Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Faksa se vrátil do sestavy, ale Colorado rozhodlo třemi góly v poslední třetině

Hokejisté Colorada odvrátili vyřazení v semifinále Západní konference NHL. V Dallasu vyhráli 5:3 a snížili stav série na 2:3. Hosté dvakrát prohrávali a k obratu z 1:2 na 4:2 přispěl na přelomu druhé a třetí třetiny dvěma góly Cale Makar, první hvězda utkání. Za poražené nastoupil Radek Faksa, který předchozí tři zápasy nehrál.

Dallas – Colorado
zdroj: ČTK/AP autor: Tony Gutierrez

Dallas vedl 1:0 a 2:1. Poprvé se v letošním play-off prosadil Joe Pavelski, který otevřel v desáté minutě skóre. Druhý gól domácích vstřelil Miro Heiskanen v přečíslení dva na brankáře.

Colorado vrátily do hry přesilové hry. První využil Artturi Lehkonen střelou z mezikruží v poslední sekundě úvodní třetiny. V další početní převaze vyrovnal v 38. minutě milimetrovou ranou Makar. U gólu asistoval Mikko Rantanen, který si připsal stý bod v play-off (33+67) v teprve osmdesáti odehraných utkáních. Je osmým hráčem v historii NHL, který dosáhl trojciferné mety tak rychle.

"Přesně jsme si přihrávali a puk jsme v pravý čas posílali dál. Vyhnuli jsme se tím trochu tlaku," řekl Makar na dotaz, co hráči Avalanche po třech porážkách za sebou změnili. "Hráli jsme i s jinou mentalitou, nastavením. Nesnažili jsme se tolik stahovat a nevymýšleli jsme perfektní akce," upřesnil.

Klíčový náskok si Colorado vypracovalo na začátku třetí třetiny. Nejdříve se prosadil Casey Mittlestadt, jehož dorážku z velkého úhlu si srazil do vlastní sítě brankář Jake Oettinger. Na něj navázal střelou z pravého kruhu Makar. Dallas vzápětí snížil tečí Logana Stankovena. Poslední slovo měl ale Nathan MacKinnon, který z mezikruží pojistil výhru hostů.

"Věděli jsme, že přijdou s nejlepším výkonem v sérii, a to se stalo. Prosadili se jejich klíčoví hráči, což se pravděpodobně dalo také očekávat," uvedl trenér Dallasu Pete DeBoer. Litoval, že domácí neudrželi po úvodní třetině vedení a že neubránili svá první dvě oslabení v zápase. "Pořád jsme ale měli šanci a byli ve hře. Líbila se mi zejména naše druhá třetina," doplnil.

Trenér Colorada Jared Bednar ocenil, že jeho svěřenci hráli více jako tým. "Lajny pracovaly kompaktně. Už se nestalo, že by jeden dva hráči bojovali a ostatní jen přihlíželi," podotkl kouč. Vyzdvihl také Makarův výkon. "Byl vynikající. Vytvářel šance nejen pro spoluhráče, ale také pro sebe tím, že se prosadil v soubojích jeden na jednoho," přiblížil.

Rittich se upsal LA na další sezonu za milion dolarů

David Rittich bude v NHL dál chytat za Los Angeles. Kings na webu oznámili, že s jednatřicetiletým českým gólmanem, jenž se mohl stát po sezoně volným hráčem, podepsali nový roční kontrakt na rovný milion dolarů.

Jihlavský rodák Rittich má za sebou statisticky nejúspěšnější sezonu v zámořské soutěži. Ve 24 duelech, z nichž do 22 nastoupil od začátku, si připsal kariérní maxima v průměru obdržených gólů na zápas (2,15), procentuální úspěšnosti zásahů (92,1) a vychytaných nulách (3).

Sezonu přitom Rittich začal na farmě v Ontariu a do hlavního týmu ho Kings povolali až krátce před Vánoci. Účastník mistrovství světa z roku 2018 odchytal také dva zápasy play-off, ale nezabránil porážkám a vyřazení v 1. kole od Edmontonu.

Hráčem Los Angeles se Rittich stal loni v červenci, s kalifornským klubem tehdy jako volný hráč podepsal roční jednocestnou smlouvu na 875 tisíc dolarů. 

V základní části má Rittich na kontě 196 utkání s průměrem 2,78 obdržené branky na zápas a úspěšností zásahů 87,2 procenta. V play-off chytal čtyřikrát, v roce 2020 se zúčastnil Utkání hvězd NHL.

Play-off NHL – 2. kolo:

Západní konference – 5. zápas:

Dallas – Colorado 3:5 (1:1, 1:1, 1:3)

Branky: 10. Pavelski, 32. Heiskanen, 46. Stankoven – 38. a 45. Makar, 20. Lehkonen, 42. Mittelstadt, 57. MacKinnon. Střely na branku: 26:27. Diváci: 18 532. Hvězdy zápasu: 1. Makar, 2. MacKinnon (oba Colorado), 3. Pavelski (Dallas). Stav série: 3:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články