Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hertl potěšil v Praze gólem, v prvním duelu sezony NHL ale dominoval Nashville

Vstřelený gól a druhá hvězda zápasu. Ovšem Tomáš Hertl měl po prvním utkání sezony NHL v Praze smíšené pocity. Jeho San Jose nestačilo na Nashville Predators po výsledku 1:4 a s favorizovanějším soupeřem drželo herně krok pouze v první třetině. 

Utkání NHL v Praze Nashville - San Jose
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Pražskou show si ze svého týmu vzal za svou jako správný lídr. V zápase byl nejvíc vidět na straně Sharks Tomáš Hertl. Už při české hymně byly u něj patrné emoce a ty přetavil i do dobrého výkonu.

"Byl bych radši, kdybychom vyhráli. Jsem rád, že jsem dal gól a mohl jsem si to užít, ale užil bych si to víc, kdybychom uspěli. Je to škoda, protože do půlky zápasu to bylo hodně vyrovnané, dal jsem břevno, Timo (Meier) dal břevno. Je to škoda," mrzelo Hertla.

V první třetině se dostalo San Jose do hry velkou měrou díky českému forvardovi. Nashville sice zásluhou Kiefera Sherwooda, který dorazil střelu Mattiase Ekholma, šel do vedení. Ale pak úřadoval Hertl.

V 9. minutě se po nepřehledné situaci nejlépe zorientoval a uklidil puk pod břevno branky Jusse Sarose. Typický Hertlův gól – rychlá orientace a důraz. Další dojemný a vytoužený moment pro pražského rodáka. Skóroval před zraky své rodiny, manželka se synem pak na kostce svému hrdinovi na dálku mávali. A nemuselo zůstat jen u gólového momentu, o chvíli později ještě český centr trefil tyč.

"Jeho branka byla hodně speciálním momentem. Bude si to dlouho pamatovat. Jsem za něj rád. Svým výkonem strhl tým, ale měli jsme dobrou pasáž v utkání. Bohužel jsme to ale nedokázali přetavit ve výhru. Neměli jsme tolik střelby, tlaku do branky a clony před ní," prohlásil kouč San Jose David Quinn. 

Nejzábavnější první třetinu okořenila i bitka. Pro diváky v Praze ji zosnovali tvrdí hráči na obou stranách Mark Borowiecki a Jonah Gadjovich. I tady byl na vítězné straně bek Nashvillu, který uštědřil soupeři víc ran.

Nashville byl lepší ve hře pět na pět, což se záhy ve druhé třetině projevilo. Dobrý nástup Predators potvrdila přesná rána do růžku od Eeli Tolvanena. Akci dva na jednoho přesně zakončil Nino Niederreiter, a to ještě samostatný únik neproměnil Ryan Johansen.

Rychlá hra Nashvillu, ztráty San Jose

Kontry hráčům z country státu vycházely, za což hovoří i statistika získaných puků ze ztrát San Jose. V zápase uzmuli čtyři a právě z toho plynul gól Niederreitera a únik Johansena. Naopak svěřenci Quinna se v přechodu do útoku spíše trápili a zapsali osm ztrát.

"Gólová akce začala v obranné zóně krátkou přihrávkou a přehráním do protiútoku. Chceme hrát rychle a mít dobrý přechod středního pásma. Dnes hrál skvěle i Kiefer (Sherwood), je velice rychlý. Ví, kdy zahrát jednoduše, a kdy zkusit něco navíc. Odvedl skvělou práci a snad se naší lajně bude dařit takto dál," ocenil Niederreiter spoluhráče, jenž byl při debutu za Nashville první hvězdou zápasu.  

Sharks zahrozili jen tyčkou Timo Meiera a pouze první lajna týmu, vedeného jako hostujícího, se dokázala dostat do tlaku. Švýcarský snajpr vypálil na branku pětkrát, Hertl dvakrát. Žádná ze střel a pěti přesilovek se ale neujala. Výborně zachytal také Saros. Pojistku na konečných 4:1 přidal do prázdné branky Matt Duchene.

"Naše sestava pro oslabení odvedla výbornou práci. I když máte dobrou hru v oslabení, váš brankář musí předvést několik velkých zákroků, což se stalo. Sharks měli velice dobrou přesilovku a občas i smůlu v zakončení. Musíme se některým vyloučením do dalšího dne vyvarovat," uvedl kouč vítězného celku John Hynes. 

Finský brankář Saros si připsal 22 zákroků a dostal kompliment i od parťáků. "Většinu zápasů v minulé sezoně byl náš nejlepší hráč a znovu ukázal své kvality. Když jste finalistou Vezinovy trofeje, musíte něco umět. A Juuse je výborný brankář. Soupeř tam měl spoustu šancí, ale on nás zachránil. Chytal fantasticky," řekl obránce Predators Mattias Ekholm.

Ve slušně zaplněné O2 Areně, do které dorazilo 16 648 diváků, byl spokojenější žlutý hlouček za brankou Sarose. V prvním utkání ročníku 2022/23 uspěl z českého pohledu méně oblíbený tým, na který se párkrát decentně zapískalo z hlediště. Složí v sobotu Sharks úspěšný reparát?

Utkání NHL Global Series v Praze:

Nashville Predators - San Jose Sharks 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 2. Sherwood (Ekholm, McDonagh), 22. Tolvanen (Cole Smith, Glass), 36. Niederreiter (Fabbro, Sherwood), 60. Duchene (Mikael Granlund, Forsberg) - 9. Hertl (Meier, Kunin). Rozhodčí: St. Pierre, Charron - Galloway, Nansen. Vyloučení: 4:4, navíc Borowiecki - Gadjovich oba 5 min. Bez využití. Střely na branku: 32:31. Diváci: 16 648. Hvězdy zápasu: 1. Kiefer Sherwood, 2. Tomáš Hertl, 3. Eeli Tolvanen.

Sestavy:

Nashville: Saros - A. Carrier, Josi, Ekholm, McDonagh, Fabbro, Borowiecki - Duchene, Mikael Granlund, Forsberg - Sherwood, Johansen, Niederreiter - Jeannot, Sissons, Trenin - Tolvanen, Glass, Cole Smith. Trenér: John Hynes.

San Jose: Reimer - E. Karlsson, Harrington, Ferraro, Vlasic, Benning, Šimek - Kunin, Hertl, Meier - Labanc, Couture, Lindblom - Nieto, Bonino, Gregor - Gadjovich, Sturm, Lorentz. Trenér: David Quinn.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články