Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Jedno z největších potěšení kariéry, řekl před utkáním se San Jose Barinka. Německou ligu chválí

V šesti dnech musí hokejisté Eisbären Berlín odehrát čtyři zápasy, což by normálně přijímali asi jen těžko. Jenže když na vlastním ledě hostit tým z NHL San Jose Sharks, potenciální únava jde stranou. Na velký svátek se těší i útočník německého celku Marcel Barinka, který do hlavního města zamířil po dvou letech v Kolíně nad Rýnem.

Marcel Barinka
zdroj: ČTK / imago sportfotodienst / autor: Markus Fischer

Duel se San Jose, který je součástí NHL Global Series, je pro Barinku a jeho spoluhráče svátkem. "Je to jedno z největších potěšení mé kariéry, protože zahrát si proti takovým klukům z NHL se nestává každý den. Jsme za to určitě rádi a uvidíme, jak to půjde," řekl jednadvacetiletý odchovanec Opavy a vnuk prezidenta Českého hokeje Aloise Hadamczika.

V dresu Sharks proti němu nastoupí dva krajané – obránce Radim Šimek a ofenzivní lídr Tomáš Hertl, jehož výkony Barinka sleduje. "Vím, že se mu v NHL parádně daří, tak se občas na ty highlighty podívám a je radost to sledovat," podotkl Barinka. Jeho oblíbeným klubem v NHL je Chicago, které teď prožívá těžší období. "Přestavuje se to tam trochu, tak uvidíme, co s tím udělají."

Syn Hadamczikovy dcery Nikol, jehož biologickým otcem je fotbalista Martin Čížek a nevlastním hokejový obránce Michal Barinka, také po NHL od malička toužil. "Sen každého malého kluka je hrát NHL. Každý na to koukal. Ale postupem času se kariéra nějak vyvíjí. Teď jsem tady v Berlíně a snažím se předvádět co nejlepší výkony," prohlásil Barinka.

Od 13 let působil v pražské Spartě a na sezonu 2017/18 odešel do hokejové akademie v Salcburku. Účastník mistrovství světa osmnáctek z roku 2019 působil v letech 2018 a 2020 v Halifaxu v QMJHL. Předloni získal angažmá v Kolíně nad Rýnem, kde působil pod bývalým koučem Sparty Uwem Kruppem.

"Byly to moje první roky mezi muži, takže ze začátku to nebyla sranda. Musel jsem se do toho dostat. Je to něco jiného než juniorský hokej, ale postupem času jsem si zvykl a bylo to super," prohlásil Barinka, který v 86 zápasech za Kolín nad Rýnem nasbíral 45 bodů za 19 branek a 26 asistencí.

Za Eisbären má na kontě ze šesti duelů v německé lize gól a přihrávku. V Lize mistrů zaznamenal ve čtyřech duelech dvě asistence. "Je tady určitě větší konkurence, než byla v Kolíně. Vyhráli teď dvakrát po sobě titul. Tento tým je opravdu silný a není to sranda. Tlak je tady obrovský, teď jsme pár zápasů za sebou prohráli, takže se musíme zvednout," podotkl.

V Německu se mu líbí. "Přišel jsem sem, jelikož mám německý pas. Liga tady má opravdu úroveň. Je to kvalitní soutěž," prohlásil. Eisbären v neděli doma porazili Düsseldorf 5:2 a v sedmém zápase nové sezony DEL poprvé naplno bodovali a teprve podruhé vyhráli.

Po utkání se San Jose čeká Barinku a spol. hned druhý den střetnutí Ligy mistrů s Hradcem Králové a v pátek už zase duel domácí soutěže v Ingolstadtu. "Teď je to dost náročné, protože zápasy byly skoro fakt obden. Navíc ještě hrajeme Ligu mistrů. Ale je to naše práce, takže to musíme zvládat," podotkl Barinka.

Rodinu má v Německu na návštěvě jednou za čtvrt roku. "Když jsem byl v Kolíně, tak jezdili třikrát čtyřikrát do roka. Většinou to sledují doma v televizi. Fandí, jsem za to rád," podotkl Barinka. Méně času má podle něj jeho děda Hadamczik, který v červnu nahradil v čele svazu Tomáše Krále. "Teď moc nejezdí, protože má dost práce, ale sleduje dost zápasů a taky fandí," dodal Barinka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články