Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Francouz opět zářil a Colorado má finále Stanley Cupu na dosah

Třetí utkání ve finále Západní konference NHL, třetí vítězství. Hokejisté Colorada tentokrát loupili na ledě Edmontonu. Pod výsledek 4:2 se 27 zákroky podepsal brankář Pavel Francouz, který v předchozím duelu udržel čisté konto. Avalanche jsou blízko k prvnímu postupu do finále Stanley Cupu od ročníku 2000/2001. Kromě českého gólmana se blýskl také Valerij Ničuškin, jenž dvakrát skóroval.

Brankář Colorada Pavel Francouz (vpravo) v utkání v Edmontonu
zdroj: REUTERS

Francouz zasáhl v play-off do pátého utkání a dovedl mužstvo k páté výhře. Od poloviny úvodního zápasu série s Edmontonem, kdy se zranila týmová jednička Darcy Kuemper, kryl český brankář 69 střel a chytá s úspěšností přesahující 93 procent.

Ve třetím duelu semifinálové série vytáhl plzeňský rodák klíčový zákrok v 52. minutě. V oslabení za stavu 2:2 se bleskově přesunul proti McDavidovi a lapačkou zlikvidoval jeho zakončení. "Byl to skvělý zákrok v klíčové fázi zápasu. Před McDavidem se po několika odrazech otevřela prázdná branka, ale Frankie ukázal rychlost a šanci svým přesunem zlikvidoval," chválil kapitán Avalanche Gabriel Landeskog.

Skóre očekávaného duelu předtím otevřel Edmonton hned z první střely. Již po 38 vteřinách se v levém kruhu dostal k puku nejproduktivnější hráč vyřazovacích bojů Connor McDavid a střelou mezi Francouzovy betony otevřel skóre.

Hosté srovnali v 17. minutě, kdy se z nenápadné situace prosadil Ničuškin. Nahrávku ruského útočníka nešťastně tečoval bránící Darnell Nurse a přesouvající Mike Smith již na změnu směru nedokázal reagovat.

Po čtyřech minutách druhé části Colorado otočilo vývoj zápasu. Po vyhraném vhazování se puk dostal opět k Ničuškinovi, který podruhé překonal přesouvajícího se Smithe. "První gól byl opravdu šťastný, snažil jsem se přihrávat, ale někdo puk srazil do sítě. Při druhé trefě jsem se snažil co nejrychleji zakončit, protože rychlé přesuny dělají Smithovi problémy. Puk byl zase lehce tečovaný a naštěstí skončil za ním," popsal Ničuškin.

Na další gól se čekalo až do třetí třetiny, v níž srovnal po osmi minutách Ryan McLeod. Colorado si své vedení vzalo zpět v čase 52:42, kdy se hned po návratu z trestné lavice prosadil J.T. Compher. Výhru Avalanche pečetil třicet sekund před koncem Mikko Rantanen, který se prosadil při hře Edmontonu bez brankáře.

Colorado vyhrálo potřetí v sérii a je blízko k postupu do finále Stanley Cupu. V sedmadvacetileté klubové historii se hokejisté Avalanche probojovali do finále pouze dvakrát, v obou případech se ale radovali z triumfu. V sezoně 1995/1996 porazili Floridu 4:0 a v ročníku 2000/2001 zdolali New Jersey 4:3.

Edmonton - Colorado 2:4 (1:1, 0:1, 1:2)

Branky: 1. McDavid, 48. McLeod – 17. a 25. Ničuškin, 53. Compher, 60. Rantanen. Střely na branku: 29:43. Francouz za Colorado odchytal celý zápas, inkasoval dvě branky z 29 střel a úspěšnost zákroků měl 93,1 procenta. Diváci: 18 347. Hvězdy zápasu: 1. Ničuškin (Colorado), 2. M. Smith (Edmonton), 3. D. Toews (Colorado). Stav série: 0:3.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články