Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Loterie draftu NHL přichystala překvapení. Celkovou jedničku nezíská nikdo ze sedmičky nejhorších

Byla to hodně malá šance, aby první výběr draftu nepřipadl některému ze sedmi nejhorších týmů NHL, nakonec se tak přece jen stalo. Oficiální loterie pořadí úvodních 15 voleb si skutečně pohrála s matematickou pravděpodobností a zcela nečekaně rozhodla o tom, že celková jednička draftu připadne klubu vyřazenému v "předkole" play-off.

Kdo získá celkovou jedničku draftu NHL? Na to si budeme muset ještě počkat. Známé jsou ale další nejvyšší pozice. Dvojka připadla Los Angeles Kings a třetí volbu získali Ottawa Senators.

"Jsme natěšení. Je vždycky skvělé, když se (v loterii) posunete nahoru. Je to každopádně vzrušující moment pro celou organizaci LA Kings," prohlásil prezident klubu Luc Robitaille.

"Abych byl upřímný, nejsem překvapený. Měli jsme 18,5% šanci na výhru první volby. Takže realisticky jsem byl připravený, že se nebudeme bavit o první pozici. Osmička vyřazených měla dohromady 24,5% šanci, takže pravděpodobnost měly lepší," uvedl generální manažer Detroitu Steve Yzerman, který musel přijmout fakt, že Red Wings "spadli" až na čtvrté místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Jedničku draftu NHL si vybere klub vyřazený v předkole play-off

Na dalších pozicích od pátého do osmého místa jsou kluby v následujícím pořadí: Ottawa, Anaheim, New Jersey a Buffalo. Na devátém až 15. místě budou seřazeny týmy, které vypadnou z předkola play-off. Volby na 16. až 31. místě pak připadnou celkům z klasického play-off podle konečného pořadí.

Jaká pravidla měla draftová loterie? Poslechněte si Hokej fokus podcast, který se věnoval kromě jiného také plánovanému hracímu formátu: 

Největší favorité měli smůlu

Do loterie o nejvyšší výběry draftu šly s největšími nadějemi právě Detroit a Ottawa. Red Wings disponovali 18,5% pravděpodobností, Senators měli v osudí dokonce dvě místa (druhé od San Jose) – se 13,5 % a 11,5 %.

Nejhorší sedmičku klubů, které se nedostaly do plánovaného dokončení sezony s hracím formátem s 24 týmy, uzavíralo Buffalo se 6,5% pravděpodobností. Jenže vše bylo nakonec jinak.

Zbylá osmička pozic (z loterijní patnáctky), která byla zatím neurčitě označena jako týmy A až H pro vyřazené celky z předkola play-off, nakonec vygenerovala celkového (zatím neznámého) vítěze loterie, přičemž na číslo jedna poskočila pozice týmu E s pouhou 2,5% šancí. Tým A, který měl z osmičky neznámých pro loterii nejvyšší šance, disponoval 6 %, nejnižší šance měl fiktivní tým H s jedním procentem.

Lafreniere může jít i do silných týmů

Co to tedy znamená? Došlo k tomu, na co zámořští hokejoví experti na konto plánovaného formátu dohrání letošní sezony kriticky poukazovali nejvíce. A sice na fakt, že na pravidla této loterie mohou doplatit právě nejhorší týmy, a naopak ty, které jsou ve hře o Stanley Cup, mají zároveň před startem předkola naději na jedničku draftu.

Jde tedy o velice paradoxní situaci, kdy sice klub může mrzet případné vyřazení z kvalifikace play-off, ale současně může myslet na největší hokejový talent, kterým je Alexis Lafreniere.

Jedno je tak jisté, o prvním výběru draftu rozhodne až další loterie, která proběhne před startem řádného play-off za účasti osmi vyřazených týmů (které obsadí dosud fiktivní pozice týmů A až H) z šestnáctky celků, které čeká předkolo. Každý z klubů bude disponovat stejnou 12,5% šancí na výhru v druhé loterii. Z této osmičky si pak zklamaná sedmička celků (která nevyhraje jedničku draftu) rozdělí pozice na 9.–15. místě, jak bylo naznačeno výše.

Jak vypadají jednotlivé série "předkola" play-off NHL?

Východní konference: Pittsburgh – Montreal, Carolina – New York Rangers, New York Islanders – Florida, Toronto – Columbus.

Západní konference: Edmonton – Chicago, Nashville – Arizona, Vancouver – Minnesota, Calgary – Winnipeg.

Zdroj
ČT sport, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články