Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Konferenční finále začalo přestřelkou, za vítězné Colorado dochytal zápas Francouz

Pavel Francouz přispěl v úvodním utkání finále Západní konference NHL osmnácti zákroky k výhře Colorado 8:6 nad Edmontonem. Český gólman nahradil v čase 27:19 za stavu 6:3 zraněného Darcyho Kuempera a zasáhl potřetí do letošního play-off. První hvězdou zápasu byl vyhlášen obránce vítězů Cale Makar, který si připsal gól a dvě přihrávky. Stejnou bilanci měl na druhé straně Connor McDavid.

Utkání Colorado - Edmonton
zdroj: USA Today Sports autor: Isaiah J. Downing

"Hodně mu věřím. Stejně tak celý tým," řekl trenér Colorada Jared Bednar k Francouzovi. "Mít hráče jeho kvalit je samozřejmě klíčové. Během play-off spousta týmů posílá do hry druhého gólmana, někdy je nucena využít i třetího, aby nějak přežily. Je potřeba, abyste nespoléhali jen na jednoho brankáře, a my jich máme kvalitních více," doplnil.

Kouč Colorada neupřesnil, jak vážné Kuemperovo zranění je. Na otázku, zda bude jeho absence trvat v řádu dní, odpověděl, že se uvidí.

Co nabídnou finále obou konferencí? Poslechněte si Hokej fokus podcast:

Francouz už v letošním play-off svého parťáka dvakrát zastoupil v úvodním kole proti Nashvillu a pokaždé dovedl tým k výhře. Český gólman držel mužstvo i v základní části, připsal si 15 vítězství z 21 startů.

Edmonton vedl od šesté minuty trefou Evandera Kanea, ale za 36 sekund vyrovnal J. T. Compher a skóre otočil Nathan MacKinnon.

Hosté srovnali krok 23 sekund před koncem první třetiny gólem Zacha Hymana, přesto šlo do kabin s vedením Colorado.

S rychlou odpovědí přišel Makar. Oilers reklamovali ofsajd, vzali si trenérskou výzvu, ale gól platil a z následného vyloučení za zdržování hry se na začátku druhé třetiny prosadil domácí Nazem Kadri.

"Měli jsme pocit, že hráč, který měl puk pod kontrolou, nevěděl, že je jeho spoluhráč v ofsajdu a že se snaží rychle vyjet z pásma. Mysleli jsme, že použít výzvu je dobrý tah. Podívali se na to a nevyšlo nám to. To se stává," řekl kouč Edmontonu Jay Woodcroft k trenérské výzvě.

Kontaktní gól vstřelil Ryan McLeod, ale Colorado kontrovalo trefami Mikka Rantanena a J. T. Comphera, který dal v zápase jako jediný dvě branky a vyhnal na střídačku Mikea Smithe.

Za necelou minutu opustil brankoviště i Kuemper. Z nahradních gólmanů inkasoval nejdříve Mikko Koskinen, překonal jej ve 37. minutě Andrew Cogliano a zvýšil na 7:3.

Edmonton v dalším průběhu zdramatizoval zápas trefami McDavida, Dereka Ryana a Ryana Nugenta-Hopkinse, který v 53. minutě snížil na 6:7.

Francouz, který chytal naposledy před třemi týdny v úvodním kole proti Nashvillu, za góly nemohl. Colorado uklidnil až při hře hostí bez brankáře Gabriel Landeskog.

Edmonton začal podobně i minulou sérii s Calgary, v níž prohrál úvodní zápas 6:9. Další čtyři utkání ale vyhrál.

"Není dobrou vizitkou, kolik jsme pustili gólů v prvních zápasech v posledních dvou sériích. Ale už jsme ukázali, že i když jsme dole, nepřestáváme bojovat. I dnes jsme se rvali až do konce," řekl Smith.

"Mají opravdu velmi dobrý tým. Když jim nabídnete šanci, skočí po ní a skórují. Dali jsme sice šest gólů, ale musíme lépe bránit," podotkl McDavid.

Pouze dvakrát padlo v této fázi play-off NHL více branek a jen jeden gól dělil úterní zápas od vyrovnání rekordu (Edmonton - Chicago 10:5 v roce 1985, Chicago - Montreal 8:7 v roce 1973).

Finále Západní konference play-off NHL - 1. zápas:

Colorado - Edmonton 8:6 (3:2, 4:2, 1:2)
Branky: 6. a 27. Compher, 16. MacKinnon, 20. Makar, 21. Kadri, 25. Rantanen, 37. Cogliano, 60. Landeskog - 6. E. Kane, 20. Hyman, 23. McLeod, 37. McDavid, 44. Ryan, 53. Nugent-Hopkins. Střely na branku: 47:37. Diváci: 18 044. Hvězdy zápasu: 1. Makar, 2. Compher (oba Colorado), 3. McDavid (Edmonton).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články