Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Frédérick Gaudreau je hrdinou Nashvillu, první tři góly kariéry v NHL vstřelil až ve finále

Nashville - Jeden z velkých příběhů letošního finále Stanleyova poháru píše čtyřiadvacetiletý útočník Nashvillu Frédérick Gaudreau. Centr, na jehož kontě je v základní části jen devět utkání, se stal díky vítězné trefě ze čtvrtého duelu proti Pittsburghu teprve druhým hráčem historie, jenž vůbec první tři góly kariéry v NHL nasázel ve finálových bojích. Prvním byl útočník Chicaga John Harms, který stejný kousek předvedl proti Montrealu již v roce 1944.

Frédérick Gaudreau
zdroj: ČTK/AP/Keith Srakocic

Příjmení Gaudreau v posledních letech zviditelnil především jeho o tři měsíce mladší jmenovec Johnny v dresu Calgary, ale závěrečné bitvě o pohár zůstala zatím jedna z největších hvězd soutěže hodně vzdálena. Frédérick ho hraje. Přestože nemá v Bridgestone Areně v šatně Predátorů vyhrazené místo. Všech 25 je obsazených. Nováček s devíti zápasy dlouhodobé části a šesti vystoupeními v play-off na kontě s tím ale nemá nejmenší problém.

"Klidně bych mohl sedět i na podlaze. A bral bych to úplně kdykoliv," dal Gaudreau jasně najevo, jak moc si váží možnosti být v prvním týmu a důvěry kouče Petera Laviolettea. Při záskoku za zraněné spoluhráče je hodně vidět. O to více, když se připomene góly jako v prvním, třetím a čtvrtém utkání. Stihl je i přesto, že nejvíce hrál zatím 13 minut. Říká si tak nahlas o více než jen provizorně přistavenou nízkou skříňku a židli.

"Uvidíme, jestli bychom ho nemohli někam vmáčknout. Myslím, že si to zaslouží," ocenil jeho výkony kapitán Predátorů Mike Fisher. "Nechme ho tam, kde je. Při tom, co ve finále předvádí, mu to křeslo zjevně svědčí," oponoval s nadsázkou jiný útočník Austin Watson. Jak už to tak bývá, Gaudreauovi, který nebyl nikdy draftován, napomohla náhoda. Poté, co s Milwaukee vypadl koncem dubna v nižší AHL z play-off, ho Predators povolali k prvnímu týmu.

Téměř měsíc nehrál zápas, ale když se zranili dva elitní centři Ryan Johansen a právě Fisher, ve finále Západní konference naskočil proti Anaheimu a při debutu v play-off vyhrál 10 ze 14 vhazování. Fisher se sice na finále vrátil, ale Gaudreau v sestavě zůstal a zastal již nejen post centra, ale hrál i na obou křídlech. Navíc před svými rodiči, kteří za ním dorazili z Kanady.

Snažím se jen nejlépe dělat svou práci, říká Gaudreau

"Když o tom přemýšlíte, je to poněkud bláznivé. Ale upřímně řečeno - snažím se jen co nejlépe dělat svou práci. Co se stane, to se stane, já se jen soustředím na to, co mohu udělat příště," prohlásil Gaudreau. Ví, že hraje i o svoji budoucnost, 1. července se má stát chráněným volným hráčem. Zda však jeho příspěvky - byť výrazné - budou stačit na místo v prvním týmu, s tím si hlavu nezatěžuje.

"To nevím. Na to byste se měli ptát trenéra. Já se soustředím na to, co se děje právě teď a právě tady. Co bude příští sezonu, se uvidí," řekl Gaudreau, jehož dělí dvě výhry od toho, aby bylo jeho jméno vyryto na Stanleyově poháru.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články