtyři vítězná utkání, se to podařilo jen v roce 1942 Torontu v duelu s Detroitem.

"Víme, že další zápas bude těžký, ale máme nějaký recept v tomto play-off a toho se budeme držet. Snad to vyjde," řekl Rutta na on-line tiskové konferenci.

"Dávat góly není náš hlavní úkol, ale vždycky vám to zvedne sebevědomí. Vzhledem k tomu, odkud jsme stříleli, musíme pochválit útočníky. Přihráli nám puk a pak se tlačili před branku do nepříjemných pozic, aby upoutali gólmanovu pozornost. Díky tomu jsme skórovali. Odvedli obrovskou práci," uvedl třicetiletý Rutta, který se v letošním play-off trefil podruhé a celkem si připsal už třetí bod.

Tampa udeřila dvakrát i v úvodních čtyřech minutách prostředního dějství. "Vstupy do třetin byly strašně důležité. Dát na začátku prvních dvou třetin dva góly je obrovské povzbuzení pro tým. Naopak pro ně to bylo hrozně těžké. Jedině dobře, že máme takhle dobré vstupy do třetin," prohlásil někdejší hráč Chomutova nebo Chicaga.

Proč je Tampa Bay tak úspěšná, má jasno. "Jak říkal Tyler (Johnson), je strašně důležité, že hrajeme jako tým. Jako pět hráčů bráníme a pět hráčů útočíme. Útočníci nám hodně pomáhají při bránění. Naopak my se jim snažíme pomoct v ofenzivě. To je naše hlavní značka," konstatoval Rutta, který do NHL nebyl nikdy draftován.

Spolu s Palátem by se mohl vyrovnat s dvěma prsteny za triumf ve Stanleyově poháru Jaromíru Jágrovi, Robertu Holíkovi, Patriku Eliášovi, Petru Sýkorovi, Dominiku Haškovi a Michalu Rozsívalovi. Rekordmany mezi českými šampiony jsou trojnásobní vítězové Jaroslav Pouzar a Jiří Hrdina.

Dvakrát za sebou se dosud podařilo zvítězit jen v letech 1984 a 1985 Pouzarovi s Edmontonem a Jágrovi a Hrdinovi v letech 1991 a 1992 s Pittsburghem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články